• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atjauno kinolektorijus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.10.2005., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119705

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Fotoplašu kolekcija no Rucavas

Vēl šajā numurā

25.10.2005., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atjauno kinolektorijus

Jaunā Rīgas teātra kultūras namā oficiāli nodibināts kinomīļu klubs “Apziņas horizonts”, kas turpmāk sola katru pirmdienu Mazajā vai Lielajā zālē demonstrēt dažādas filmas ar izvērstiem kinozinātnieku, filozofu un psihologu komentāriem.

Kluba idejas autors ir Juris Poškus, kurš 2003.gadā organizēja speciāli atlasītu filmu rādīšanu aktieriem. 2004.gadā uz šo pasākumu jau tika aicināta plašāka publika. Šogad, turpinot aizsākto, viņš palīgos ņēmis divas atraktīvas menedžeres – Ievu Kiršteinu un Zani Bojāri.
Pirmajā reizē varēja noskatīties divus neatkārtojamus latviešu pagrīdes kino paraugus: 1993.gadā uzņemto “Zvaigznīšu brīža pictures” lenti “Ceļojums uz Tukumu” un 1998.gadā studijā “Lokomotīve” tapušo filmu “Sviests”, režisors Roberts Vinovskis un operators Gvido Skulte. Filmas “Ceļojums uz Tukumu” producents un režisors ir tagadējais Latvijas Neatkarīgās televīzijas ģenerāldirektors Andrejs Ēķis, kurš piesaistījis sponsoru ziedojumus – ap 300 USD. Pēc kinozinātnieces Anitas Uzulnieces teiktā, kādu laiku viņš pat esot kaunējies par savu līdzdalību šajā projektā un norobežojies, tomēr demonstrēšanas dienā A.Ēķis dalījās savās atmiņās: “Man bija vēlme kaut ko radošu uzsākt ar interesanto “Zvaigznīšu brīža” kompāniju, un mums saskanēja. Šo filmu uzņēmām milzum lielā entuziasmā un ārprātīgā haosā. Darbojāmies jautri – scenārijs tapa filmēšanas gaitā, iztikām bez normālām kamerām un mikrofoniem, ar 20 gadus vecu, jau norakstītu lenti. Nedēļu strādājām par velti, jo vienkārši visiem kopā bija labi. Mūs tolaik līzingi un kredīti nedzina kā vāveres ritenī.”
Kinolektoriju atbalsta Latvijas Nacionālais kinocentrs, vēl sniegšot pieteikumus Rīgas domes un Valsts kultūrkapitāla fonda projektu konkursos. Izglītot skatītājus jau piekrituši kinozinātāji Valentīna Freimane un Viktors Freibergs ar savām filmu kolekcijām. “Mums ir būtiski, lai publika šurp nenāktu tikai patērēt kino, bet pārdzīvot un izrunāties par to,” uzsvēra Z.Bojāre.
Producente bijusi arī tagadējā kultūras ministre Helēna Demakova filmai – “Divi” (par māksliniekiem O.Pētersonu un O.Tilbergu), kuru organizatori cer sadzīt rokā un parādīt. Parādīt paredzēts arī pasaulslavenu režisoru Lika Godāra, Romāna Polanska u.c studiju gados tapušos darbus.

Arvīds Deģis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!