• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pirmoreiz balvas par veiksmīgu sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2005., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117473

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

27.09.2005., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pirmoreiz balvas par veiksmīgu sadarbību

Šogad septembrī Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) pirmo reizi Latvijā pasniedza gada balvu “Par inovācijām uzņēmējdarbībā”, ar kuru apbalvoti uzņēmumi un zinātnieki par veiksmīgu sadarbību inovāciju ieviešanā.

Balvu kandidātu vidū bija gan mazi, gan lieli uzņēmumi, un iepriecinošs ir fakts, ka uzņēmumi ir no visatšķirīgākiem reģioniem. Pavisam bija izvirzīti 13 LDDK balvu kandidāti. Tāpēc pievērsīsimies tikai tādām nozarēm kā medicīna un valsts attīstītībai svarīgā mežsaimniecība un kokrūpniecība.
To apstiprināja arī LDDK ģenerāldirektore un inovāciju projekta iniciatore Elīna Egle: “Ar gandarījumu jāvērtē ilggadējā un panākumiem bagātā zinātnieku un uzņēmēju sadarbība inovāciju procesā ķīmijas un farmācijas nozarēs. Latvijai šo nozaru attīstība nozīmē ne tikai ieguldījumu sabiedrības veselībā un labklājībā, bet ļauj radīt arī uzņēmumu zīmolus, kas stiprina valsts eksporta potenciālu un ļauj atpazīt Latviju ar zināšanām ietilpīgiem un kvalitatīviem produktiem.”
Runājot par mežrūpniecību, E.Egle piebilda: “Vērtējot kandidātus, žūrija pārliecinājās, ka kokapstrādes nozare (arī mežsaimniecība), kas tradicionāli tiek uzskatīta par ekstensīvu, ir sapratusi, ka tālāka attīstība nav iespējama, ja nerūpēsimies par vides ilgtspējas saglabāšanu un neradīsim būtisku kvalitātes uzlabojumu un pievienoto vērtību.”
Žūrijas pārstāvji konkursa trīs kārtās ar punktu vairākumu par veiksmīgāko un galvenās balvas ieguvēju atzina akciju sabiedrības “Grindeks” (ģenerāldirektors Valdis Jākobsons) un Latvijas Organiskās sintēzes institūta (direktors Ivars Kalviņš) sadarbību inovāciju jomā, kuras rezultātā tiek izstrādāti un ražoti jauni produkti, to vidū radīts oriģinālpreparāts sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai – mildronāts, kas pēdējos gados ir viens no eksportspējīgākajiem Latvijas produktiem nepārtikas uzņēmumu grupā.
Balvu vadošajai grupai bija pietuvojies arī zinātniskās ražošanas uzņēmums “Medicamina” (vadītājs Imants Kaimiņš), kas kopā ar Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta un Latvijas Valsts fizikālās enerģētikas institūta speciālistiem ir radījuši un turpina ražot virkni medicīnas un kosmētikas produktu no dabīgām izejvielām.
Vēl diplomus medicīnas nozarē saņēma Eiropas Biomedicīnas akadēmija un Broņislavs Pitrāns par jaunas paaudzes selēnpreparātu ražošanu un pārdošanu, kā arī Liepājas pilsētas centrālās slimnīcas ārste epidemioloģe Mārīte Kūla un P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs un epidemiologs Uga Dumpis par hospitālo infekciju izplatības izpēti un ierobežošanu slimnīcās. Arī SIA “Zepter international BalticBrand Medical un Latvijas Apdegumu centra vadītāja Monika Savicka par gaismas terapijas aparātu testēšanu slimnīcā apdegumu ārstēšanai.
No mežsaimniecības un kokapstrādes nozarēm pirmajai vietai bija pietuvojusies akciju sabiedrība “Latvijas finieris” (prezidents Juris Biķis) un Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes Kokapstrādes katedra (vadītājs Henns Tuherms) par augstas kvalitātes bērzu sortimenta audzēšanu un izvērtēšanu, kā arī par saplākšņu fizikāli mehanisko īpašību pētījumiem, kuru rezultātā radīti jauni produkti.
Vēl meža nozarē diplomus saņēma akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži” (stādaudzētavas vadītāja Laima Zvejniece), Latvijas valsts mežzinātnes institūts “Silava” (zinātnieki Tālis Gaitnieks, Arnis Gailis) un Latvijas Universitātes Bioloģijas institūts (zinātnieks Vilnis Nolendorfs) par pētījumiem kokaugu stādu izaudzēšanā un selekcijā, kā arī augsnes bagātināšanas jomā, kuru izmantošana cels meža ražību un kvalitāti, kas savukārt palielinās mežaudžu vērtību.
Apbalvojumu pasniegšanā piedalījās ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš, LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs un ģenerāldirektore Elīna Egle, kā arī pazīstami ražošanas organizatori un zinātnes darbinieki.
Nobeigumā ir lietderīgi ieklausīties Elīnas Egles teiktajā: “Ikvienas idejas attīstīšanai nepieciešami resursi. Vienas idejas realizēšanai vairāk, citas – mazāk. Lai unikāli projekti neapstātos idejas fāzē, ir nepieciešama ārējo resursu piesaiste. Valsts pretimnākošā politika neapšaubāmi veicinās Latvijas ekonomiku – ar nosacījumu, ka uzņēmumi un zinātnieki pratīs valsts atbalstu izmantot. Lai veicinātu efektīvāku sadarbību, LDDK paspārnē izveidotā Zinātnes un uzņēmējdarbības partnerības padome izstrādā uzņēmēju un zinātnieku sadarbības modeli. Izvērtējot visus Latvijas inovāciju politikas attīstības ceļus, tiek veidots abpusēji izdevīgs un uz progresu vērsts mehānisms, kas veicinās Latvijas zinātnieku un uzņēmēju sadarbību inovāciju jomā.”

Dr.silv. Gunārs Ģērķis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!