• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006.gada 14.marta sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2006., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/130381

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Akreditējot jaunus ārvalstu vēstniekus

Vēl šajā numurā

15.03.2006., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 2006.gada 14.marta sēdē

Par Latvijas pozīciju Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomei 20. un 21.martā

Ministru kabinets otrdien, 14.martā, apstiprināja Ārlietu ministrijas iesniegtās Latvijas nacionālās pozīcijas 20.un 21.martā Briselē paredzētajai ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomei (VLĀAP).

Nacionālās pozīcijas ir sagatavotas par Padomes darba kārtības jautājumiem: gatavošanās 23. ? 24.marta Eiro­padomei, attiecības ar Rietumbalkāniem, Tuvo Austrumu miera process, Irāna, Irāka un Sudāna.

Pozīcija par gatavošanos 23. – 24.marta Eiropadomei ietver ekonomikas un sociālos jautājumus. Latvija atbalsta Padomes secinājumu projektu, kas atspoguļo atjaunotās Lisabonas stratēģijas īstenošanas gaitu, tās prioritāros virzienus un turpmāko gaitu. Latvija pozitīvi vērtē Eiropas Komisijas Zaļo grāmatu, konkurētspējīgu un ilgtspējīgu enerģētiku Eiropai un uzskata Zaļo grāmatu par visaptverošu un konstruktīvu pamatu tālākai diskusijai par vienotas Eiropas Savienības (ES) enerģētikas politikas veidošanu. Pozīcijā uzsvērts, ka Latvijas interesēs ir nodrošināt pilnvērtīgu ES iekšējā tirgus funkcionēšanu, tajā skaitā brīvu pakalpojumu kustību.

Pozīcijā par Rietumbalkāniem atspoguļota Eiropas perspektīva Rietumbalkānu valstīm, jo Latvija uzskata, ka virzības process uz ES ir labākais līdzeklis nepieciešamo reformu veikšanai. Svarīga ir sadarbība ar Hāgas tribunālu. Kā aktuāls jautājums izvirzīta Bosnijas un Hercegovinas konstitūcijas reforma.

Jautājumā par Tuvo Austrumu miera procesu diskusija VLĀAP sanāksmē būs veltīta aktualitātēm reģionā. Latvijas pozīcijā izteikta cerība, ka pēc 2006.gada 28.marta vēlēšanām Izraēlā tās valdība turpinās aizsākto politiku uz miera procesa tālāko virzību, sekojot Ceļa kartes plānam un divu valstu risinājumam. Pozīcijā norādīts, ka sarunu uzsākšana ar “Hamas” ir iespējama tikai ar nosacījumu, ka “Hamas” atteiksies no teroristu darbības metodēm. Situācijas stabilizēšanas iespējas reģionā būs atkarīgas no palestīniešu pašpārvaldes deklarētās un realizētās politikas.

VLĀAP izskatīs 6. – 8.martā notikušās Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras valdes sēdes rezultātus attiecībā uz Irānu. Latvija izsaka bažas par Irānas nevēlēšanos pārskatīt savu nostāju attiecībā uz kodolaktivitātēm. Ņemot vērā Irānas nepiekāpības dēļ radušos starptautisko saspīlējumu, Latvija atbalsta aģentūras valdes lēmumu jautājuma risināšanai iesaistīt ANO Drošības padomi.

VLĀAP darba kārtībā paredzēts arī apstiprināt mandātu Eiropas Komisijai sarunām ar Irāku par tirdzniecības un sadarbības līgumu. Latvija izsaka atbalstu sarunu sākšanai un uzskata, ka ekonomiska sadarbība un attīstība būs ieguldījums Irākas stabilitātē un drošībā, palīdzot tai ieņemt stabilu vietu reģionā un kļūt par ES ilgtermiņa partneri.

Sakarā ar situācijas saasināšanos Sudānā tiks pieņemti Padomes secinājumi. Latvija savā pozīcijā atbalsta Padomes aicinājumu konfliktējošām pusēm ievērot noslēgto pamieru un turpināt pārrunas, kā arī atbalsta Āfrikas savienības misijas Sudānā pārveidošanu par ANO misiju, ja tam piekrīt visi starptautiskie dalībnieki.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!