• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ekonomiskās imigrācijas politiku un sabiedrības novecošanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2005., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120108

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par EP neformālo sanāksmi pēc Tonija Blēra uzrunas

Vēl šajā numurā

28.10.2005., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ekonomiskās imigrācijas politiku un sabiedrības novecošanos

Procedūra: iniciatīva
Debates: 2005.gada 25.oktobrī
Balsojums: 2005.gada 26.oktobrī

Par to, kādai jābūt ekonomiskās imigrācijas politikai Eiropas Savienībā, Parlaments diskutēja trešdien, 26. oktobrī, izskatot deputātes Evas Klamtas (Vācija) nenormatīvo ziņojumu. Visasākās debates izraisīja jautājumi par t.s. “zaļās kartes” sistēmas ieviešanu un imigrantu tiesībām. Pieņemtajā rezolūcijā deputāti secina, ka legālā imigrācija var palīdzēt atrisināt ES darba tirgus problēmas.
Kā imigrācija varētu veicināt ekonomikas izaugsmi Eiropā, kuras sabiedrība strauji noveco? Vai Eiropai jāievieš “zaļās kartes” sistēma, lai regulētu imigrācijas plūsmu? Vai darbaspēkam no valstīm ārpus ES būtu jāpiešķir ES strādniekiem līdzīgas tiesības? Uz šādiem jautājumiem Eiropas Parlamenta deputāti meklēja atbildes, izskatot E.Klamtas ziņojumu, ko deputāte sagatavoja kā atbildi uz Komisijas Zaļo grāmatu par ES pieeju ekonomiskās imigrācijas pārvaldībai.
Rezolūcijā, ko EP pieņēma ar 259 balsīm par, 85 pret un 176 atturoties, deputāti uzsver, ka ES jāizveido kopēja imigrācijas politika, lai novērstu nelegālo imigrantu darba negodprātīgu izmantošanu. Likumīga imigrācija jāuzskata par pozitīvu parādību – tas ir vienīgais risinājums problēmām, ko rada Eiropas sabiedrības novecošanās. Deputātu vairākums arī aicināja veicināt ekonomisko imigrantu integrāciju sabiedrībā. EP arī atbalstīja strīdīgo grozījumu, kurā dalībvalstīm izteikts aicinājums atzīt ekonomisko imigrantu tiesības balsot pašvaldību un EP vēlēšanās pēc piecu gadu pastāvīgas uzturēšanās ES.
Deputāti noraidīja ierosinājumu izveidot ES “zaļās kartes” sistēmu, tomēr atbalstīja aicinājumu ieviest ES vienotu administratīvu sistēmu darba un uzturēšanās atļauju izsniegšanai. Atļaujas tomēr varētu piešķirt tikai gadījumos, kad ieceļošanas pamatā ir jau konkrēta darba vieta.
Parlaments arī uzskata, ka ekonomisko imigrantu skaitam un nosacījumiem, uz kuru pamata viņus uzņem, jāpaliek dalībvalstu kompetencē. Dalībvalstīm tomēr jāņem vērā, ka viņu individuālā izvēle tieši ietekmēs pārējās dalībvalstis. Tāpēc EP neatbalsta masveida nelegālo imigrantu legalizācijas, kādas veikusi Spānija.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!