• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Haidera uzvara pār Eiropu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2000., Nr. 329/330 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10926

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Izraēla nosoda sankciju atcelšanu pret Austriju"

Vēl šajā numurā

21.09.2000., Nr. 329/330

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Haidera uzvara pār Eiropu"

Žakam Širakam bija vajadzīgas četras dienas, līdz viņš pievienojās "trīs gudro" padomam. Četras dienas, kuras Francijas prezidents pārsvarā pavadīja pie telefona. Viņš neatlaidīgi mēģināja pārējās ES valstis pārliecināt Austrijai izvirzīt vismaz pāris noteikumu. Taču dalībvalstu vairākumam bija apnikušas ķildas ap sankcijām pret Austriju. Tās vēlējās tikai vienu: pēc iespējas ātrāk un klusāk beigt apmētāšanos dubļiem. Beigās Širakam vajadzēja piekāpties – pretējā gadījumā ES dalībvalstis būtu rīkojušās arī bez Francijas.

Vismaz tas Eiropai tika aiztaupīts. 14 valstu, kuras janvāra beigās, labu nodomu vadītas, bija pieņēmušas lēmumu par boikotu, atkal kopā sankcijas atcēla. Taču citādi par šo Eiropas odiseju neko daudz laba teikt nevar. Svarīgāko mērķi sankcijas nepanāca: labējie populisti no ABP netika padzīti no valdības koalīcijas un viņi pat nostiprinājās vēl vairāk. Dienu no dienas Jergs Haiders varēja priecāties par savu tautiešu aplausiem, kad zobojās par Eiropu.

Ir jācer, ka daļu aplausu viņš saņēma tāpēc, ka austrieši vienkārši protestēja pret iejaukšanos no ārpuses. Sankciju izbeigšana sniedz izredzes, ka Austrijā tagad uz Karintijas tautas tribūnu raudzīsies objektīvāk. Tomēr ir jābaidās, ka var notikt pretējais. Sankcijas un to nožēlojamās beigas Haideram ir radījušas tramplīnu. Viņš tagad var paziņot par uzvaru pār Eiropu, un daudzi austrieši būs viņam par to pateicīgi.

"Berliner Zeitung"

— 2000.09.13.

Betina Festringa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!