• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iecerēti bargi sodi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.04.2005., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105725

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā vērtējam dalību Eiropas Savienībā

Vēl šajā numurā

13.04.2005., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iecerēti bargi sodi

Darba grupa izstrādājusi priekšlikumus grozījumiem normatīvajos aktos, lai novērstu noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu apriti saskarsmē ar iedzīvotājiem veselības aprūpē, izglītībā un citās ar pakalpojumu sniegšanu saistītās nozarēs. Šobrīd Veselības ministrija (VM) gatavo darba grupas gala ziņojumu un tiesību aktu projektu, ko maijā iecerēts iesniegt Ministru kabinetā.
Par nelikumīgu maksājumu saņemšanu Latvijas likumdošanā paredzēta administratīva un krimināla atbildība tikai attiecībā uz valsts amatpersonām. Darba grupas izstrādātie priekšlikumi paredz šādu atbildību un sodus noteikt arī pārējiem pakalpojumu jomā strādājošajiem, piemēram, mediķiem, pedagogiem, pārdevējiem, šķīrējtiesu tiesnešiem u.c.
Darba grupas priekšlikumi paredz noteikt atbildību divos līmeņos: pirmkārt, paredzot administratīvo atbildību par apzināti prettiesisku materiālo vērtību vai citāda rakstura labumu nodošanu vai pieņemšanu, nosakot attiecīgu sodu; otrkārt, paredzot kriminālatbildību gadījumos, kas saistīti ar materiālo vērtību vai citāda rakstura labumu pieprasīšanu jeb izspiešanu. Paredzams, ka šīs tiesību normas tiks iestrādātas Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Krimināllikumā, virzot tās uz Ministru kabinetu un Saeimu.
Iecerēts, ka gadījumos, kad persona būs pieprasījusi nelegālus maksājumus par savas profesionālās darbības vai pakalpojumu izdarīšanu vai neizdarīšanu, to varēs sodīt ar brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu līdz 80 minimālajām mēnešalgām. Savukārt personu, kas būs pieņēmusi nelegālus maksājumus, varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, mantas konfiskāciju, piespiedu darbu vai arī naudas sodu līdz 120 minimālajām mēnešalgām.
Priekšlikumi attieksies ne tikai uz veselības aprūpē un izglītībā strādājošajiem, bet arī uz ikvienu apkalpojošā sfērā strādājošo, kā arī ikvienu pakalpojumu saņēmēju.

Pēc VM informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!