• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iekšējā tirgus situāciju jaunajās dalībvalstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.2005., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107061

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par uzturēšanās atļaujām Šveicē jauno dalībvalstu pilsoņiem

Vēl šajā numurā

29.04.2005., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iekšējā tirgus situāciju jaunajās dalībvalstīs

Procedūra: patstāvīgs ziņojums
Debates: 2005.gada 28.aprīlī

Eiropas Parlaments 28.aprīlī pieņēma deputātes Malgožatas Handzlikas (Polija) iniciatīvas ziņojumu par iekšējā tirgus stāvokli desmit jaunajās dalībvalstīs. Jaunās dalībvalstis iekšējā tirgus normu pārņemšanā neatpaliek no vecajām dalībvalstīm un vairākās jomās pat tās pārspēj, atzīts ziņojumā.
Nenormatīvajā ziņojumā M.Handzlika salīdzina, cik lielā mērā jaunās dalībvalstis ir pārņēmušas ES tiesību aktus, un nosauc, kurā jomā katra dalībvalsts nav izpildījusi pienākumu šajā jomā, iesakot, lai “visas dalībvalstis nopietni izturas pret Eiropadomes ierosināto 1,5 % robežu attiecībā uz nepārņemto direktīvu skaitu”. Veiksmīgākā no 10 jaunajām dalībvalstīm izrādījusies Lietuva.
Nepārņemtās direktīvas, kurām pārņemšanas termiņš bija 2004.gada 15.novembris:
Čehijas Republikā – 13,1%; Igaunijā – 8,0%; Kiprā – 4,6%; Latvijā – 8,1%; Lietuvā – 0,6%; Ungārijā – 2,4%; Maltā – 13,6%; Polijā – 3,3%; Slovēnijā – 4,6%; Slovākijā – 9,9%.
“Jaunās dalībvalstis pēc iekļaušanās tiesību aktu pārņemšanas ziņā neizskatās sliktāk par vecajām dalībvalstīm,” debatēs atzina G.Krasts. Tomēr “ieguvumi ir pārliecinoši – vēl nesen bija lielas bažas, ka rūpniecība nespēs izturēt veco dalībvalstu konkurenci, un daži uzņēmumi tiešām bankrotēja, bet uzņēmēju aktivitāte ir augusi”. Šīs nesenās diskusijas ļoti līdzinās pašreizējām debatēm par jauno pakalpojumu direktīvu, atzina G.Krasts, “tajās netiek uzklausīti patērētāji, bet uzņēmēji, kas baidās no konkurences”. Atteikšanās no izcelsmes valsts principa, viņaprāt, nozīmē atteikties no iekšējā tirgus. Pašlaik mazajiem un vidējiem uzņēmumiem ir liegta pieeja citu dalībvalstu tirgum birokrātisku šķēršļu dēļ, un, tos atceļot, pakalpojumu nozare un patērētājs būs ieguvēji.
Ziņojumā atzinīgi novērtēta Eiropas Komisijas 2004.gada 20.oktobrī uzsāktā īpašo pārkāpuma procedūra pret tām dalībvalstīm, kas līdz 2004.gada 1.maijam nebija pārņēmušas direktīvas, kā arī ieteikts, lai Komisija sāktu Kopienas tiesību aktu vienkāršošanu. Tas ievērojami palīdzētu veikt tiesību aktu pārņemšanu un īstenošanu, veicinātu brīvu kustību un tirdzniecību Kopienas ietvaros un veicinātu Eiropas ekonomikas izaugsmi.

EP Masu saziņas līdzekļu direktorāta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!