• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Runa pirmajā Demokrātiskas izvēles sabiedrības forumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2005., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/122896

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Runa simpozija "Izaicinājums ASV? - Izaicinājums Eiropai!" paneļdiskusijā "ES kā otrs nozīmīgākais spēlētājs globālajā ārēnā"

Vēl šajā numurā

06.12.2005., Nr. 194

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Runa pirmajā Demokrātiskas izvēles sabiedrības forumā

Kijevā, Ukrainā, 2005.gada 2.decembrī:

VIKE_UKRAINA3.JPG (20456 bytes)
Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga ar Ukrainas prezidentu Viktoru Juščenko sveicienā Kijevā 2.decembrī
Foto: Juris Krūmiņš

Prezidenta kungs! Ekselences!
Dāmas un kungi!
Dārgie ukraiņu draugi!
Es patiesi priecājos, ka varu būt šeit, šajā Demokrātijas forumā, kura kopīgais mērķis ir nostiprināt demokrātiju, brīvību, mieru un stabilitāti Eiropā un pasau-lē. Mēs stāvam šeit solidarizējušies, un mūs vieno mūsu ticība demokrātijai, un mēs visi kopā varam paveikt daudz vairāk nekā vienatnē.
Es apsveicu jūs, prezidenta kungs, ar vēsturisko uzvaru pagājušajā gadā. Jūs izturējāt drausmīgus pārbaudījumus un drosmīgi stājāties pretī nāvei un izkropļošanai, jūs iestājāties par savu lietu, nezaudējot drosmi un apņēmību, jūs devāt savai tautai jaunas cerības, un jūsu vadībā tā guva uzvaru. Latvijas tautas un valdības vārdā es varu apliecināt, ka mēs pilnībā atbalstām Ukrainas tautu, Gruziju un Moldovu, es varu apliecināt, ka mēs izjūtam simpātijas pret to demokrātiskajiem centieniem un vērtībām, es varu apliecināt, ka mēs esam gatavi palīdzēt šīm valstīm jebkurā iespējamā veidā.
Es apsveicu jūs, Ukrainas tauta, ar vēsturisko uzvaru, ko jums izdevās gūt par spīti gaidītajai sakāvei. Es apsveicu jūs par izturību palikt uzticīgiem savam izvēlētajam kursam, neskatoties uz stipro opozīciju, es apsveicu jūs par jūsu stingro apņēmību un drosmi, esot neziņā un iespējamās briesmās. Es apbrīnoju jūsu gatavību paciest grūtības nedēļām ilgi savu demokrātisko tiesību vārdā. Es cienu jūs par to, ka neļāvāt sev atņemt šīs tiesības.
Mēs Latvijā ļoti labi zinām, ko nozīmē cīnīties par savām tiesībām un brīvību. Pirms 14 gadiem Latvijas tauta devās uz barikādēm un tieši tāpat kā jūs stāvēja ziemas aukstumā un tumsā, lai kailām rokām stātos pretī spēcīgai armijai, lai paziņotu pasaulei par savu gatavību ņemt savu likteni pašiem savās rokās.
Ukrainas “oranžā revolūcija” tagad ir ieņēmusi savu vēsturisko vietu līdzās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas “dziesmotajai revolūcijai”, tā ir pievienojusies bijušās Čehoslovākijas “samta revolūcijai” un citām tautas kustībām Viduseiropā un Austrumeiropā. Tā ir pievienojusies Gruzijas “rožu revolūcijai”, kas ir apliecinājums tam, ka suverenitāte ir pilnīga tikai tad, ja tās pamatā ir pilnīgas demokrātiskas tiesības, tiesiskums, atbildība un taisnīgums. Visas šīs kustības kā tautas gribas varenas manifestācijas ir bijušas miermīlīgas revolūcijas, kas radikāli izmainīja to valstu likteni un kas pārveidoja visa mūsu kontinenta politisko ainu.
Ukrainas tauta ir uzvarējusi šajā kaujā, bet tās cīņa vēl nav galā. Jūs esat ieguvuši tiesības likt sadzirdēt jūsu balsi atklātās un godīgās vēlēšanās, kur nav manipulācijas un falsifikācijas. Taču tagad jūs sagaida ļoti grūts uzdevums radikāli reformēt savas valsts politiskās, ekonomiskās un sociālās struktūras, jums ir jānostiprina demokrātija un pilsoniska sabiedrība. Jums ir jāuzņemas atbildības smagums, ko uzliek izvēles brīvība. Jūsu nākotne ir jūsu pašu rokās.

VIKE_UKRAINA2.JPG (42391 bytes)
Kijevā 2.decembrī: Rumānijas prezidents Trajans Basesku, Maķedonijas prezidents Branko Črvenkovskis, Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili, Ukrainas prezidents Viktors Juščenko, Igaunijas prezidents Arnolds Rītels, Moldovas prezidents Vladimirs Voroņins, Lietuvas prezidents Valds Adamkus un Slovēnijas prezidents Janežs Drnovseks
Foto: EPA/A.F.I.

Zinot Latvijas pieredzi, es varu jums teikt, ka pārmaiņas nav vieglas. Reformas var būt smagas, un to rezultāti – sāpīgi. Taču es varu jums arī teikt no mūsu pieredzes, ka ir vērts to darīt un ka visas pieliktās pūles atmaksājas. Ceļā uz progresu un labklājību ir daudzi posmi. Katrs noietais posms tuvina jūs izvirzītajam mērķim, un katrs solis, ko jūs sperat, parādīs, cik tālu jūs esat nonākuši.
Šodien Demokrātiskās izvēles sabiedrība ir skaidri paudusi savu vēlmi piedalīties brīva, demokrātiska un plaukstoša Eiropas kontinenta veidošanā. Tā ir apņēmusies integrēties Eiropas un Rietumu institūcijās, tāpēc Eiropas Savienības un NATO alianses durvīm jābūt atvērtām visām Eiropas demokrātiskajām valstīm. Mūsu kontinentā vairs nedrīkst būt ‘a priori’ iedalījuma līnijas. Nākamajā gadā Latvijas galvaspilsēta Rīga ir piedāvājusi sarīkot NATO 2006.gada samitu. Neatkarīgi no tā, kur šis samits notiks, Latvija dos savu ieguldījumu tālākā NATO alianses nostiprināšanā, lai tā nākotnē varētu uzņemt jaunas dalībvalstis. Pa to laiku jaunajām Eiropas demokrātiskajām valstīm ir jāturpina savu sociālo, politisko un ekonomisko reformu īstenošana.
Ar mutiskiem paziņojumiem veikt reformas nepietiks. Vajadzēs veikt reālus un redzamus pasākumus, pat ja dažkārt tie var būt nepopulāri.
Mēs, Latvijas iedzīvotāji, vēlamies iedrošināt visas tās valstis, kas cenšas sasniegt demokrātiju. Mēs noteikti vēlamies, lai Ukrainai būtu ciešākas attiecības ar Eiropas Savienību un lai tās nebūtu tikai ekonomiskas attiecības, bet saites, kuru pamatā ir vienāda cieņa pret demokrātiskām pamatvērtībām un tiesiskuma ievērošana. Jūs esat mūsu kaimiņi. Jūs mums esat nozīmīgi. Mēs vēlam jums labu.
Prezidenta kungs, mēs vēlam jums veselību, spēku un panākumus jūsu vadošajā darbā un lai jūsu pūles dotu rezultātus. Ukrainas tauta, es vēlu jums saglabāt drosmi un apņēmību, pārvarot visas grūtības, kas jūs sagaida. Ticiet sev, ticiet savai vadībai, ticiet savai valstij! Jūs uzvarēsit!

“LV” (Gunta Štrauhmane)

neoficiāls tulkojums no angļu valodas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!