• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Fotoplašu kolekcija no Rucavas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.10.2005., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119703

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Morāles vērtības vakar un šodien

Vēl šajā numurā

25.10.2005., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Fotoplašu kolekcija no Rucavas

Turpinot vēsturisko melnbaltās fotogrāfijas vērtību apzināšanas un saglabāšanas projektu, pagājušajā nedēļā uz Latvijas Fotogrāfijas muzeju Rīgā tika pārvesta vērtīga vēsturiska fotokolekcija no Rucavas.

Pēc kolekcijas līdzšinējā īpašnieka Debalda Bitenieka un fotovēsturnieka Pētera Korsaka rīcībā esošām ziņām, fotodarbu autori ir Juris un Ģirts Bokumi, kuri 20.gadsimta pirmajā pusē dzīvojuši Liepājas apkārtnē.
Kolekcijā ir ap 370 stikla fotoplašu, kā arī katalogi ar to kopijām. Attēlos redzama Liepāja un tās apkārtne galvenokārt pirmās Latvijas brīvvalsts laikā.
Pēteris Korsaks saka: “Par šo kolekciju zināju jau pārdesmit gadu, bet nebija reālu iespēju kolekciju iegūt muzeja īpašumā un pārvest uz Rīgu. Tagad situācija fotovēstures apzināšanā pamazām uzlabojas. Pēc pagājušajā vasarā Strenčos atrastās fotoplašu bagātības šī ir jau otrā kolekcija, kuru nekustamo īpašumu kompānija “Latio” palīdzējusi pārvest, izpētīt un parādīt plašākai publikai. Latvijas Fotogrāfijas muzeja un “Latio” kopīgais projekts nes labus augļus.”
Līdzšinējais kolekcijas īpašnieks D.Bitenieks, kurš arī pats labprāt fotografējis un ar labiem panākumiem veidojis īsfilmas, vērtīgo kolekciju savulaik nopircis no Ģ.Bokuma atraitnes un solījies gādāt, lai plates un to kopijas tiktu saglabātas nākamām paaudzēm.
Bez šaubām, šajā kolekcijā nav visu abu fotogrāfu darbu – daļa no tiem laika gaitā nokļuvuši pie citiem cilvēkiem, daļa padomju laikā tikuši iznīcināti. Tomēr arī saglabājusies kolekcija ir ļoti būtiska Latvijas fotogrāfijas vēstures sīkākā izpētē.

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!