• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par piedāvātajām kompensācijām LNB jaunās ēkas būvniecības teritorijā esošo nekustamo īpašumu bijušajiem īpašniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2005., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103870

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts kopbudžetu janvārī un februārī

Vēl šajā numurā

17.03.2005., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par piedāvātajām kompensācijām LNB jaunās ēkas būvniecības teritorijā esošo nekustamo īpašumu bijušajiem īpašniekiem

Kultūras ministrija ir sākusi pēdējo vienošanās procesa posmu un paziņo par pēdējo piedāvāto kompensācijas apmēru jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas būvniecības teritorijā atsavināto nekustamo īpašumu bijušajiem īpašniekiem. Taisnīgā atlīdzība par atsavināto īpašumu noteikta, ņemot vērā Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācijas ieteikto metodiku.
Taisnīgas atlīdzības lielums bijušajiem nekustamā īpašuma īpašniekiem ir aprēķināts kā vidējā aritmētiskā vērtība no Kultūras ministrijai pieejamajiem sertificētu īpašuma vērtētāju veiktajiem konkrēta nekustamā īpašuma novērtējumiem. Aprēķina metodika ir apstiprināta LNB projekta īstenošanas Uzraudzības padomes 2005.gada 23.februāra sēdē.
Īpašumiem ar trim vai vairākiem pieejamiem vērtējumiem gadījumos, ja viens no vērtējumiem krasi, vairāk nekā par trešdaļu, atšķiras no pārējiem, tas netiek izmantots taisnīgas atlīdzības noteikšanā. Četriem no LNB apbūves teritorijā esošajiem nekustamajiem īpašumiem visdrīzākā laikā tiks veikts vēl viens novērtējums, jo no diviem pieejamajiem vērtējumiem vienu nevar izmantot pārāk krasās atšķirības dēļ.
Piedāvātās kompensācijas apmērs ir palielināts vidēji par 10%, bet atsevišķiem īpašumiem pat par 24%. Summas palielinājums svārstās no 1526 līdz 15 166 latiem.
Bijušajiem dzīvokļu īpašniekiem papildus kompensācijas summai tiks apmaksātas pārcelšanās izmaksas uz citu dzīvesvietu no 350 līdz 570 latiem, ņemot vērā atbrīvojamā dzīvokļa platību.
Ir panākta vienošanās ar vēl trim bijušajiem nekustamo īpašumu īpašniekiem un tiks izmaksātas kompensācijas visdrīzākajā laikā. Līdz šim vienošanās panākta ar pieciem īpašniekiem, kuri konstruktīvi iesaistījās vienošanas procesā un izteica saprātīgu vēlamās atlīdzības apmēru.
KM izsaka cerību, ka visdrīzākajā laikā tiks panākta galīgā vienošanās arī ar pārējiem bijušajiem īpašniekiem, tostarp tiem, kurus pārstāv zvērināta advokāte Iveta Stuberovska. Viņas piedāvātais vēlamais kompensācijas apmērs dzīvokļiem ir 1500 līdz 3500 eiru par kvadrātmetru, kas neatbilst sertificētu nekustamo īpašumu ekspertu viedoklim par atsavināto īpašumu tirgus vērtību un netiek vērtēts kā sabiedrības interesēm un valsts budžeta līdzekļu saprātīgas izlietošanas principiem atbilstošs.
Kultūras ministrija izsūtīs ierakstītas vēstules bijušajiem īpašniekiem ar taisnīgas atlīdzības piedāvājumu, aicinot klātienē apspriest vienošanos nosacījumus un līdz šā gada 30.martam informēt par gatavību noslēgt vienošanos. Ja sarunu ceļā nebūs iespējams panākt abpusēju izpratni un vienošanos par taisnīgas atlīdzības apmēru, Kultūras ministrija likumā “Par nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām” noteiktajā kārtībā vērsīsies tiesā ar prasību par taisnīgās atlīdzības noteikšanu.
Kā iepriekš ziņots, šā gada 14.janvārī stājās spēkā Satversmes 81.panta kārtībā pieņemtie Ministru kabineta noteikumi Nr.18 “Par nekustamo īpašumu atsavināšanu Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanai nepieciešamajā teritorijā”.

Rolands Puhovs, LNB projekta biroja sabiedrisko attiecību speciālists

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!