• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Piedaloties Starpparlamentu savienības Nacionālo parlamentu priekšsēdētāju konferences sagatavošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2005., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108474

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta 140.jubilejā

Vēl šajā numurā

19.05.2005., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Piedaloties Starpparlamentu savienības Nacionālo parlamentu priekšsēdētāju konferences sagatavošanā

No 19. līdz 22.maijam Saeimas priekšsēdētāja, Starpparlamentu savienības (SPS) Latvijas nacionālās grupas vadītāja Ingrīda Ūdre uzturēsies Ženēvā, Šveicē, piedalīsies SPS rīkotajā Nacionālo parlamentu priekšsēdētāju otrās konferences sagatavošanas komitejas sēdē.
Pirmā Nacionālo parlamentu priekšsēdētāju jeb Tūkstošgades konference notika 2000.gada septembrī Ņujorkā. Toreiz Latvijas parlamentu pārstāvēja 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume. Konferences dalībnieki pieņēma deklarāciju “Starptautiskā sadarbība parlamentāriešu skatījumā, trešajā gadu tūkstotī ieejot”.
Lai arī turpmāk stiprinātu nacionālo parlamentu lomu globalizētajā pasaulē notiekošajos procesos, tika nolemts 2005.gada septembrī rīkot Nacionālo parlamentu priekšsēdētāju otro konferenci. Lai to sarīkotu, tika izveidota šīs konferences sagatavošanas komiteja, kurā aicināja piedalīties 15 valstu spīkerus, tajā skaitā Itālijas, Krievijas, Meksikas, Namībijas, Ungārijas, Vācijas parlamentu vadītājas, kā arī Saeimas priekšsēdētāju I.Ūdri. Pirmo reizi sagatavošanas komiteja tikās 2004.gada janvārī Ženēvā, otro – septembrī Budapeštā. Trešā un, kā plānots, pēdējā šīs grupas sēde notiks 20. un 21.maijā Ženēvā.
Sagatavošanas komitejas uzdevums ir izstrādāt un apstiprināt spīkeru otrās konferences darba kārtību un delegātu pārstāvniecību tajā. Lai sagatavotu darba kārtību, ir jāizanalizē Tūkstošgades deklarācijā ietverto mērķu īstenošanas gaita; veikta arī SPS dalībvalstu nacionālo parlamentu aptauja, kuras mērķis ir apkopot labāko parlamentārās demokrātijas pieredzi, kā arī izzināt problemātiskās jomas.
Vēl pasaules spīkeru konferencē plānots runāt par ANO un SPS sadarbības aktivizēšanu un labāku koordināciju, nepieļaujot abu organizāciju funkciju dublēšanos. Nacionālo parlamentu priekšsēdētāju otrās konferences dalībnieki plāno pieņemt arī nobeiguma deklarāciju, kuras projektu apspriedīs sagatavošanas komitejā Ženēvā.
Starpparlamentu savienība ir plašākais parlamentāriešu forums, kurā pārstāvētas 138 nacionālo parlamentu un 5 reģionālo asambleju dažādas politiskās sistēmas, kas dod iespēju sekot līdzi, izvērtēt un vajadzības gadījumā ietekmēt pasaules politikas virzību. SPS ir vecākā politiskā starptautiskā organizācija, kas nodibināta 1889.gadā. Tās galvenā mītne atrodas Ženēvā, un tai ir pastāvīgā novērotāja statuss ANO.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!