• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 2005.gada veiksmēm reģionālajā politikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2006., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/127307

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par 2006.gada Zaļās nedēļas konkursu Eiropas skolēniem

Vēl šajā numurā

03.02.2006., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 2005.gada veiksmēm reģionālajā politikā

“Struktūras un kohēzijas fondi, ko 2005.gadā ir izmantojuši Eiropas reģioni, vēlreiz pierāda, ka kohēzijas politika ir galvenais un efektīvākais līdzeklis, veidojot kvalitatīvas darba vietas un veicinot nepastarpinātu izaugsmi,” 26.janvārī izteicās reģionālās politikas komisāre Danuta Hībnere, norādot, ka “tas ir stabils pamats plašākām investīcijām centienos panākt ekonomisko modernizāciju Eiropā”. Komisāre arī uzsvēra, ka “brīdī, kad Eiropas institūcijas cenšas panākt galīgo risinājumu jaunajam budžetam, Komisija ir apņēmības pilna izmantot šo situāciju, cieši sadarboties ar dalībvalstīm un veikt visu nepieciešamo 2007.–2013.gada kohēzijas politikas savlaicīgai uzsākšanai Eiropas reģionos 2007.gada sākumā”.

“2005.gada laikā mums izdevās izmantot gandrīz 100% no naudas, kas tika atvēlēta struktūrpasākumiem un pirmsiestāšanās (ISPA) fondiem. Ir skaidrs, ka 2005.gads ir kļuvis par vislabāk izpildīto budžeta gadu. Neesmu pārsteigta, ka 2005. gads ir bijis īpaši veiksmīgs, ņemot vērā lielo darbu, ko ieguldījusi Komisija un mūsu partneri dalībvalstīs,” teica D.Hībnere. “Mēs esam pierādījuši, ka šī politika darbojas. Tagad mūsu galvenā problēma ir šā gada laikā iedarbināt visus nepieciešamos līdzekļus, lai 2007.–2013.gadam paredzētā kohēzijas politika vēl vairāk veicinātu Eiropas reģionu modernizāciju.”

Komisāre arī atzīmēja, ka 2005.gadā maksājumi bijuši pilnībā apmierinoši, uzsverot, ka maksājumu augstais līmenis kopš 2006.gada sākuma apstiprina, ka iesāktie pasākumi nav nejauši, bet gan radušies smaga darba un nopietnas plānošanas rezultātā.

Viņa piebilda, ka Eiropas Komisija ir apņēmības pilna nākamajos mēnešos cieši sadarboties ar dalībvalstīm, lai panāktu, ka kohēzijas politika tiek lietderīgi izmantota izaugsmes un darba vietu radīšanai, pamatojoties uz noteiktām prioritārajām darbībām.

Reģionālās attīstības fondā, kohēzijas fondā un kandidātvalstīm paredzētajā pirmsiestāšanās fondā (ISPA) 2005.gadā tika atvēlēts 27,1 miljards eiro, kas ir visaugstākais rādītājs vienā gadā reģionālās politikas jomā. Kopumā 2005.gadā no Eiropas Reģionālās attīstības fonda tika izmaksāti 16,9 miljardi un 3 miljardi eiro – no kohēzijas fonda un ISPA kopā.

Saskaitot kopā četrus struktūrfondus, kohēzijas fondu un ISPA, 2005.gadā kopā tika izmaksāts 33,1 miljards eiro. Turklāt kandidātvalstu pirmsiestāšanās darbību finansēšana lauksaimniecības (SAPARD) un reģionālās politikas (ISPA) jomā izvērtās tik veiksmīgi, ka radās vajadzība piesaistīt līdzekļus no citām politikas jomām.

Reģionālās politikas īstenošana jaunajās dalībvalstīs 2005.gadā arī bija veiksmīga.

Jaunajām dalībvalstīm 2005.gada nogalē tika atlīdzinātas izmaksas, kas bija radušās tāpat kā ES-15 dalībvalstīm 2001.gadā, tas ir, divus gadus pēc programmēšanas sākuma. Vidēji Komisija jaunajām dalībvalstīm izmaksāja gandrīz 20% no visa piešķīruma 2004.–2006.gadam.

2005.gada jūlijā Eiropas Komisija pieņēma paziņojumu par turpmākām Kopienas stratēģiskām pamatnostādnēm kohēzijas politikas sakarā. Tajās iekļauti galvenie Eiropas Komisijas rīcībā esošie līdzekļi, lai nodrošinātu, ka kohēzijas politika atbilst ES iecerēm kļūt par: a) pievilcīgāku investīciju un darba vietu; straujas izaugsmes, konkurētspējas un jauninājumu ieviešanas jomu; c) pilnīgas nodarbinātības un augstākas efektivitātes zonu, kurā ir vairāk labāku darba vietu.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!