• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kas noziedzniekiem Rīgā sarežģījis dzīvi?. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.07.2005., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113213

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Biznesa plāns - vislabākais nodrošinājums

Vēl šajā numurā

26.07.2005., Nr. 116

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kas noziedzniekiem Rīgā sarežģījis dzīvi?

Būs arvien vairāk noziegumu – šāda prognoze tika izteikta, analizējot situācijas varbūtējo attīstību Rīgā. Pretēji prognozēm, pirmajā pusgadā reģistrēto noziegumu skaits salīdzinājumā ar situāciju pērn sarucis teju par piekto daļu.

GRAFIKS.JPG (55550 bytes)Uz iepriekšējo trīs gadu fona aizvadītā gada pirmajos sešos mēnešos galvaspilsētā reģistrēts lielākais noziedzīgo nodarījumu skaits – vairāk nekā 12 000. Rīgas Galvenās policijas pārvaldes (RGPP) priekšnieks Andris Dzenis “LV” pauda gandarījumu, ka prognoze par noziegumu skaita turpmāku pieaugumu nav piepildījusies un šā gada pirmajā pusgadā reģistrēto noziegumu skaits  – 9931 – ir mazāks nekā pērn (par 19,6 procentiem).

Iedzīvotāji mācās sargāt mantu

Noziedzības līmenis samazinājies visās tā izpausmēs, proti, mazāk reģistrēti gan sevišķi smagi, gan smagi (3350, atklāti – 987), gan mazāk smagi noziegumi (2985, atklāti – 831). Par septiņiem simtiem mazāks nekā pērn attiecīgajā laika posmā ir reģistrēto kriminālpārkāpumu skaits – 2032. RGPP priekšnieks atzina, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir sarucis tīšo slepkavību, kā arī smagu miesas bojājumu nodarīšanas gadījumu skaits. Runājot par sadzīves strīdos pastrādātajiem noziegumiem, kas iet roku rokā ar alkohola lietošanu, A.Dzenis uzsver, ka diemžēl policistu darbs to skaita samazināšanu nevar ietekmēt, jo to cēloņi meklējami sociālekonomiskajā situācijā.
Savukārt atklāto noziegumu skaits procentuāli ir līdzīgs kā iepriekšējā gadā. Kopumā Rīgā pirmo sešu mēnešu laikā atklāti 36 procenti no reģistrētajiem noziegumiem.
Jautāts, ar ko skaidrojama tendence samazināties noziegumu skaitam, A.Dzenis minēja vairākus iemeslus. Viens no tiem – pozitīvas izmaiņas iedzīvotāju attieksmē pret savu īpašumu un izpratnē, ka arī pašiem rūpīgāk jāgādā par tā sargāšanu. Piemēram, arvien vairāk tiek izmantota signalizācija, kas noziedzniekiem sarežģī dzīvi. Pārējie RGPP priekšnieka minētie iemesli saistīti ar pašu policistu sekmīgo darbu. Pirmām kārtām, aizturētas vairākas grupas, kas bija specializējušās dzīvokļu un auto zādzībās, kā arī laupīšanās. Otrām kārtām, nesis augļus aizvadītajā pusgadā plaši izvērstais profilaktiskais darbs.

Gatavojas Kriminālprocesa likuma ieviešanai

Otrajā pusgadā galvaspilsētā policijas prioritāte būs cīņa pret nelegālo narkotiku apriti, kā arī kontrabandu, nelegāli iegūto līdzekļu legalizēšanu un citiem ekonomiskajiem noziegumiem. Tā kā aiz kalniem vairs nav jaunā mācību gada sākums, likumsargiem pastiprināti jāgādā par bērnu un jauniešu drošību. Lai jaunajai paaudzei atgādinātu par ceļu satiksmes noteikumiem, izskaidrotu, kas jāzina, lai sevi pasargātu dažādās bīstamās situācijās, jau tagad policisti bērnu vasaras nometnēs tiekas ar to dalībniekiem. Septembrī līdzīgi pasākumi gaidāmi skolās.
Rudenī stāsies spēkā Kriminālprocesa likums, un policijai tam nopietni jāgatavojas, lai apgūtu jaunās normas un sagatavotos to īstenošanai. RGPP priekšnieks arī uzsvēra, ka iecerēts sakārtot pārvaldes teritoriālo nodaļu darbu, proti, jāizlīdzina to slodze. Darba kārtībā ir arī policijas materiāltehniskais nodrošinājums.

Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!