• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.05.2005., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107827

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zem politisko lielvaru riteņiem

Vēl šajā numurā

11.05.2005., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Vācu “Die Zeit” intervijā Latvijas Valsts prezidente saka: “Rietumeiropā svarīgs notikums ir invāzija Normandijā, kamēr tikai daži zina par austrumu fronti un to valstu likteni, kuras nonāca padomju jūgā. Sabiedrotie dāvātam zirgam zobos neskatījās, un Staļina cīņu pret vāciešiem austrumu frontē pieņēma kā laipni gaidītu palīdzību. Viņa varas leģitimitātei un cilvēktiesībām nebija nekādas nozīmes. Jaltas un Teherānas konferences neņēma vērā to tautu tiesības, kas pēc Staļina vēlēšanās tika atstātas Padomju Savienības ietekmes zonā.”

ASV “The New York Times”:Jautājums par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas okupāciju, kas sākās Otrā pasaules kara laikā, ir izvirzījies Džordža Buša vizītes Maskavā priekšplānā, bet saniknoto Kremli (par to, ka ASV atzinušas Baltijas valstu okupāciju) centies mierināt Baltais nams, kaut arī ASV prezidents paziņojis, ka runās par šo tematu ar Putinu.”

Vācu “Tagesspiegel” Vaira Vīķe-Freiberga saka: “Es apliecināšu cieņu tiem, kuri gāja bojā karā ar cerību, ka Krievija kādu dienu parādīs drosmi un ieskatīsies sejā savai vēsturei, ka Krievija spēs atšķirt savus varoņus no saviem tirāniem un ka Krievija pilnīgi un galīgi nosodīs neskaitāmos noziegumus pret cilvēci, ko Padomju Savienība izdarīja komunisma vārdā. Līdz ar to Krievija demonstrēs godīgu attieksmi pret brīvību, respektu pret cilvēktiesībām un tiesisku valsti. Šāda atzīšana nostiprinātu stratēģisko sadarbību starp Eiropu, Ameriku un Krieviju.”

Angļu “Financial Times”: “Pasaules valstu vadītājiem, piedaloties 9.maija svinībās Maskavā, būs dažādi un pretrunīgi viedokļi par Krievijas politiku un tās nākotnes tendencēm.

Vācu “Die Welt”: “Vaira Vīķe-Freiberga būs vienīgā Baltijas valstu pārstāve, kas 9.maijā būs klāt šajā atzīmēšanas vērtajā pasākumā. Pārējos biedēja doma, ka vajadzēs aplaudēt Sarkanajai armijai, kas pēc 1945.gada “atbrīvoja” viņu valstis un ievadīja okupāciju, kuras laikā tika nogalināts, ieslodzīts koncentrācijas nometnēs vai padzīts trimdā katrs desmitais Baltijas iedzīvotājs.”

Krievijas “Inosmi.ru”: “Ar vizīti Rīgā pirms Otrā pasaules kara beigu 60.gadadienas svinībām Maskavā ASV prezidents Bušs neatstāj nekādas šaubas, kā pusē ir nostājušās ASV.

Parīzē izdotais “The International Herald Tribune”:Kremlis visai nikni atteicies atvainoties Baltijas valstīm par padomju okupāciju pirms 60 gadiem, norādot, ka nekādas vardarbīgas okupācijas nav bijis.”

Angļu “The Financial Times”:ASV prezidenta Buša lēmumu apmeklēt arī Latviju un Gruziju tā vietā, lai par galveno Eiropas vizītes objektu izvēlētos Krieviju, Maskavā uzskata par diplomātisku pazemojumu.

Itāļu “Corriere della Sera”: “Uzvaras 60.gadadienai nevajadzētu radīt pretrunas, vecu rēķinu kārtošanu un savstarpējus apvainojumus.

Pēc ĀM Ārzemju preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!