• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bērniem prieks un vecākiem miers. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.07.2005., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113208

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kas noziedzniekiem Rīgā sarežģījis dzīvi?

Vēl šajā numurā

26.07.2005., Nr. 116

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bērniem prieks un vecākiem miers

Vasaras nometņu sezona rit pilnā sparā. Latvijā darbojas liels skaits bērnu nometņu, un vecākiem ir jāizvēlas piemērotākā tieši viņu bērnam. Taču pirms lēmuma pieņemšanas vajadzētu noskaidrot, vai izvēlētā nometne ir reģistrēta pašvaldībā, vai tās darbībai ir izsniegta licence, un pārliecināties, ka nometnes vadītājs ir ieguvis atbilstošu sertifikātu.

Šogad pievērsta lielāka uzmanība nometņu atbilstībai Ministru kabineta 2001.gada 23.oktobra noteikumiem Nr.447 “Bērnu nometņu organizēšanas un darbības kārtība” (publicēts “LV” 26.10.2001.). Pēc Jāņiem sāktas pārbaudes, kurās vērtē bērnu ēdināšanu nometnēs, drošības pasākumus, kā arī vispārējo higiēnas un sanitāro prasību ievērošanu. Pārbaudes nepieciešamas, lai neatkārtotos pērnā gada pieredze, kad tika saņemtas sūdzības par nometņu darbību. Bērnu tiesību aizsardzības inspektori pievērš pastiprinātu uzmanību arī nometņu programmām – vai izvirzītie mērķi un darba uzdevumi tiek pildīti. Svarīgi ir arī noskaidrot, vai nometnes vadītājam ir sertifikāts, kas ļauj strādāt ar bērniem un jauniešiem.

DABASTAKA.JPG (23314 bytes)
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Sertifikāts – svarīgākais dokuments

Izglītības un zinātnes ministrijas akreditētos nometņu vadītāju kursus var apmeklēt jebkurš darboties gribošs cilvēks. Šogad sertifikātu ieguvuši nepilni divi simti, un kopumā sertifikātus ieguvuši jau vairāk nekā divi tūkstoši. Augot nometņu vadītāju skaitam, ik gadu vairāk ir arī bērnu un jauniešu nometņu, secina Valsts jaunatnes un iniciatīvu centra vecākā referente nometņu darba jautājumos Ilze Zalpētere.

Atpūtai pēc gaumes un iespējām

Nometnes organizētājam ir jāizvēlas nometnes veids un saskaņā ar to jāsastāda darbības programma. Var rīkot jaunrades nometni, sporta, tūrisma, darba, atpūtas, piedzīvojumu, mācību, sociālās integrācijas, atveseļošanās un reliģisko nometni. Piemēram, šogad notika sociālās integrācijas nometne, kurā pirmo reizi piedalījās daudzbērnu ģimeņu bērni un bērni ar īpašām vajadzībām. Nometnes galvenā ideja bija – cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem nepieciešama veselu cilvēku sabiedrība. Tā deva iespēju sadraudzēties veselajiem un slimajiem bērniem, tādējādi palīdzot bērniem integrēties sabiedrībā.
Nometne notika Vaiņodē, un to rīkoja sabiedriskā organizācija “Ticība. Cerība. Mīlestība” un daudzbērnu ģimeņu asociācija “Dēkla”. Projektu atbalstīja Liepājas pilsētas dome, piešķirot nometnes rīkošanai deviņsimt latu.

Nometņu kontrole

Nometnes atbilstību izstrādātajai programmai kontrolē ne tikai bērnu tiesību aizsardzības inspektori, bet arī Valsts ugunsdzēsības un drošības dienests, Valsts sanitārā inspekcija un Reliģisko lietu pārvalde reliģiskajās nometnēs. Karstajās vasaras dienās pārbaudes notiek pastiprināti, jo ir lielāks ugunsgrēku izcelšanās risks un pārtika ātrāk bojājas.
Inspektori izlases kārtībā nosaka nometnes, uz kurām dosies. Tās tiek nejauši izvēlētas un pārbaudes laikā izvērtē nometnes darbības atbilstību Bērnu nometņu organizēšanas un darbības kārtībai. Piemēram, Rīgas rajonā jūlijā pārbaudītas trīs nometnes, taču likuma pārkāpumi netika konstatēti, “LV” pastāstīja valsts bērnu tiesību aizsardzības inspektore Valentīna Gluščenko.
Sūdzības iesniegtas par divām nometnēm. Pēc pārbaudēm nometne Iecavā tika slēgta, taču otra sūdzība izrādījās nepamatota.
Jautāta, vai nometņu darbība pēdējos gados uzlabojas, inspektore atzīst, ka par to vēl spriest nevar, jo valsts bērnu tiesību aizsardzības inspektori darbu sāka tikai pērnā gada janvārī. Līdz ar to nometņu izpēte ir tikai sākuma stadijā. Par tendencēm varēs runāt pēc pāris gadiem.

Nometnes zīmols – gandarīti bērni

Pēc skandāla ar Iecavas nometni, kuras vadītājs, strādājot ar bērniem, bijis alkohola reibumā, vecāki šai problēmai pievērš lielāku uzmanību. Bērnu un ģimenes lietu ministrija saņēmusi daudzu vecāku zvanus. Vecāki uzdevuši jautājumus par nometnēm, galvenokārt vēloties noskaidrot, kādiem dokumentiem ir jābūt nometņu vadītājam un kā pārbaudīt, vai nometnes darbība ir legāla.
Kā atzīst V.Gluščenko, galvenais kritērijs, pēc kura vērtēt nometnes darbību, ir bērni un jaunieši, kas vairākus gadus pēc kārtas izvēlas vienu un to pašu vietu, turklāt iesaka to arī saviem tuviniekiem un draugiem. Kvalitāti nosaka nevis izstrādātās programmas un cēlie mērķi, bet gan bērnu pozitīvās emocijas un vēlme arī nākamajā gadā atgriezties nometnē.

Uzziņai:

Pirms nometnes izvēles jāzina, ka:
* nometnes vadītājam obligāti ir nepieciešama apliecība, ka viņš ir apguvis Izglītības un zinātnes ministrijas akreditētu nometņu vadītāja kursu programmu;
* nometnes darbībai jābūt saskaņotai ar vietējo pašvaldību, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu un Sabiedrības veselības aģentūru;
* drīkst iegūt informāciju par pedagogu pieredzi darbā ar bērniem un jauniešiem;
* nometnes vadītājam jāsniedz nometnes satura un dienas režīma plānojums.

Egija Daukste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!