Godalgas maizei, gods cepējiem
Lai popularizētu maizes izstrādājumus un godā celtu labākos Latvijas rudzu maizes veidus un to cepējus, Latvijas Maiznieku biedrība sadarbībā ar Mārketinga padomi rīkoja Rudzu maizes konkursu. Uzvarētāji tika apbalvoti 25.septembrī “Maizes svētkos” Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā.
|
Konkursā vērtēja rudzu klona maizi
un rudzu saldskābmaizi. Konkursam pieteicās 18 maizes ceptuves,
un kopumā tika vērtēti 24 rudzu klona un 17 rudzu saldskābmaizes
paraugi.
Žūrijas komisijas darbā piedalījās lielveikalu tirdzniecības
tīklu maizes iepirkumu vadītāji, Latvijas Lauksaimniecības
universitātes, Mārketinga padomes un Maiznieku biedrības
speciālisti. Atšķirībā no agrākajiem konkursiem šogad vērtējamos
maizes izstrādājumus komisijas locekļi iegādājās tirdzniecības
vietās, nevis maizes ceptuvēs. Tādējādi žūrija vērtējumam saņēma
maizes izstrādājumus, kādus jebkurš patērētājs var nopirkt mūsu
veikalos.
Konkursā tika vērtēta maizes garša, smarža, maizes mīkstuma
īpašības, forma un maizes garoza. Žūrijai nebija viegli – paraugu
bija daudz, Latvijas maiznieku ceptās rudzu maizes ir garšīgas,
un tomēr tās atšķiras cita no citas ne vien ar izskatu, bet arī
ar garšas niansēm.
Pēc komisijas lēmuma godalgas piešķirtas trim labākajiem rudzu
klona maizes izstrādājumiem un trim rudzu saldskābmaizes
izstrādājumiem, bet vēl trīs labākie izstrādājumi katrā maizes
grupā saņēma atzinības rakstus par augstu maizes kvalitāti.
Rudzu klona maizes grupā zelta godalga tika piešķirta “N.Bomja
maiznīcas Lielezers” rudzu maizei “Alberts”, sudraba godalga –
“Valmieras maiznieka” ceptajai “Senču rupjmaizei”, bet bronzas
godalga tika “Kuldīgas RPB”maizes ceptuves izstrādājumam
“Maizniekmeistara Arvīda rupjmaize”. Savukārt rudzu
saldskābmaizes grupā zelts tika piešķirts “Hanzas maiznīcas”
ceptajai “Klasiskajai saldskābmaizei”, sudrabs – “Lāču” “Īstajai
saldskābmaizei”, bronza – “Raunas maizes” saldskābmaizei.
Jāatgādina, ka šā gada 13.maijā notikušajā Latvijas Maiznieku
biedrības piektajā konferencē 2005.gadu pasludināja par Rudzu
maizes gadu, bet rudzu maizi – par Gada pārtikas produktu. Tas
darīts, lai stabilizētu maizes, arī rudzu maizes, patēriņu un
rastu iespējas pārdot Latvijas maizi citās valstīs.
Pēc Latvijas Maiznieku biedrības sniegtajām ziņām sagatavojusi
Ieva Jaunozola,
Mārketinga padomes speciāliste