• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Neizvērtē ierobežojumus bijušajiem VDK darbiniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2005., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104269

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Spēcinās Latvijas uzņēmēju konkurētspēju Lietuvā

Vēl šajā numurā

23.03.2005., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Neizvērtē ierobežojumus bijušajiem VDK darbiniekiem

Satversmes tiesa vakar, 23.martā, pasludināja spriedumu lietā, kurā apstrīdēti grozījumi likumā “Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu” (publicēti “LV” 27.05.2004.).
Ar šiem grozījumiem tika pagarināts sadarbības fakta konstatēšanas noilguma termiņš līdz 2014. gada 3. jūnijam.
Atgādinām, ka divdesmit Saeimas deputāti Satversmes tiesā apstrīdēja sadarbības fakta konstatēšanas noilguma termiņa pagarinājumu un lūdza izvērtēt šādas likumdevēja rīcības atbilstību personas tiesībām tikt ievēlētai, ieņemt noteiktus amatus, kā arī tiesībām pildīt valsts dienestu.
Kā informē Satversmes tiesas preses sekretārs Edgars Pastars, Satversmes tiesa secināja, ka apstrīdētie likuma panti paši par sevi vispār neparedz personas tiesību ierobežojumus.
Tiesa uzsvēra, ka personas pamattiesību ierobežojumus paredz citi likumi, nevis tas, kas ir apstrīdēts. Proti, 20 citos likumos bijušajiem VDK darbiniekiem ietverti satura un apjoma ziņā dažādi ierobežojumi. Satversmes tiesa norāda: tā kā tie nav apstrīdēti, tiesa nevar pati pēc savas iniciatīvas izvērtēt šo tiesību normu atbilstību vairākām Satversmes un starptautisko cilvēktiesību dokumentu normām.
Tāpēc tiesa nolēma, ka minētie grozījumi likumā atbilst Latvijas Republikas Satversmes 101. pantam, Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 14. pantam un tās Pirmā protokola 3. pantam.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!