• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Gypsy Kings" ar baltiešu akcentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2005., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119946

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kultūras aina kļūs pārskatāma

Vēl šajā numurā

27.10.2005., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gypsy Kings” ar baltiešu akcentu

Lietuvas slavenākā čigānu mūzikas šovgrupa “Sare Roma” oktobra beigās Latvijas klausītājus iepazīstinās ar dažādu reģionu tautas mūziku, preses konferencē informēja ansambļa vadītājs Ištvans Kviks.

PLAKATS.JPG (25268 bytes)

Divu stundu koncerti notiks Daugavpils Kultūras un sporta pilī 28.oktobrī, Aizkraukles kultūras namā 29.oktobrī un Lielajā ģildē Rīgā 30.oktobrī, kur būs iespēja dzirdēt gan vecos hitus, gan daudzus jaunus skaņdarbus. Par iesildītāju pieaicināta pašmāju redzamākā grupa – Rinaldo Tabors & “Džeski Gloss”. Tiks rādīts dabiskais artistiskums, kas raksturīgs dažādiem reģioniem, aptverot Baltijas, Krievijas, Rumānijas, Ungārijas un Balkānu čigānu tautas dejas. “Gaidiet iespaidīgas liesmas, dūmus un specefektus, pret ko, cerams, jūsu ugunsdzēsēji neiebildīs,” paziņoja I.Kviks. Programmā “Nakts mirāža” dziedāšot senās čigānu romances, šansonus, fusion, bosanova, gypsy u.c., kas uz klausītājiem varot atstāt pat hipnotisku efektu. Programma domāta visām vecuma grupām, un speciāli jaunatnei akcentēs vizuālo baudījumu.
Rīgā ansamblis ieradīsies ar Lietuvā pazīstamākās modes mākslinieces Sandras Trauskaites radītajiem tērpiem. Latvijas skatītāju acu priekšā tiks nomainīts vairāk nekā 30 kostīmu, klāsta koncerta organizētājs Kaspars Pudniks. I.Kviks “LV” piebilda, ka “skatuve prasa upurus, piemēram, tērpa pārvilkšanai, un, lai iemiesotos jaunā tēlā, brīnumainā kārtā pietiek ar 15(!) sekundēm”.
Sare Roma” ir savs iekšējais kārtības kodekss, no pašdarbības ansambļiem atšķiras ar labi izstrādātu menedžmentu, jo grupai ir sava skaņu, gaismas (video) aparatūra un dekorācijas. Deju programmas veido talantīga horeogrāfe, ko ne velti dēvē par čigānu deju karalieni.
Ansamblis ir ļoti pieprasīts un dažkārt sniedz pat divus koncertus dienā, bet sezona ir saplānota pusgadu uz priekšu. I.Kviks norāda, ka “Sare Roma” un kvalitātes ziņā līdzīgi ansambļi ikdienā uzstājas slēgtajās ballēs – uzņēmējiem un politiķiem, bet grupai ir ambiciozi plāni Viļņā iestudēt pirmo čigānu mūziklu Eiropā.
Vaicāti, pie kādas mūzikas būtu pieskaitāma interesantā Latvijas grupa “Romiros”, mūziķi laipni paskaidroja, ka tas “nav tīrs stils, jo uzdodas par gypsy, taču pieslējušies spāņu (flamenko) virzienam”.
Sare Roma”, ko varētu tulkot kā “Visi savējie”, dibināta 1998.gadā, bet 2003.gadā stabilizējies pašreizējais sastāvs ar 13 dalībniekiem, jo neesot māņticīgi. 2002.gadā festivālā “Gypsy Music” Norvēģijā ansamblis 19 dalībnieku konkurencē izcīnījis otro vietu un skatītāju simpātiju balvu par krāšņāko šovu. Grupa sarakstījusi mūziku filmai “Gypsy Happiness” (2002.gadā), un tās dziesmas 2003.gadā iekļautas mūzikas izlasēs “The Best Gypsy Music” un “Tabors”.
Ansambļa mūziķi uzstājušies arī kopā ar tādiem čigānu mūzikas grandiem kā “Loyko” , “Gypsy Kings” un “Gypsy Brothers”. Novembrī došoties turnejā uz Somiju un Zviedriju.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!