• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izveidota šīsvasaras krāšņāko svētku simbolika. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2005., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104267

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar neiecietību pret politisko korupciju

Vēl šajā numurā

23.03.2005., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izveidota šīsvasaras krāšņāko svētku simbolika

Ceļā uz IX Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem sācies jauns posms – rudenī apstiprināto svētku koncepciju papildina devīze un logo, kas jau svētku gaidīšanas laikā aicinās, uzrunās un vienos svētku dalībniekus un visus līdzjutējus.

DZIESMUSVETKI2.PNG (164302 bytes)

Svētku koncepcijas pamatā ir mezgla filozofija. Ar mezglu iezīmējam sākumu, radām sakārtotību. Sienot arvien jaunas saites, paplašinām pasaules piederības sajūtu un apzināmies savu neatkārtojamo vietu uz Zemes. Koncepcijas autore Līga Balode: “Mēs dzīvojam laikā, kad katrs esam pieradis nodalīt sevi no citiem, no vides. Tagad mums jāmācās atkal pievienoties. Nezaudējot savu individualitāti, mums jāmācās mezgla gudrība. Mēs visi esam savstarpēji saistīti. Mēs ne tikai pārmantojam tradīcijas, bet arī sienam jaunus mezglus, iemetam kādu cilpiņu tepat debesīs, paplašinot savu tiešo, neatkārtojamo saikni Zemes kārtībā.” Mezglus sienot jostās, mezglā sienot pastalu auklas un bižu lentes, piesienot spriguli, zirgu un kuģi, sasienot vainagus, puzurus un maģiskos deviņus mezglus, mūsu senči jutās droši. Arī mums, gatavojoties pirmajiem skolu jaunatnes svētkiem

Eiropas Savienībā, būs stabila sajūta, ja balstīsimies uz vērtībām, kuras mūsu senči ir iesējuši. Mezgla gudrība ir vienkārša – vispirms jāiemācās siet, tad var izbaudīt atraisīšanas burvību.
Svētku priekam ir veltīta devīze “Nāc gavilēt!”. Devīzes autors dzejnieks Andris Akmentiņš: “Gaviles ir dabiska prieka izpausme. Ļoti iespējams, ka pirmajām prieka skaņām vēl nav klāt melodijas, arī pirmie palēcieni gaisā nav gluži ritmiska deja, taču tas ir vispatiesākais sākums, un to gribējās iekļaut šajā aicinājumā. Devīze uzrunā dažādos, jo ne jau atšķirības mēs meklēsim svētkos, bet gan to vienreizējo saikni, kuras dēļ Dziesmu svētki pieder pie pasaules kultūras mantojuma.”
Svētku logo veidojusi māksliniece Ingrīda Pičukāne. Māksliniece koncepciju un devīzi vizuāli noformējusi kā romiešu devītnieku, kas aicina svētkos sanākt kopā savās izpausmēs un vecuma ziņā tik dažādos jauniešus no visiem Latvijas novadiem, viņu vecākus un garāmgājējus: “Logo veidojot, būtiska bija apziņa, ka šīs paaudzes jauniešiem ir svarīgas košas un tīras krāsas. Tajās izteikta viņu vitalitāte un personība, kas it kā neatkarīgi no pārējās sabiedrības pauž vēlmi būt kopā. Tā ir otas triepienā izteiktā brīvība.”
IX Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku sabiedrisko attiecību koordinatore Inta Šoriņa: – Svētku simboli, kas papildina un paskaidro cits citu, apliecina nepieciešamību būt savstarpējā saistībā, mijiedarbībā šeit Latvijā, jūras krastā. Gudrība, sava darba novērtējums un aicinājums uz vienotību ir šo svētku pasākumu pamatā: atklāšanas koncertā – pirmie mezgli mūsu dzīvē. Tos ne vienmēr atceramies, bet tie pavada ikvienu zemapziņā, nodrošina stabilu pamatu turpmākajai dzīvei; deju koncertā – gada sākums un gals, vienkopu ritot, visspilgtāk savijas un sasienas Jāņu vainagā; Doma laukumā darbosies amatu, mūzikas, mākslas un teātra sietuves; noslēguma koncertā – sasienot līdzšinējo skolu jaunatnes dziesmu svētku gudrību, latvju tautas gudrību un pasaules kopsakarības gudrību, mēs noslēgsim maģisko sasiešanas rituālu, atraisīsim prieku un apliecināsim, ka mezgls – krustošanās punkts – ir pozitīvās enerģijas spēka devējs.
Kopš 4. februāra Latvijas reģionos notiek dalībnieku atlases skates, par kuru noformējumu rūpējas paši mājinieki. Uzzinājuši par svētku devīzi, rēzeknieši tagad veido deju koncertu ar nosaukumu “Nāc gavilēt!”. Ar šo aicinājumu savus lasītājus uzrunā vairāki reģionālie laikraksti. Arī svētku veidotāji par gaidāmās mājas lapas nosaukumu izvēlējušies www.nacgavilet.lv (lietojama ar un bez garumzīmēm).

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv

DZIESMUSVETKI3.PNG (36861 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!