• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2 220 km jeb divarpusstundu lidojums līdz starptautiskajam terorismam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2005., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112158

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dzīve un nāve, mīlestība un dvēsele

Vēl šajā numurā

08.07.2005., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

2 220 km jeb divarpusstundu lidojums līdz starptautiskajam terorismam

Vakar, 7.jūlija rītā, piecpadsmit minūtes pirms deviņiem pēc vietējā laika Londonu satricināja pirmais sprādziens metrostacijā “Liverpūle”. Tam sekoja vēl citi sprādzieni citās metro stacijās. Ceturksni pēc desmitiem sprādziens norībēja arī autobusā Tavistoka laukumā un pēc tam, kā vēsta BBC, arī Rasela laukumā. Pēc Autobusu satiksmes arodbiedrības neoficiālajām ziņām, sprādzieni notikuši trijos autobusos.

LONDONA1.PNG (101472 bytes)
Foto: EPA/A.F.I.

Pēc telekompānijas “Sky” informācijas, sprādzieni notikuši arī Aldgeitas, Edžvērroudas, Kingskrosas, Oldstrītas un Raselskvēras stacijās vai to tuvumā.
Līdz avīzes nodošanas brīdim bija informācija par vairāk nekā 30 sprādzienu laikā bojāgājušiem cilvēkiem un vairāk nekā 1000 ievainotiem. Vitečapela karaliskajā Londonas slimnīcā nogādāts vairāk nekā 200 cietušo un vēl vairāki desmiti citās slimnīcās. Taču skaitļi ar katru stundu mainās, kļūdami tikai lielāki. Īpašiem nolūkiem domāta ēka pagaidu vajadzībām iekārtota kā slimnīca, kur ievietot bērnus. Ievainojumu smaguma pakāpes ir dažādas – no plīsušām bungādiņām līdz smagām plēstām brūcēm sejā un ķermenī. Sprādziena rezultātā vilcienos iesprostotie palīdzību gaidīja pusstundu un mēģināja izkļūt ārā arī pašu spēkiem.
Sākumā Britu Transporta policija paziņoja, ka negadījumus metro, iespējams, izraisījusi sadursme starp diviem vilcieniem, elektroenerģijas padeves pārtraukums vai sprādziens elektroenerģijas padevē, jo apakšzemes stacijās pazudusi elektrība. Taču vēlāk, kad no metro stacijām sākuši nākt ārā ievainoti cilvēki, šī versija tika noraidīta. Kā vienīgā atstāta – terorisms.
Varianti, kādēļ rīkots terora akts, ir vairāki. Viens no tiem – tas saistīts ar Lielbritānijas uzvaru cīņā par tiesībām rīkot 2012.gada olimpiskās spēles. Otrs – G-8 valstu vadītāju sanāksme Edinburgā.
Tajā laikā Anglijas premjerministrs Tonijs Blērs atradās G-8 sammitā, kur bagātāko un ietekmīgāko valstu vadītāji sprieda par nabadzības samazināšanas iespējām. Pēc jaunāko ziņu saņemšanas sammits netika pārtraukts, tas turpinājās bez Blēra klātbūtnes. Premjerministrs lidoja atpakaļ uz Londonu, lai uzklausītu ziņojumus un aci pret aci tiktos ar policijas un avārijas dienestu vadību.

PIRMAAAA.JPG (29675 bytes)
Vakar pirms deviņiem no rīta Londonā notika vairāki sprādzieni metrostacijās un autostacijā, kas paralizēja satiksmi pilsētas centrā. Līdz pat vakaram vēl arvien tika precizēts sprādzienos cietušo un bojāgājušo skaits. Pēc neoficiālām ziņā, atbildību par notikušo uzņēmies kāds līdz šim nezināms teroristu grupējums.
Foto: EPA, A.F.I.

Kā vēsta pasaules ziņu raidsabiedrība CNN, pasaules līderu valstu vadītāji izsaka līdzjūtību Lielbritānijas iedzīvotājiem un apliecina Tonijam Blēram, ka viņi būs vienoti cīņā pret terorismu. Arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteicis līdzjūtību un aicinājis apvienoties visas valstis, lai cīnītos pret starptautisko terorismu, ziņo raiddsabiedrība BBC.
Viena no pamatversijām notikušajā vaino teroristu grupējumu Al Queda, ko varētu izskaidrot ar Lielbritānijas atbalstu ASV iebrukumam Irākā. Pati organizācija savā mājaslapā šādu versiju noliedz, taču ir uzradusies kāda līdz šim nezināma teroristu organizācija, kas vainu par sērijveida sprādzieniem Londonā 7.jūlija rītā uzņemas Al Queda vietā.
Londonā izsludināta ārkārtas situācija, un visi bruņotie spēki ir mobilizēti, lai vajadzības gadījumā varētu rīkoties. Zīmes uz galvenajiem ceļiem, kas ved uz Londonu, brīdina: “Izvairīties no Londonas. Rajons slēgts. Ieslēdziet radio.” Policija atzīst, ka sabiedriskā transporta ierobežojumi pasažierus ietekmēšot vēl pāris dienas. Pasažieri jau no paša rīta tika informēti, ka visi pazemes transporta pakalpojumi tiek pārtraukti. Arī sprādziena dienas pievakarē sabiedriskā transporta satiksme Londonas centrā ir paralizēta. Ierobežojumi pašlaik neattiecas uz lidmašīnu reisiem. Vienīgās problēmas varētu sagādāt aizkļūšana līdz lidostai, jo Londonas centrs satiksmei slēgts.
Sprādzienu dēļ nopietni cietis un sācis svārstīties arī finanšu tirgus. Britu mārciņas vērtība strauji kritusies, tādēļ mārciņu uzkrājumus banku kontos personas ātri mainījušas pret zeltu vai Šveices frankiem. Tāpat strauji kritusies dažādu akciju vērtība. Jēlnaftas cena kritusies par trim procentiem.
2005.gada 7.jūlijs Londonā, tāpat kā 2004.gada 11.marts Madridē, kad piepilsētas vilcienos sprādziena rezultātā bojā gāja 191 un tika ievainoti 2000 cilvēki, apliecina terora draudus Eiropai. Vakar pēc Londonā notikušajiem sprādzieniem Iekšlietu ministrija noteikusi pastiprinātu robežkontroli uz Latvijas robežām. Turklāt nolemts arī neatcelt Valsts policijas darba pastiprināto režīmu, kam bija jābeidzas līdz ar Polijas prezidenta Aleksandra Kvasņevska vizītes beigām.

Kate Rūķēna

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!