• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Psihologu skatījumā: "jā" Bušam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2000., Nr. 307/309 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10326

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Pulkveža Alkšņa placdarms"

Vēl šajā numurā

01.09.2000., Nr. 307/309

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Psihologu skatījumā: "jā" Bušam"

"Die Welt"

— 2000.08.07.

Pētnieki analizē kandidātus uz prezidenta amatu.

Viņš ir baltais, vīrietis, kurš uz stresu pārbaudīts, un viņam patīk strīdēties, turklāt viņš ir ekstraverts, mērķtiecīgs, spēcīgs vadītājs, atvērts pieredzei, idejām, sajūtām un vērtībām, kā arī mazliet nevīžīgs: ideāls ASV prezidents. Vairums šo īpašību, protams, piemita arī līdzšinējiem kungiem Baltajā namā, kurus vēsturnieki pieskaita pie "lielajiem". Tāds ir pētījuma rezultāts, ar ko American Psycological Assotiation (APA) nedēļas beigās iepazīstinās gada sesijā Vašingtonā.

Pētījuma mērķis bija Amerikas prezidentus sakārtot pa kategorijām, piemēram, "dominējošajos" (Niksons, Rūzvelts un Lindons Džonsons), "intravertajos" (starp citu, atkal Niksons), "labajos puišos" (Eizenhauers, Fords, Vašingtons) vai "aktieros" (Reigans, Klintons). Vairums moderno prezidentu tiek ierindoti pie "ekstavertajiem" (Franklins Rūzvelts, Kenedijs, Reigans, Klintons, Lindons Džonsons).

Un tomēr: "jā" Džordžam V.Bušam. Viņš un viņa izvēlētais viceprezidents, profesionālie manipulatori ar sabiedrisko domu ne tikai paši sevi un savu partiju prezentē kā atvērtu jaunām idejām, sajūtām un vērtībām. Saskaņā ar pētījumu, viņš ir "visekstravertākais", turklāt stūrgalvīgs, mērķtiecīgs un pietiekami elastīgs, lai, pēc zinātnieku domām, apliecinātu "lielumu". Viņa sāncensis Gors ir "intravertāks", "filozofs", kā Kārters un Linkolns. Jau 1996. gada vēlēšanu cīņas laikā masu mediji sūdzējās par viņa garlaicīgo uzstāšanos, viņa tieksmi uz domīgumu. Sorry , viceprezidenta kungs. Jau zaudēts.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!