• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par masu iznīcīnāšanas ieroču izplatības ierobežošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2005., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/123435

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piedaloties Ziemassvētku labdarības akcijā

Vēl šajā numurā

13.12.2005., Nr. 198

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par masu iznīcīnāšanas ieroču izplatības ierobežošanu

8.decembrī Eiropas parlamentā (EP) notikušajā Starpparlamentu konferencē par Eiropas lomu masu iznīcināšanas un citu ieroču izplatības ierobežošanu ziņotājs par masu iznīcināšanas ieročiem (MII), Latvijas deputāts Ģirts Valdis Kristovskis (Nāciju Eiropas grupa) EP atzīmēja EP aktīvo un pozitīvo ieguldījumu, veicinot kā Eiropas Drošības stratēģijas, tā arī ES masu iznīcināšanas ieroču izplatības ierobežošanas stratēģijas mērķu sasniegšanu.

Deputāts uzskata, ka EP aktīvā nostāja un uzrādītie trūkumi, kas atspoguļoti viņa ziņojumā, ir bijuši nozīmīgi faktori, kas ievērojami veicinājuši ES Padomes un Komisijas līdzšinējās attieksmes maiņu. “Šī darba rezultātā pēdējās nedēļās veicināta šo ES institūciju sadarbība. Uzlaboti priekšnoteikumi ieroču izplatības kontroles un mierīgas atbruņošanās programmu ietvaros noteikto pasākumu izpildei,” atzīst Ģ.V.Kristovskis.

Deputāta ziņojumā izteiktās bažas par nepieciešamā finansējuma nepietiekamību ir mazinātas. Pēdējās dienās EP un ES Padomes sarunās panākta vienošanās par adekvāta finansējuma piešķiršanu Eiropas Drošības stratēģijas mērķu izpildei. Tādējādi nākamajā 2006.gadā Kopējās ārējās un iekšējās drošības politikas budžetā MII un krīžu pārvarēšanas uzdevumiem kopējais finansējums palielināts no 62 līdz 100 miljoniem eiro. Arī Eiropas Komisijai Stabilitātes instrumenta ietvaros būtiski tiks palielināts finansējums. “Tas rada pārliecību, ka nākamās finanšu perspektīvas ietvaros (2007. – 2013.) izdosies realizēt ES aizsāktās iniciatīvas un uzņemtās saistības masu iznīcināšanas ieroču kontroles un izplatības ierobežošanas jomā,” uzsver Ģ.V.Kristovskis.

Nepieciešamā finansējuma pamatojumu saskaņā ar EP pieprasīto pilotprojektu izstrādāja ANO Atbruņošanās pētniecības institūts un Stokholmas starptautiskā miera pētījumu institūts, kas piedalījās arī šajās dienās notikušās konferences darbā.

Debatēs Latvijas deputāts aicināja nacionālo parlamentu deputātus, tajā skaitā Latvijas delegāciju, savās valstīs veicināt dialogu, izpratni nacionālo institūciju starpā un nodrošināt valdības atbildīgu politiku kā MII, tā arī konvenciālo – vieglo un kājnieku ieroču nelegālas izplatības ierobežošanas pasākumu sekmīgai nodrošināšanai.

Kā viena no EP deputātu iniciatīvām tika akcentēta jauna ANO Starptautiska ieroču tirdzniecības līguma (ATT – Arms Trade Treaty) nepieciešamība. Kopā ar Spānijas deputātu Raulu Romevu Rvedu Ģ.V.Kristovskis aicina nacionālos parlamentus pieņemt atbalsta rezolūciju šī mērķa sasniegšanai. Tā nepieciešamību akceptējusi arī Lielbritānijas prezidentūra.

Pēc konferences Ģ.V.Kristovskis sniedza interviju EuroNews ziņu telekanālam un tikās ar ASV valsts sekretāra vietnieci Paulu Desuteru, kas ieradusies uz ES un ASV sarunām par atbruņošanās, kontroles un ieroču nelegālas izplatības ierobežošanas jautājumiem.

Ģ.V.Kristovskis aizvadītajā gadā bija EP ziņotājs par Eiropas Parlamenta lomu MII izplatības ierobežošanā. Viņš veidojis arī Attīstības komitejas viedokli par vieglo un kājnieku ieroču (SALW) problemātiku.

Uz Starpparlamentu konferenci par Eiropas lomas stiprināšanu Masu iznīcināšanas ieroču un materiālu, mazo un vieglo ieroču izplatības ierobežošanā un atbruņošanā Briselē ieradās četrpadsmit ES dalībvalstu nacionālo parlamentu deputāti, un to atklāja Eiropas Parlamenta prezidents Josē Borrels. Nāciju Eiropas grupas deputāts Ģ.V.Kristovskis piedalījās ar ziņojumu debatēs vienā paneļdiskusijā ar pašreiz ES prezidējošās valsts Apvienotās Karalistes Ārlietu dienesta ministru lordu Totenhemas Trīsmenu, ārējo attiecību un Eiropas kaimiņattiecību komisāri Benitu Ferrēro-Valdneri, ģenerālsekretāra un augstā pārstāvja Havjera Solanas personīgo pārstāvi masu iznīcināšanas ieroču neizplatīšanas jautājumos Annalisu Giannellu. Konferenci apmeklēja arī Latvija Saeimas deputāti, tajā skaitā A.Kiršteins un L.Mūrniece.

EP Nāciju Eiropas grupas administrācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!