• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par piketiem pie Latvijas vēstniecības Krievijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2005., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103866

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES likumdošanas pārskatīšanu un vienkāršošanu

Vēl šajā numurā

17.03.2005., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par piketiem pie Latvijas vēstniecības Krievijā

Trešdien, 16.martā, Maskavā pie Latvijas vēstniecības Krievijā notika sankcionēts pikets, kuru organizēja politiskās partijas “Rodina” jaunatnes grupa. Pasākumā piedalījās ne vairāk kā 30 cilvēku, lai gan atļauja bija dota 80 dalībniekiem. Piketētāji turēja rokās sarkanus plakātus ar uzrakstiem: “Fašizm ņe projģot”, “Sojuz moloģeži za rodinu”, “K otvetu opekunov esesovcev”. Mītiņa dalībnieki pa laikam skandēja saukļus: “Naša rodina SSSR”, “Vi doždjotesj novij Nirnberg”. Piketā piedalījās un intervijas klātesošajiem žurnālistiem sniedza no Latvijas izraidītais Aleksandrs Kazakovs. Lai gan organizatoriem tika dota atļauja stundu ilgam piketam, tas beidzās 30 minūšu laikā.
Maskavas Centrālā apgabala prefektūra devusi atļauju piketu rīkot laukumā iepretim vēstniecības ēkai.
Tā kā šādi piketi traucē vēstniecības darbu un nākamais pikets bija gaidāms 16.marta vakarā, Latvijas vēstniecība Krievijā jau 15.martā nosūtīja KF Ārlietu ministrijai notu, kurā uzsvērts, ka iepretim LR vēstniecības ēkai nav neviena laukuma un šādu pasākumu rīkošana nav iespējama bez transporta un gājēju kustības traucējumu radīšanas. Drošības apsvērumu dēļ 16.martā tika slēgta vēstniecības Konsulārā nodaļa, kurā ik dienas vēršas 200 – 300 KF pilsoņu. Tādējādi jāsecina, ka šis un citi piketi nodara ļaunumu pašiem KF iedzīvotājiem.
Savā notā vēstniecība atgādināja, ka iepriekš pie vēstniecības rīkotajos sankcionētajos un nesankcionētajos pasākumos to dalībnieki vairākkārt veikuši vandālisma aktus, nodarot Latvijas pusei materiālo kaitējumu, kas līdz pat šim brīdim nav atlīdzināts. Latvijas puse uzskata to par būtisku 1961.gada Vīnes konvencijas par diplomātiskajām attiecībām 22.panta pārkāpumu, kurš uzņemošajai valstij paredz īpašu pienākumu veikt visus atbilstošos pasākumus, lai aizsargātu pārstāvniecības telpas pret jebkādu ielaušanos vai zaudējumu nodarīšanu un lai novērstu jebkādu pārstāvniecības miera traucējumu vai tās cieņas aizskārumu.
Otrs pikets ilga stundu. Tajā piedalījās aptuveni 15 cilvēku, kas rokās turēja sarkanus karogus ar KF Komunistiskās partijas uzrakstiem un simboliku, kā arī transparentus ar uzrakstiem “Latiš, staņ latišskim strelkom”, “Belij ŅEGRaždaņin – pozor Jevropi” u.c. Viens no plakātiem saturēja Latvijas Valsts prezidentes cieņu aizskarošu uzrakstu. Tika izkliegti saukļi “Strelok Latvijskij, ubej fašista”, “Leņin, Staļin, Rubiks” u.c.
Latvijas Republikas vēstniecība uzskata, ka vietējām varasiestādēm būtu rūpīgi jāizvērtē gan plakātu, gan saukļu saturs, lai tie nepopularizētu ksenofobiju un rasismu, nekurinātu nacionālo naidu.

Ārlietu ministrijas Preses centra un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!