• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu EK sagatavotajai Lisabonas stratēģijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2005., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104255

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par demogrāfiskajām pārmaiņām ES valstīs

Vēl šajā numurā

23.03.2005., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu EK sagatavotajai Lisabonas stratēģijai

Eiropas Komisija (EK) 22.martā saņēma atbalstu no sociālajiem partneriem (UNICE/UEAPME un CEEP, kas pārstāv darba devējus un EAK/Eurocadres, kas pārstāv arodbiedrības) Lisabonas stratēģijas pārskatam, kurā uzsvērts darba vietu attīstības un izaugsmes nozīmīgums Eiropas Savienībā (ES). Eiropas trīspusējā sociālo jautājumu sammitā Briselē piedalījās pārstāvji no Eiropas Komisijas, kā arī no pašreizējās un nākamajām ES prezidējošajām valstīm.
Eiropas Komisijas ierosinātā Lisabonas stratēģijas pārskatīšana, par ko Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu paziņoja 2005.gada 2.februārī, paredz sociālo partneru un ES dalībvalstu apņemšanos iesaistīties Eiropas partnerībā izaugsmes un darba vietu attīstībai. Eiropas sociālie partneri atkārtoti pauda atbalstu Lisabonas stratēģijai un atbalstīja priekšlikumu par valstu Lisabonas programmu sagatavošanu, lai novērstu izpildes nepilnības. Ž.M.Barrozu, kurš vadīja sanāksmi kopā ar Eiropadomes priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru, Eiropadomē šo paziņojumu darīja zināmu ES valstu vadītājiem.
EK priekšsēdētājs apsveica sociālo partneru atbalstu un ierosināja izvērtēt panākumus nākamajā trīspusējā sociālo jautājumu sammitā: “Eiropa var izveidot spēcīgas partnerības, lai nodrošinātu labklājību, solidaritāti un drošību kontinentā, un tā būs apņēmības pilna turpmāk pilnveidot Eiropas partnerību pārmaiņām, kā arī nostiprināt sociālā dialoga lomu.”
ES nodarbinātības, sociālo lietu un vienlīdzīgu iespēju komisārs Vladimirs Špidla sociālo partneru atbalstu pārskatītajiem Lisabonas stratēģijas mērķiem komentēja šādi: “Jūsu kopīgais paziņojums rāda, ka, pretēji pēdējās nedēļās tik bieži izskanējušām bažām, Lisabonas stratēģijas sociālais aspekts nav atmests. Es priecājos, ka jums ir kopīga izpratne par izaicinājumiem, kas mūs sagaida, un par to, kā mums būtu ar tiem jātiek galā.”
Sociālo partneru kopīgajā paziņojumā uzsvērts, ka nekavējoties jāpievēršas Eiropas vājajām vietām – izaugsmei un nodarbinātības vajadzībām. Viņi atbalsta konkurētspējas stiprināšanu, kā arī ekonomikas un sociālo sistēmu uzlabošanu, lai panāktu ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi, nodarbinātību un sociālo kohēziju. Sociālie partneri apsprieda arī savu iesaisti katras ES dalībvalsts Lisabonas programmās.
V.Špidla uzteica arī sociālo partneru ieguldījumu ES Jaunatnes iniciatīvā, kas ir daļa no Lisabonas stratēģijas. Sociālie partneri veiks informēšanas kampaņu, lai veicinātu jaunatnes interesi par tehnoloģiju, kā arī organizēs pasākumu par aktīvām vecumdienām. Abu pasākumu mērķis ir uzlabot ES darba tirgu, pievēršot uzmanību trūkstošajām prasmēm un uzturot un pilnveidojot šīs prasmes visas darba dzīves laikā. Vairāki nozaru sociālie partneri – būvniecības, tirdzniecības, viesnīcu, restorānu un kafejnīcu un tīrīšanas nozarēs – apņēmās atbalstīt Jaunatnes iniciatīvu ar savu artavu.
Sanāksmē apspriests arī turpmākais sociālo partneru ieguldījums nodarbinātībā, mūžizglītībā un dzimumu līdztiesībā. Ziņojumā par nodarbinātību akcentēta sociālo partneru loma Eiropas Nodarbinātības stratēģijas īstenošanā dalībvalstīs. Līdzīgi ziņojumā par mūžizglītību sniegts kopsavilkums par iniciatīvām, kā panākt, lai darba ņēmēji regulāri pilnveidotu prasmes un, visbeidzot, ziņojumā noteiktas prioritārās jomas, kurām valstu sociālie partneri vēlas pievērst īpašu uzmanību, lai vīriešiem un sievietēm palielinātu vienlīdzīgas iespējas darba tirgū un darba vietās.
Žozē Manuels Barrozu apsveica sociālo partneru atbalstu un ierosināja izvērtēt panākumus nākamajos trīspusējos sociālo jautājumu sammitos.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!