• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta 140.jubilejā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2005., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108473

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"L'Oreal" stipendiju piešķiršanas ceremonijā sievietēm zinātniecēm Latvijas Zinātņu akadēmijā 2005.gada 18.maijā:

Vēl šajā numurā

19.05.2005., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta 140.jubilejā

Valsts prezidente Rīgas Latviešu biedrības namā 2005.gada 18.maijā:

Augsti godātais Ministru prezidenta kungs! Augsti godātais ģenerāli Straumes kungs! Dārgie Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki!
Es sveicu jūs šajā nozīmīgajā 140 gadu jubilejā un pateicos visiem darbiniekiem, par viņu ieguldīto pašaizliedzīgo un valstij tik ļoti nepieciešamo un svarīgo darbu.
Brīvprātīgas ugunsdzēsēju biedrības ir pazīstamas visā Eiropas kontinentā un ir izveidojušās visdažādākajos vēstures posmos. Ir valstis, kur vēl šodien ārvalstu viesi valsts vizītē godasardzē sagaida brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības godabiedri greznās viduslaiku uniformās un ar ļoti spožiem un impozantiem viduslaiku instrumentiem rokās rotājušies. Šīs tradīcijas ir ļoti senas un varētu būt arī Rīgai kā senai Hanzas pilsētai. Varbūt atrodas valsts arhīvos kādas norādes uz šādām iniciatīvām, kas ir bijušas vēl agrāk par šo oficiālo datumu, kas mums ir jau patiešām gana nozīmīgs – oficiālā dibināšana jau aizpagājušajā gadsimtā.
Tas ir nopietns notikums, jo norāda uz to, ka ir izplatījusies – šajā gadījumā Rīgas iedzīvotājos, bet es domāju, ka tas drīz vien izplatījās uz pārējām Latvijas vietām – pilsoniskās piederības un pilsoniskās atbildības sajūta ļaudīs. Kopš seniem laikiem katrs sargāja savu uguni un pavardu. Tas bija mājas saimnieces svēts pienākums. Mēs redzam dainās, ka uguntiņa ir jāsargā, jāglabā, uguns mātei bija jāizrāda gods, bija jāskaita buramie vārdi, lai viņa pelnos mierīgi dusētu un necenstos māju pārņemt un nodedzināt. Ja izcēlās ugunsgrēks, ja iespēra zibens, kā atceramies no “Mērnieku laikos” slavenās epizodes, tad palīgā nāca kaimiņi. Un tas bija tāds brīdis, kad visi varēja vienoties kopējam darbam pret briesmām, kad visi saprata, ka viens pats tām nevar turēties pretī.
Šī pilsoniskās sadarbības un pilsoniskās atbildības sajūta ir pamatu pamats modernai, demokrātiskai valstij, tikpat kā tas ir bijis senos laikos ciltīm, kopienām vai pilsētām. Tamdēļ tas gars, kas attīstās mūsdienās jūsu dienesta vidū, man šķiet, ir kā rādītājs, kā lakmusa tests tam, kāda vispār mūsu sabiedrībai ir attieksme pret savu darbu, pret savu pienākumu, pret savu valsti.
Šeit es vēlētos kā prezidente izteikt savu visaugstāko atzinību un cieņu jūsu dienestam, tā darbiniekiem un jūsu paveiktajam. Tieši šis – 2005.jubilejas gads ir iesācies ar pietiekami nozīmīgiem notikumiem un katastrofām, kur jūsu dienests tika saukts palīgā. Jūs spējāt pierādīt, ka varat reaģēt tieši tā, kā tajā brīdī ir nepieciešams. Nākotnē jums ir uzticēti vēl plašāki pienākumi nekā līdz šim, un visus atjaunotās neatkarības gadus jūsu pienākumu klāsts, man šķiet, ir tikai pieaudzis un pieaudzis.
Es gribētu novēlēt, lai jūs visi justu, ka jums ir gan valsts, gan sabiedrības atbalsts jūsu darbā, ka mēs esam jums par darbu pateicīgi. Jūsu darbs valstij un sabiedrībai ir dziļi nozīmīgs.
Es vēlētos kā Valsts prezidente izteikt šeit līdzjūtību tām ģimenēm, kuras ir zaudējušas savus ģimenes locekļus šī dienesta darbā, un novēlēt visiem citiem, lai viņiem būtu prieks un gandarījums par savu darbību Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā. Es novēlu arī, lai visas valdības, gan tagadējā, gan visas pārējās, arī saprastu jūsu dienesta nozīmību un vienmēr nāktu ar nepieciešamo finansiālo atbalstu, kas atļautu jums darboties un paveikt savus pienākumus tādā apjomā, kā tas ir nepieciešams.
Noslēgumā es gribētu izteikt īpašu atzinību tieši ģenerālim Straumes kungam, jo viņa vadība šajā šim dienestā, manuprāt, ir bijusi izcila, un es viņam šajā jubilejas brīdī vēlētos kā Valsts prezidente izteikt savu cieņu un savu pateicību.

Ministru prezidents Rīgas Latviešu biedrības namā 2005.gada 18.maijā:

Godātais Straumes kungs un dienesta darbinieki!
Sagaidot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta 140.jubileju, novēlu jums un dienesta darbiniekiem visā Latvijā izturību, panākumus, un valdības vārdā izsaku pateicību par cēlās misijas pildīšanu.
Ar pilnu pārliecību apgalvoju, ka šo 140 gadu laikā dienests ir sasniedzis augstāko raudzi. Jūsu darbs pierāda, ka VUDG ir mūsdienīga institūcija ar uzticamiem darbiniekiem un stratēģiski domājošu vadību.
Augsti vērtējot jūsu uzņēmību, iniciatīvu un profesionalitāti, esmu pārliecināts, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests arī turpmāk veiksmīgi pildīs tam uzticēto svarīgo misiju – sniegs atbalstu nelaimē nonākušajiem. Lai piepildās iecerētais!

Vēl par jubileju — B5.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!