• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Kristīgo demokrātu perspektīva". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2000., Nr. 339/340 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11188

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Lietuvu gaida milzīgi šķēršļi"

Vēl šajā numurā

28.09.2000., Nr. 339/340

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Kristīgo demokrātu perspektīva"

Vācijas kristīgie demokrāti iestājas par iespējami ātrāku Eiropas Savienības paplašināšanu austrumu virzienā, taču pieprasa, lai ES ne tikai reformētu savas institūcijas, bet arī no jauna pārdalītu kompetences starp Briseli, dalībvalstīm un reģioniem.

Šādas tēzes ir atrodamas pirmdien pēc apspriedes Minhenē publicētajā KDS/KSS dokumentā "Eiropa 2010. Tēzes par Eiropas nākotnes arhitektūru". Abas opozīcijas partijas iestājas par Viduseiropas un Austrumeiropas valstu uzņemšanu ES, uzsverot, ka "kandidātvalstis lielā mērā pašas ietekmē paplašināšanās termiņus ar saviem reformu centieniem". Lai proeiropeiskie noskaņojumi kandidātvalstīs nemazinātos, ir jānorāda "konkrēta iestāšanās perspektīva". Pirms jaunu dalībvalstu uzņemšanas "piecpadsmitniekam" jāpārskata savs līdz 2006.gadam sastādītais budžets vai tā dēvētā Agenda 2000 , jo īpaši Kopējās lauksaimniecības politikas jomā. Tāpat ir jāparedz īpašs atbalsts ES reģioniem, kuri robežojas ar kandidātvalstīm. Pēc kristīgo demokrātu uzskatiem par Turcijas iestāšanos "pārskatāmā nākotnē" nevar būt ne runas.

Abu "brālīgo" partiju kopīgais dokuments tomēr nav izrādījies par triumfu tādiem KDS/KSS eiroentuziastiem kā KDS vicepriekšsēdim Folkeram Rīem. Pirmdienas "Frankfurter Allgemeine Zeitung" viņš aicināja noteikt iestāšanās sarunu nobeiguma termiņu 2003.gada 1.janvārī. Tas ļautu Polijai, Ungārijai, Baltijas valstīm un, iespējams, arī dažām citām kandidātvalstīm iestāties jau 2004.gada pavasarī. Taču Minhenes dokuments nepiemin ideju par referendumu rīkošanu paplašināšanas jautājumā, kas tik ļoti iepatikās KSS šefam Edmundam Štoiberam. VSP un Zaļo valdība neatbalsta kristīgo demokrātu prasību, lai ES paplašināšanās tiktu padarīta atkarīga no kompetenču pārdales ES iekšienē. Šī prasība varētu ievērojami aizkavēt paplašināšanos.

"Gazeta Wyborcza"

— 2000.09.19.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!