• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Parīze visur - arī Daugavpilī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2005., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111071

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iznesīgs tautudēls, grezni tērpta tautumeita

Vēl šajā numurā

22.06.2005., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Parīze visur - arī Daugavpilī

ZEILE.PNG (101977 bytes)
Valentīna Zeile savu un savu skolnieku darbu izstādē. Centrā skulptūra “Cilvēka dēls”, kuru māksliniece dāvās dzimtās Naujenes Jezufovas baznīcai
Foto: Zenta Dzividzinska

Daugavpils 730 gadu jubilejas svinībās skanēja dziesmas un sveicieni dažādās valodās – senās pilsētas iedzīvotāji pārstāv vairāk nekā trīsdesmit nacionalitātes, un ne velti paši daugavpilieši pilsētu lepni dēvē par Eiropas Savienības minimodeli. Svētku programmā bija arī novadnieces mākslinieces Valentīnas Zeiles un viņas studijas audzēkņu (Francija) darbu izstādes “Skulptūra un zīmējumi” atklāšana Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejā. Uz izstādes atklāšanu bija ieradusies māksliniece kopā ar savas studijas audzēkņiem.
Izstāde tapusi, pateicoties muzeja direktora vietnieces zinātniskajā darbā Ludmilas Žilvinskas un citu darbinieku neatlaidībai, Daugavpils pilsētas domes, Valsts kultūrkapitāla fonda, Francijas vēstnieka Latvijā Mišela Fušē, Latvijas vēstnieka Francijā Rolanda Lappuķes, Francijas kultūras centra Rīgā direktora Lika Levī, kā arī daudzu citu atsaucīgu cilvēku atbalstam. Rūpes par darbu transportēšanu uzņēmās Francijas uzņēmums SIA “Axon Cable”, kas darbojas Daugavpilī. Atbalstu sniedza “Ditton grupa”.
Valentīna Zeile pieder pie tiem cilvēkiem, kuras sapņi piepildās. Mazā naujeniete kļuva par mākslinieci Rīgā, guva atzinību Latvijā un citās valstīs. Tāpat kā viņas skolotājs Teodors Zaļkalns devās uz Parīzi, lai mācītos no franču meistariem. Kā izstādes katalogā raksta Latvijas vēstnieks Francijā Rolands Lappuķe, savulaik franču tēlniecības skola deva impulsu jaunajiem latviešu māksliniekiem, šobrīd ar spēcīgu talantu un klasicisma mantojumu apveltītā Valentīna Zeile ir ne vien iekarojusi savu vietu Parīzes mākslas dzīvē, bet arī kļuvusi par vienotājspēku, viņas māksla, kas izaugusi, smeļoties spēku latviešu un franču tēlniecības vecmeistaru darbos, kļuvusi par iedvesmas avotu viņas audzēkņiem, un izstāde Daugavpilī ir spilgts apliecinājums mākslinieces skolnieku talanta savdabībai, briedumam un meistarībai. Ekspozīcijā ir 107 darbi – skulptūras, medaļas, pasteļi un zīmējumi, kas būs aplūkojami līdz 27.jūlijam.
“Valentīna ir ne tikai pedagoģe, viņa ir aizraujošs cilvēks, kas pilnībā sevi atdod kalpošanā mākslai. Esmu pateicīgs viņai par iespēju apgūt tēlniecības noslēpumus un piedalīties šajā izstādē, par iespēju iepazīt viņas dzimto pusi Naujeni un tās atsaucīgos cilvēkus, iespēju redzēt brīnumaini skaisto zemi Latviju,” saka V.Zeiles skolnieks, franču mākslinieks, advokāts Didjē Martēns.

Marika Marherte

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!