• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Biznesa plāns - vislabākais nodrošinājums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.07.2005., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113212

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dāvināto teļu misija Latgalē

Vēl šajā numurā

26.07.2005., Nr. 116

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Biznesa plāns – vislabākais nodrošinājums

Šā gada maijā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) vadības komitejā saskaņota Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātā nacionālā programma “Riska kapitāla finansējums”. Līdz ar to dots starta šāviens programmas ieviešanai, ko īsteno SIA “Latvijas garantiju aģentūra” (LGA). Šonedēļ tiks izsludināts konkurss, kura mērķis ir trīs riska kapitāla fondu izveide.

Programmas “Riska kapitāla finansējums” mērķis ir nodrošināt finansiāla atbalsta pieejamību mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU). Šīs kategorijas komercsabiedrību darbībai raksturīgs augsts uzņēmējdarbības risks. Uzņēmumiem grūti piesaistīt kredītlīdzekļus, jo tiem visbiežāk trūkst pietiekama nodrošinājuma un to kredītvēsture ir pārāk īsa. Savukārt uzņēmumu pašu kapitāla uzņēmuma pilnvērtīgai attīstībai un inovāciju ieviešanai nepietiek. Kredītiestāžu nevēlēšanās riskēt ir saprotama, taču šāda situācija nelabvēlīgi ietekmē tautsaimniecības attīstību, kā arī iedzīvotāju nodarbinātību un labklājību. Ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš norāda – Latvijas tautsaimniecības pamatā lielā mērā ir zemas ražošanas izmaksas, nevis zināšanas un augsta kvalifikācija. Taču jārēķinās ar neizbēgamu izmaksu pieaugumu, kas var nelabvēlīgi ietekmēt uzņēmumu un to produkcijas konkurētspēju. Tāpēc pakāpeniski jāpāriet uz zināšanās pamatotu ekonomiku. Viens no visā pasaulē izmantotiem instrumentiem šā mērķa sasniegšanai ir riska kapitāla fondu izveide. Šie fondi uzņēmumiem neizsniedz aizdevumus šā jēdziena tradicionālā izpratnē, bet gan iegulda naudas līdzekļus uzņēmuma kapitāldaļās. Atšķirībā no tradicionālā kredīta šo līdzekļu saņemšanai nav nepieciešama augsta nodrošinājuma vērtība, bet gan labs biznesa plāns. Tas nozīmē, ka fonds kļūst par uzņēmējsabiedrības līdzīpašnieku un ir ieinteresēts veiksmīgā komercdarbībā un peļņas gūšanā.
Fondu izveidei paredzēti 10,2 miljoni latu. 75 procenti projektu īstenošanas izmaksu tiks segti no ERAF līdzekļiem, bet Latvijas valsts budžeta līdzfinansējums būs 25 procenti. Pretendenti uz iespēju veidot riska kapitāla fondus konkursam varēs pieteikties līdz šā gada oktobra beigām. Pēc tam tiks izvērtēti pieteikumi, un jau decembrī paredzēts slēgt līgumus ar konkursa uzvarētājiem. Fondu veidotājiem turpmāko astoņu mēnešu laikā būs jāpiesaista līdzfinansējums 30 procentu apmērā no kopējā līdzekļu apjoma. Kad šis nosacījums būs izpildīts, uzņēmumi varēs iesniegt biznesa plānus atbalsta saņemšanai. Uz atbalstu varēs pretendēt ikviens uzņēmums, kura darbība atbilst fondu nosacījumiem un politikai. Savukārt LGA veiks fondu darbības uzraudzības funkcijas. Programmas ieviešana turpināsies līdz 2008.gada 31.augustam, bet riska kapitāla fondi darbosies vēl 4 – 7 gadus, lai būtu iespējams atpelnīt investīcijas.
LGA dalībnieki ir EM un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera. Sabiedrības galvenais uzdevums ir veicināt investīciju piesaisti mūsu valsts tautsaimniecībai, novēršot problēmas, ko rada aizdevuma saņemšanai nepieciešamā nodrošinājuma trūkums.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!