• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Labklājības ministrijas rīkoto interaktīvo akciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.2000., Nr. 373/374 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12073

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Zviedrijas sadarbību muitas kontrolē

Vēl šajā numurā

24.10.2000., Nr. 373/374

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Labklājības ministrijas rīkoto interaktīvo akciju

20.oktobrī beidzās Labklājības ministrijas (LM) rīkotā sarunu akcija, kuras laikā Latvijas skolu audzēkņi un jebkurš interesents LM interneta mājas lapā (www.lm.gov.lv) varēja paust savu viedokli par narkotiku izplatību savā rajonā, dzīvesvietā, klasē un paziņu lokā.

LM uzskata, ka interese par šo tematu bija pietiekami augsta (vairāk nekā 150 vēstuļu), lai turpinātu šo akciju. Tāpēc jebkurš interesents arī turpmāk varēs izteikt vēl neizteiktas pārdomas, idejas un ierosinājumus un nepieciešamības gadījumā saņemt speciālistu sniegtu atbildi.

Sarunas izvērtās kā rakstītāju savstarpējā diskusija un domu, zināšanu apmaiņa. Viens no aktuālākajiem tematiem bija par vieglo narkotisko vielu kaitīgumu: "Es uzskatu, ka nevar izdalīt vieglās no smagajām narkotikām, jo kaitīgas ir visas no tām un arī visas rada atkarību, vienīgā atšķirība ir tā, ka citas to dara straujāk, bet citas lēnāk… Es nesaku, ka marihuāna ir veselīga. Tāpat kā es nesaku, ka alkohols, kafija vai cukurs ir veselīgs. Bet cilvēkiem tomēr vajadzētu ļaut pašiem izvēlēties, ko un cik lietot, kā arī bojāt vai nebojāt savu veselību… Marihuānas deva smēķējot ir mazāk par 1 cigareti, un tā darbojas, teiksim, 4 stundas. Ja šajā laikā mēģinās to smēķēt vēl, tas var beigties vienkārši ar sliktu dūšu. Parasto cigarešu "kaislīgs" smēķētājs smēķē nepārtraukti (~1 paciņu dienā). Tad ko darīt ir kaitīgāk…"

Kāds sūtītājs bija sacerējis pat dzejolīti "Narkomāna i Dille", kas arī ieguva plašu atsauksmju rezonansi starp jauniešiem.

Atsaucīgākie sūtītāji bija izteikuši savus ierosinājumus, kā valsts varētu palīdzēt cīnīties pret narkomānijas izplatību valstī: "Ja narkomāns nodod dīleri, tad no valsts saņem labu, bet tiešām labu pilnībā apmaksātu ārstēšanās kursu… Domāju, ka vajadzētu sniegt vairāk informācijas par bojāgājušajiem narkomāniem… Vairāk vajadzētu rīkot sanāksmes, kurās runā eksnarkomāni un stāsta par savu pieredzi narkotikās, kā sākuši… Par lietošanu, ne tikai glabāšanu, tirgošanu likt cietumā un piedraudēt ar nenormāli lieliem sodiem…"

Tajā pašā laikā vēstules liecināja arī par to, ka daudzi rakstītāji ir pamēģinājuši kādu no narkotiku veidiem: "…spriežot pēc atsauksmēm, kur iegādāties narkotikas, zina gandrīz katrs jaunietis… Zem zāles es esmu vienkārši normāls cilvēks, kurš spēj sevi kontrolēt… Vai kāds no tiem cilvēkiem, kuri lieto narkotikas, domā par saviem vecākiem vai par draugiem? Tam cilvēkam draugs tikai tas, kurš var aizdot naudu vai pa lēto pārdod devu…" Vairākās vēstulēs izskanēja doma, ka problēma atrisinātos, ja legalizētu vieglās narkotikas.

Sākotnēji interaktīvā akcija "Sarunas par narkotikām" bija domāta kā neformāls informācijas apkopojums par narkotiku izplatību Latvijā. Pēc daudzajiem jautājumiem jau sākumā bija skaidrs, ka ir nepieciešams pieaicināt Narkoloģijas centra speciālistus, kuri sniegtu kompetentas atbildes, komentārus un viedokļus. Interaktīvā akcija "Sarunas par narkotikām" tika rīkota, lai pievērstu sabiedrības uzmanību narkomānijas izplatībai, kā arī aicinātu sabiedrību aktīvi iesaistīties iespējamo risinājumu apzināšanā.

Sarunu lapu var atrast: www.lm.gov.lv, uzejot uz sadaļas "Sarunas" un uzklikšķinot uz uzraksta "Sarunas par narkotikām".

Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!