• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Slavē svētku norisi, taču aicina piesargāties. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.2005., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111630

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Stingrāki groži ūdensmotociklistiem

Vēl šajā numurā

01.07.2005., Nr. 102

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Slavē svētku norisi, taču aicina piesargāties

IX Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki Rīgā, neņemot vērā nepieredzēti lielo dalībnieku skaitu, noris bez ievērojamiem starpgadījumiem. Sarežģījumi tiek gaidīti svētku noslēgumā.

AFTO.PNG (85505 bytes)
Divās dienās pārbaudot 408 dziedātāju un dejotāju kolektīvu autobusu vadītājus, sēšanās pie stūres dzērumā nevienam nav konstatēta. Divi autobusi iekļuvuši satiksmes negadījumos, taču cietušo nav
Foto: Reinis Traidās, A.F.I.

Vakar, iepazīstoties ar svētku norisi, izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete pārliecinājusies, ka pasākumu rīkotāji darījuši visu iespējamo, lai skolēniem nebūtu problēmu, un paudusi gandarījumu, ka radīti visi priekšnoteikumi patiesi skaistiem Latvijas skolu jaunatnes svētkiem, informē ministres preses sekretāre. Līdzšinējo svētku norisi par izdevušos uzskata arī to rīkotāji un policijas pārstāvji.

Medicīniskā palīdzība nodrošināta

Ņemot vērā, ka šogad uz skolēnu dziesmu un deju svētkiem sabraukuši ap 35 000 dalībnieku un programmā ir nepieredzēti daudz pasākumu, līdz šim notikušie starpgadījumi un sarežģījumi uzskatāmi par nenozīmīgiem, atzīst svētku direktora vietniece Astra Augšmukta. Ar dalībnieku izmitināšanu un pārvietošanās koordinēšanu grūtību neesot. Nav arī vērā ņemamu veselības problēmu. Svētku rīkotājiem vakar nebija ziņu par nopietniem saaukstēšanās gadījumiem pēc stiprā lietus trešdien. Kā skaidro A.Augšmukta, visi dalībnieku kolektīvi esot nodrošināti ar lietusmēteļiem un visās nakšņošanas vietās darbojoties apkure. Tiesa, Rīgas Ātrās medicīniskās palīdzības stacijā ceturtdien ziņoja par vairākiem gadījumiem, kad svētku dalībnieki sūdzējušies par saaukstēšanos un paaugstinātu temperatūru. Savukārt vakar pēcpusdienā Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) informēja, ka sešām Skotijas pilsonēm no skolēnu kolektīva, kas plānoja piedalīties dziesmu un deju svētkos Rīgā, konstatēta saslimšana, kuras sākotnējā diagnoze ir caureja. 14–17 gadus vecās pusaudzes ievietotas Rīgas Bērnu klīniskajā slimnīcā. Slimības gaita noritot gan vidēji smagā, gan vieglā formā. SVA veic epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu iespējamo inficēšanās vietu un avotu, kas, visticamāk, ir pārtika.
Nozīmīgas traumas svētku dalībniekiem nav konstatētas. Mēģinājumu laikā daži skolēni guvuši nelielus savainojumus, galvenokārt nobrāzumus, trešdien kāda dalībniece paģībusi. Taču visi pasākumi esot nodrošināti ar neatliekamās medicīniskās palīdzības klātbūtni, un dalībnieku kolektīvus pavada medicīnas darbinieki no rajoniem, tādējādi vajadzības gadījumā nodrošinot tūlītēju veselības aprūpi, skaidro svētku rīkotāju pārstāve. Neesot konstatētas arī problēmas, kas būtu saistītas ar nekvalitatīvu centralizēto ēdināšanu, kuru nodrošinošo uzņēmumu darbību kontrolē sanitārie dienesti. Sarežģījumi, kā pieļauj A.Augšmukta, varētu rasties vienīgi tad, ja bērni apēd iebojājušos līdzi atvestu pārtiku vai, kā tas raksturīgi neikdienišķā situācijā, pārmērīgi lieto neierastus un neveselīgus produktus – čipsus, gāzētos dzērienus, saldumus.

Kriminālu atgadījumu maz

Kā liecina Valsts policijas informācija, līdz ceturtdienai saistībā ar vērienīgo kultūras pasākumu konstatēti tikai divi krimināla rakstura incidenti – kādam svētku dalībniekam uz ielas nozagts mobilais tālrunis, kā arī notikusi viena personīgo mantu zādzība izmitināšanas vietā. Kāds 20 gadus vecs svētku dalībnieks no Saldus rajona aizturēts iereibis. Viņa organismā bija 1,2 promiles alkohola. Savukārt divās dienās pārbaudot 408 dziedātāju un dejotāju kolektīvu autobusu vadītājus, sēšanās pie stūres dzērumā nevienam nav konstatēta. Divi autobusi iekļuvuši satiksmes negadījumos, taču cietušo nav. Divās dienās nomaldījušies 19 svētku dalībnieki, kuri visi atradušies. Kopumā policija pasākumu norisi vērtē kā mierīgu.
Uz personīgo mantu drošību jāraugās pašiem skolēniem, taču pēc notikušajām zādzībām svētku rīkotāji jau lūguši papildu apsardzi skolām, kurās dziedātāji un dejotāji apmetušies, skaidro A.Augšmukta. Visi svētku dalībnieki esot informēti, kā rīkoties nomaldīšanās gadījumā. Turklāt viņu identifikācijas kartēs norādīta visa nepieciešamā kontaktinformācija. Tāda esot arī policijas darbinieku rīcībā, kuriem zināma katra dziedātāju un dejotāju kolektīva atrašanās vieta un attiecīgie tālruņa numuri. Tiesa, vairāki skolēni nozaudējuši savas svētku dalībnieka identifikācijas kartes, taču tās tūlīt atjaunotas.
Gan svētku rīkotāji, gan policija norāda, ka vairāk sarežģījumu var sagādāt pasākumu izskaņas dienas, kad daudzi skolēni jau būs paguruši un zaudējuši modrību. Sevišķa uzmanība pievērsta noslēguma koncertam sestdien Mežaparkā, kad īpaši pieskatīt bērnus tiek aicināti ne tikai kolektīvu vadītāji, bet galvenokārt – pasākuma skatītāji. Savukārt SVA svētku dalībniekus un apmeklētājus brīdina piesargāties no ērcēm, uzturoties arī pilsētas pļavās un parkos.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!