• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vēros tendences. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.2005., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114729

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Diena, kas iespaidoja vēsturi

Vēl šajā numurā

19.08.2005., Nr. 131

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēros tendences

IISTS.JPG (17314 bytes)
Oskars Spurdziņš
Foto: Reinis Traidās, A.F.I.

Lai iegrožotu inflāciju, valdība pagaidām nolēmusi neveikt kardinālus pasākumus, bet ievērot maksimālu taupību. Vakar, tiekoties ar plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, finanšu ministrs Oskars Spurdziņš uzsvēra, ka nepieciešams izvērtēt, vai izdevumi, ko ministrijas papildus iecerējušas, neveicinās cenu kāpumu. Viņš arī atzina, ka premjerministra Aigara Kalvīša priekšlikums iesaldēt ministru algas, kamēr inflācija nav pazeminājusies līdz nepieciešamajam līmenim, būtu vērā ņemams, jo, kā zināms, ministru algas ir piesaistītas tautsaimniecībā nodarbināto vidējai darba algai. Ministri lūgšot arī Saeimas deputātus sekot viņu paraugam. O.Spurdziņš uzsvēra, ka jācenšas arī maksimāli samazināt administratīvos izdevumus, izvērtējot gan automašīnu, gan dārgas tehnikas iegādes nepieciešamību.
Finanšu ministrija kopīgi ar Latvijas Banku pārskatīs valsts monetāro politiku un izvērtēs iespējas samazināt inflāciju, izmantojot Latvijas Bankas rīcībā esošās sviras. Savukārt kopīgi ar Ekonomikas ministriju tiks vērtētas iespējas palielināt konkurenci pārtikas un degvielas tirgū, novēršot pašreizējo situāciju, kad šajā tirgū dominē lielie degvielas vairumtirgotāji un lielās pārtikas tirgotāju ķēdes, kas diktē savus noteikumus. Lai veicinātu konkurenci, tiks samazināti arī administratīvie šķēršļi.
Kā pastāstīja finanšu ministrs, gandrīz trīs stundas debatējot par vairāk nekā 30 dažādu sektoru iesniegtajiem priekšlikumiem inflācijas apkarošanai, valdība secinājusi, ka tā jebkurā brīdī var īstenot jebkuru no inflācijas mazināšanas plāna punktiem, bet šobrīd nav nepieciešams to darīt. Tas gan nenozīmē, ka pēc mēneša vai diviem tas nevarētu notikt. Turklāt daudzi no šiem pasākumiem esot tādi, par kuriem lēmums būtu jāpieņem tūlīt un kurus ar nākamo dienu jau vajadzētu īstenot, citādi tiem neesot nekādas praktiskas nozīmes.
Ministrs atgādināja, ka inflāciju visvairāk ietekmējot inflācijas gaidas. Makroekonomikā svarīgas ir tendences, un inflācijai Latvijā šobrīd esot tendence samazināties. O.Spurdziņš pieļauj, ka gada beigās tā varētu pazemināties līdz 5%. Valdības iejaukšanās tautsaimniecības attīstībā ar centieniem mākslīgi iegrožot inflāciju varētu to tikai palielināt. Turklāt valdība uzskata, ka šobrīd svarīgākais ir tautsaimniecības attīstības tempu saglabāšana.

Gita Kronberga, “LV”

gita.kronberga@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!