• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas deputāta sašutumu saistībā ar veselības nozarei ievērojami samazināto budžetu 2007.-2013.gadam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.07.2006., Nr. 109 https://www.vestnesis.lv/ta/id/139663

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas mazākumtautībām veltītu informatīvu izstādi

Vēl šajā numurā

12.07.2006., Nr. 109

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas deputāta sašutumu saistībā ar veselības nozarei ievērojami samazināto budžetu 2007.–2013.gadam

Piektdien, 7.jūlijā, Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Georgs Andrejevs kā EP Vides, sabiedrības veselības un pārtikas drošības komitejas viceprezidents piedalījās Eiropas Savienības nodarbinātības, sociālās un veselības politikas ministru neformālajā sanāksmē Helsinkos (Somija), kur Eiropas Parlamenta vārdā aicināja dalībvalstu ministrus atbalstīt EP centienus pārliecināt Eiropas Komisiju par nepieciešamību pārskatīt Eiropas Savienības 2007.–2013.gada budžetu un piešķirt vairāk līdzekļu veselības nozarei.

“Kā Parlamenta Vides, sabiedrības veselības un pārtikas drošības komitejas viceprezidents es uzskatu, ka Eiropas Kopienas Rīcības programma veselības jomā 2007.–2013.gadam ir labs sākums kopējai veselības nozares sakārtošanai un uzlabošanai visā Eiropā, paredzot kā politisko ietvaru, tā arī finansējumu”, savā runā uzsvēra Georgs Andrejevs. “Tomēr ar nožēlu jāatzīst, ka nesen panāktā ES starpinstitūciju vienošanās par ES budžetu (2007.–2013.gadam) paredz ievērojami un drastiski samazināt sabiedrības veselības nozarei piešķirot finansējumu. Tā sekas ir redzamas gan programmas saturā, gan tās finansējumā, proti, jaunā finanšu ietvara rezultātā Komisijas piešķirtie 365,6 miljoni eiro veselības nozarei nozīmē samazināt iepriekš paredzēto nozares finansējumu par 62%, kas sākotnēji bija paredzēts 969 miljoni eiro,” uzsvēra Eiropas Parlamenta deputāts.

EP Vides, sabiedrības veselības un pārtikas drošības komitejas vārdā G.Andrejevs arī izteica nožēlu, ka sabiedrības veselības joma un īpaši Kopienas Rīcības programma veselības jomā tik ļoti cieš no nepietiekamā ES finansējuma. Un tikpat satraucošs, viņaprāt, ir arī Eiropas Komisijas lēmums izņemt no budžeta daudzas aktivitātes, kas bija paredzētas cīņai ar galvenajām slimībām. Turklāt tas ir pretrunā ar Eiropas Parlamenta pieņemto nostāju un pilnībā ignorē ikvienam iedzīvotājam tik nozīmīgo jomu – veselību.

“Kopienas Rīcības programmai veselības jomā ir jākļūst par galveno instrumentu, ar kuru Eiropas Komisija sadarbojas ar Eiropas sabiedrības veselības institūcijām un organizācijām, lai kopīgi cīnītos ar slimībām un vecinātu veselīgāku vidi mums apkārt,” uzskata Georgs Andrejevs. Noslēgumā viņš aicināja ES dalībvalstu veselības ministrus atbalstīt šo Eiropas Parlamenta nostāju un izteica cerību, ka ES Padome ņems vērā parlamenta ieteikumus. Neformālā Eiropas Savienības nodarbinātības, sociālās un veselības politikas ministru sanāksme Helsinkos notika no 6. līdz 8.jūlijam. Tajā apspriesti jautājumi par jaunajiem izaicinājumiem veselības nozarē ES – zemā dzimstība un relatīvi īsais darba mūžs salīdzinājumā ar paredzamo mūža ilgumu, kas rada ievērojamu slodzi Eiropas Savienības ekonomikai. Sanāksmē tiek diskutēts par iespējām paildzināt iedzīvotāju darba dzīvi, veicinot veselību darbavietās un uzlabojot darba dzīves kvalitāti, kā arī veicinot veselīgu dzīvesveidu.

Gundars Romanovskis, Georga Andrejeva biroja vadītājs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!