• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Dāņi nostiprinās eiro". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2000., Nr. 339/340 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11189

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Kristīgo demokrātu perspektīva"

Vēl šajā numurā

28.09.2000., Nr. 339/340

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Dāņi nostiprinās eiro"

"Mēs domājam, ka Dānijā balsojums par eiro būs pozitīvs," saunā ar "Die Presse" teica Raifeizenas Centrālās bankas galvenais analītiķis Peters Brezinšeks. Viņš norādīja, ka sankciju atcelšana pret Austriju noskaņojumu Dānijā varētu nosvērt par labu eiro: "Tas noteikti palīdzēs..."

Acīmredzot arī finansu tirgi rēķinās vismaz ar dāņu "jā". Procentu likmju starpība — salīdzinājumā ar desmit gadu valsts aizdevuma procentu likmēm — ar eiro zonas dalībvalstīm ir jūtami samazinājusies. Viens no galvenajiem dāņu pievienošanās Valūtas savienībai argumentiem ir izredzes uz procentu likmju samazināšanos. Turklāt mazajai valstij eiro dalībniece Vācija ir svarīgāka tirdzniecības partnere nekā Lielbritānija, kas nav pievienojusies eiro. Brezinšeks domā, kad tad, ja dāņi nobalsotu par eiro, procentu likmju starpība samazinātos vēl vairāk. Vēl nav zināms, kad Dānija varētu kļūt par trīspadsmito Valūtas savienības dalībvalsti. Iespējams, ka tas varētu notikt 2001. gadā vai arī 2002. gada 1. janvārī. Brezinšeks paredz, ka "viņi būs klāt, vēlākais, tad, kad eiro tiks ieviests arī naudas zīmēs un monētās".

Ja dāņi referendumā nobalsotu ar "jā", tas atstātu ietekmi arī uz zviedriem, kuri vēl nav pievienojušies eiro zonai, un tur intensificētu diskusijas par eiro.

ECB eksperts domā, ka dāņu "jā" pašreiz smagi cietušajam eiro varētu dot jaunu impulsu: "Tas būtu pierādījums, ka kādā ES valstī eiro ļoti uzticas." Tieši valūtu jautājumos nedrīkst pārāk zemu novērtēt psiholoģisko faktoru. Tāpēc Eiropas Centrālās bankas valūtas sargātāji ar lielu sasprindzinājumu gaida dāņu votumu. Ja Dānijā kopējā valūta atbalstu nesaņemtu, tad tas būtu vēl viens pliķis eiro. Brezinšeks to formulē diplomātiskāk: tas būtu apstiprinājums, ka uzticība vēl nav panākta. Ir iespējama eiro vērtības pazemināšanās vēl par vienu vai diviem centiem.

Dānijā "nē" eiro pirmām kārtām nozīmētu augstākas procentu likmes. Spekulatīvi uzbrukumi dāņu kronai, kas pret eiro ir samērā stabila, diez vai ir gaidāmi.

"Die Presse"

— 2000.09.15.

Kristīne Domforta

"LV" nozares redaktors GINTS MOORS

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!