• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Akcīzes preces Latvijas tirgū. 3. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2005., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115819

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā latu nomainīs eiro

Vēl šajā numurā

06.09.2005., Nr. 141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Akcīzes preces Latvijas tirgū. 3

Naftas produktu (degvielas) aprite 2005.gada pirmajā pusē

Turpinām iepazīstināt ar Valsts ieņēmumu dienesta Akcīzes preču pārvaldes sagatavoto pārskatu par akcīzes preču apriti šā gada pirmajos sešos mēnešos (sākumu skat. “LV”, Nr.138, 01.09.2005. un “LV”, Nr.139, 02.09.2005.).

MAZEIKU.JPG (15336 bytes)
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos akcīzes nodokļa ieņēmumi par naftas produktiem (degvielu) ir 91,76 miljoni latu – par 27,57 miljoniem latu jeb par 43% lielāki nekā šajā pašā laikā pērn.
Salīdzinājumā ar attiecīgo iepriekšējā gada laikposmu šogad vislielākais akcīzes nodokļa ieņēmumu pieaugums ir dīzeļdegvielai – par 18,72 miljoniem latu jeb 58%, svinu nesaturošajam benzīnam (tai skaitā ar pievienotu etilspirtu, kas iegūts no lauksaimniecības izejvielām) – par 7,91 miljonu latu jeb 26% un naftas gāzei – par 0,49 miljoniem latu jeb par 78%.
2005.gada jūnijā, salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, akcīzes nodokļa ieņēmumi par naftas produktiem (degvielu) palielinājušies par 26% jeb par 3,45 miljoniem latu, bet salīdzinājumā ar šā gada maiju – par 2% jeb 0,29 miljoniem latu.
Naftas produktu (degvielas) akcīzes nodokļa ieņēmumus ietekmēja gan akcīzes nodokļa likmju izmaiņas, gan biodīzeļdegvielas un biodegvielu saturošas degvielas aprite.

Naftas produkti (degviela) brīvā apgrozījumā

Kā liecina pārskats, līdz šā gada 30.jūnijam bija izsniegtas 66 tobrīd spēkā esošas licences akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai un četras spēkā esošas licences apstiprināta tirgotāja darbībai, kurās kā atļautais akcīzes preču veids norādīti naftas produkti, kā arī viena spēkā esoša licence akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai, kurā norādītais darbības veids ir no rapša sēklu eļļas iegūtas biodīzeļdegvielas ražošana.
Šā gada pirmajā pusē kopumā Latvijā brīvam apgrozījumam izlaisti 522,44 tūkstoši tonnu naftas produktu (degvielas) – par 10,02 tūkstošiem tonnu jeb par 2% vairāk nekā pērn šajā pašā laikā.
Brīvam apgrozījumam izlaisto naftas produktu (degvielas) kopējā apjoma pieaugums šā gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo 2004.gada laikposmu, skaidrojams galvenokārt ar dīzeļdegvielas un petrolejas apjoma pieaugumu attiecīgi par 24,82 tūkstošiem tonnu jeb 9 % un par 20,70 tūkstošiem tonnu jeb 5 %.
Gada pirmajā pusē kopējā brīvam apgrozījumam izlaisto naftas produktu struktūrā 58% veido dīzeļdegviela, tai skaitā marķētā dīzeļdegviela, un biodīzeļdegviela (pērn šajā laikā – 54%), 29% – benzīns, tai skaitā biobenzīns (pērn – 32%), 5% – degvieleļļa (pērn – 11%), 5% – petroleja (pērn – 1%) un 3% – autogāze (pērn – 2%).
Pirmajā pusgadā brīvam apgrozījumam izlaistā ražotā (sajauktā) benzīna apjoms, salīdzinot ar attiecīgo pērnā gada laikposmu, samazinājies par 48% jeb 6,16 tūkstošiem tonnu, savukārt 32% no sešos mēnešos brīvam apgrozījumam izlaistā ražotā (sajauktā) benzīna apjoma veido benzīns, kuram saskaņā ar likumu ir pievienots no lauksaimniecības izejvielām iegūts, dehidratēts un denaturēts etilspirts.
Salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo pusi šā gada pir- majos sešos mēnešos akcīzes preču noliktavās saražoto (sajaukto, apstrādāto, pārstrādāto, fasēto) naftas produktu apjoms palielinājies par 88,98 tūkstošiem tonnu jeb par 31%, kas tiek skaidrots galvenokārt ar saražotās degvieleļļas apjoma pieaugumu par 52% jeb 99,44 tūkstošiem tonnu. Vienlaikus vērojama eksportēto (tai skaitā citai ES dalībvalstij nosūtīto), saražoto (sajaukto, apstrādāto, pārstrādāto) naftas produktu apjoma pieaugums un struktūras izmaiņas. Par 109,76 tūkstošiem tonnu jeb 62% palielinājies eksportētās (tai skaitā citai ES dalībvalstij nosūtītās) degvieleļļas apjoms (degvieleļļas īpatsvars veido 95%), vienlaikus samazinoties dīzeļdegvielas un benzīna apjomam. Saražotā degvieleļļa patēriņam Latvijā šogad nav izlaista.

GRAF.JPG (74030 bytes)Patēriņš

2005.gada sešos mēnešos kopumā Latvijā patēriņam realizēti 536,70 tūkstoši tonnu naftas produktu (degvielas) – par 61,57 tūkstošiem tonnu jeb par 13% vairāk nekā šajā pašā laikposmā pērn. Kopējā patēriņa pieaugumu veido reaktīvā degviela (petroleja), kas tiek piegādāta lidmašīnām, kā arī dīzeļdegvielas patēriņa pieau-gums par 45,92 tūkstošiem tonnu jeb par 18%.
Pirmajā pusgadā, salīdzinot ar attiecīgo pērnā gada periodu, mazumtirdzniecībā realizēto naftas produktu (degvielas) apjoms palielinājies par 9,83 tūkstošiem tonnu jeb par 3%, marķētās degvielas realizācija pieaugusi par 10,94 tūkstošiem tonnu jeb par 62%, savukārt naftas produktu (degvielas) realizācija lietotājiem kopā ar izlietojumu savam patēriņam pieaugusi par 40,8 tūkstošiem tonnu jeb par 28%.
Šā gada pirmajos sešos mēnešos kopējā naftas produktu (degvielas) patēriņa struktūrā 55% aizņēma dīzeļdegviela, tai skaitā marķētā dīzeļdegviela un biodīzeļdegviela (pērn šajā pašā laikā – 53%), 30% – benzīns, tai skaitā biobenzīns (pērn – 35%), 7% – degvieleļļa (pērn – 9%), 5% – petroleja (pērn – mazāk par procentu) un 3% – autogāze (arī pērn – 3%).

Mazumtirdzniecība

Kā izriet no pārskata, līdz 2005.gada 30.jūnijam spēkā esoša licence naftas produktu (degvielas) mazumtirdzniecībai bija 222 komersantiem.
Šā gada sešos mēnešos mazumtirdzniecībā kopumā realizēti 320,05 tūkstoši tonnu naftas produktu (degvielas) – par 9,83 tūkstošiem tonnu jeb par 3% vairāk nekā šajā pašā laikā pērn.
Šā gada sešos mēnešos 49% no mazumtirdzniecībā realizētajiem naftas produktiem (degvielas) ir benzīns, tai skaitā biobenzīns (pērn šajā laikā – 52%), 47% – dīzeļdegviela, tai skaitā biodīzeļdegviela (pērn – 44%) un 4% – autogāze (pērn – 4%).

Realizācija lietotājiem

Lietotājiem kopumā gada pirmajā pusē realizēti 137,12 tūkstoši tonnu naftas produktu (degvielas) – par 7,77 tūkstošiem tonnu jeb par 6% vairāk nekā šajā laikā pērn.
Lietotājiem realizēto kopējo naftas produktu (degvielas) apjoma pieaugumu šā gada pirmajos sešos mēnešos salīdzinājumā ar attiecīgo pagājušā gada laika posmu ietekmēja galvenokārt petrolejas, tai skaitā reaktīvās degvielas, apjoma palielināšanās par 27,20 tūkstošiem tonnu. Tas saistīts ar lidmašīnu apgādei realizēto naftas produktu iekļaušanu lietotājiem realizēto naftas produktu (degvielas) apjomā. Tajā pašā laikā pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar attiecīgo pērnā gada periodu par 33% samazinājies realizētās degvieleļļas daudzums, kas varētu būt skaidrojams ar aizliegumu izmantot degvieleļļu, kurā sēra saturs pārsniedz 1%.

Izlietojums savam patēriņam, citiem mērķiem

Pirmajā pusgadā komersanti savam patēriņam un citiem mērķiem (tai skaitā citu preču, kuras nav naftas produkti, ražošanai) izmantojuši 50,88 tūkstošus tonnu naftas produktu (degvielas) – par 33,03 tūkstošiem tonnu vairāk nekā šajā pašā laikā pērn. Speciālisti to skaidro tādējādi, ka, sākot ar 2004.gada maiju, tiek deklarēta arī informācija par naftas produktiem (degvielu), ko izmanto savam patēriņam. Līdz 2004.gada maijam šajā pozīcijā tika uzskaitīti tikai citiem mērķiem un citu preču ražošanai izmantotie naftas produkti.

Vairumtirdzniecība

Atbilstoši pārskatam, līdz šā gada 30.jūnijam spēkā esoša licence naftas produktu (degvielas) vairumtirdzniecībai bija izsniegta 50 komersantiem. Gada pirmajā pusē vairumtirdzniecībā kopumā realizēti 116,66 tūkstoši tonnu naftas produktu (degvielas) – par 6,87 tūkstošiem tonnu jeb par 6% vairāk nekā šajā pašā laikā pērn.
Šā gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusi, pieaudzis degvieleļļas realizācijas apjoms (par 17,0 tūkstošiem tonnu jeb vairāk nekā trīs reizes) un samazinājies dīzeļdegvielas realizācijas apjoms (par 9,36 tūkstošiem tonnu jeb par 13%). Pirmajā pusgadā vairumtirdzniecībā realizēts 5,01 tūkstotis tonnu biobenzīna, kurš brīvam apgrozījumam tika izlaists jau 2004.gadā. Vairumtirdzniecībā realizētās degvieleļļas apjoma pieaugums tiek skaidrots ar to, ka kopš 2004.gada 1.maija mainījusies vairumtirgotāju importētās degvieleļļas realizācijas uzskaites kārtība.

Marķētās dīzeļdegvielas realizācija

Šā gada pirmajos sešos mēnešos ievērojami pieaugusi iezīmētās jeb marķētās dīzeļdegvielas realizācija. Pavisam pārdoti 28,65 tūkstoši tonnu šā produkta – par 10,94 tūkstošiem tonnu jeb par 62% vairāk nekā šajā pašā laikā pērn.
Līdz 2005.gada 30.jūnijam 1393 fiziskām un 785 juridiskām personām bija izsniegtas tobrīd spēkā esošas izziņas par tiesībām iegādāties marķētos naftas produktus (kurināmo).
Salīdzinot ar attiecīgo pagājušā gada laikposmu, šā gada pirmajā pusē marķētās dīzeļdegvielas realizācija fiziskām personām samazinājusies par 11%, bet juridiskām personām realizētais marķētās dīzeļdegvielas apjoms palielinājies par 3,5 tūkstošiem tonnu jeb par 26%.
Kā zināms, ar 2004.gada 1.maiju marķēto dīzeļdegvielu izmanto kuģos un citos peldlīdzekļos, kuri netiek lietoti privātai atpūtai un izklaidei. Tādējādi šā gada sešos mēnešos kuģu apgādei realizēti 8,90 tūkstoši tonnu marķētās dīzeļdegvielas. Tas arī veido realizētās marķētās dīzeļdegvielas apjoma pieaugumu salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo pusi.
Analītiskajā pārskatā, aprēķinot naftas produktu daudzumu tonnās, izmantoti šādi blīvuma koeficienti: benzīnam – 0,765 t/m³; degvieleļļai – 0,95 t/m³; petrolejai – 0,78 t/m³; dīzeļdegvielai – 0,835 t/m³; biodīzeļdegvielai – 0,887 t/m³; marķētajai dīzeļdegvielai – 0,835 t/m³, naftas gāzei – 0,55 t/m³.

Pēc VID materiāliem sagatavoja

Gita Kronberga, “LV”
gita.kronberga@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!