• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izglītības un zinātnes ministres piedalīšanos konferencē "Atceroties pagātni, iezīmējot nākotni" Jeruzalemē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2005., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103867

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par piketiem pie Latvijas vēstniecības Krievijā

Vēl šajā numurā

17.03.2005., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izglītības un zinātnes ministres piedalīšanos konferencē “Atceroties pagātni, iezīmējot nākotni” Jeruzalemē

Trešdien, 16.martā, Jeruzalemē izglītības un zinātnes ministre profesore Ina Druviete uzstājās konferencē “Atceroties pagātni, iezīmējot nākotni”, kas pulcējusi 36 valstu un valdību vadītājus un pārstāvjus. Konferencē I.Druviete runāja par Latvijas attieksmi pret holokaustu, uzsverot pēdējos gados paveikto upuru un ebreju glābēju apzināšanā un viņu piemiņas iemūžināšanā.
Ministre savā runā atzīmēja, ka kopš neatkarības atjaunošanas uzcelti vairāki pieminekļi holokausta upuru piemiņai. “Latvija atceras upurus un atceras varoņus – tos, kuriem, riskējot ar savām un savu tuvinieku dzīvībām, bija drosme glābt no ieslodzījuma un nāves savus kaimiņus, draugus un viņiem pavisam svešus cilvēkus. Nacistu terors paralizēja daudzus, tomēr ne visus. Tiem drosmīgajiem, kas glāba ebreju dzīvības, mēs esam bezgala pateicīgi,” teica ministre.
I.Druviete uzsvēra pagātnes notikumu apzināšanas nozīmi izglītībā. Viņa apliecināja Latvijas apņēmību nepieļaut atbalstu antisemītismam un citām etniskā naida formām Latvijā, Eiropā un jebkur pasaulē.
Konference notiek holokausta upuru un varoņu piemiņas muzeja “Yad Vashem” jaunā kompleksa atklāšanas programmas ietvaros, kas sākās 15.martā. Jeruzalemē uzcelta iespaidīga moderna muzeja ēka, tajā izvietotā ekspozīcija atspoguļo holokausta vēsturi – sākot ar nacisma rašanos un nākšanu pie varas Vācijā un beidzot ar nacistiskās Vācijas un tās sabiedroto militāru sagrāvi. Šajā laikā Vācijā un nacistu okupētajās teritorijās tika iznīcināti aptuveni seši miljoni ebreju, gandrīz pilnībā tika iznīcināta arī Latvijas ebreju kopiena. Pēc neatkarības atjaunošanas Latvijā ir daudz darīts vēsturiskās patiesības noskaidrošanā, atsedzot tās lappuses, kas padomju gados tika atspoguļotas sagrozīti vai noklusētas pavisam. Svarīga loma te ir starptautiskās vēsturnieku komisijas darbam, kas darbojas Valsts prezidentes pārraudzībā. Šis darbs ir pamanīts un starptautiski augstu novērtēts.
Cīņa pret antisemītismu, ksenofobiju arī šodien ir ļoti aktuāla – šī doma izskanēja visu runātāju runās.
Konferences ietvaros I.Druviete tikās ar Izraēlas izglītības un kultūras ministri Limoru Livnatu, Igaunijas izglītības un zinātnes ministru Toivo Maimetsu, Slovēnijas izglītības un sporta ministru Milanu Zveru, Ukrainas izglītības un zinātnes ministru Staņislavu Nikolajenko, Grieķijas izglītības un reliģijas lietu ministri Marietu Gianaku un citu valstu pārstāvjiem.

Izglītības un zinātnes ministres birojs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!