• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Prezidenta gājiens". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2000., Nr. 307/309 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10313

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Psihologu skatījumā: "jā" Bušam"

Vēl šajā numurā

01.09.2000., Nr. 307/309

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Prezidenta gājiens"

"Ņezavisimaja gazeta"

— 2000.08.25.

Armijas un flotes sabrukumā vainojami oligarhi.

Par spīti gaidītajam prezidents Putins zemūdenes "Kursk" glābšanas darbos neuzstājās ar īpašu paziņojumu, aprobežojoties tikai ar īsiem komentāriem, atbildot uz žurnālistu jautājumiem. Intervija telekompānijai RTR, kas ēterā iznāca trešdienas vakarā, pilnībā kompensēja šo iztrūkumu, attēlojot pilnīgu prezidenta iedomāto notikumu gaitas ainu un tās cēloņus Barenca jūrā, militāristu lomu glābšanas operācijā, armijas perspektīvas kopumā un viņa paša personīgo atbildību par notikušo.

Pirmām kārtām, kā jau paredzēja ŅG, līdz pilnīgai zemūdenes "Kursk" avārijas iemeslu noskaidrošanai netiks pieņemti ziņojumi par demisiju no Krievijas aizsardzības ministra Igora Sergejeva, KF Jūras kara spēku komandiera Vladimira Kurojedova un Ziemeļu flotes komandiera Vjačeslava Popova, kas tika iesniegti prezidentam. "Ja kāds arī ir vainojams, tad vainīgie ir jāsoda, tur nevar būt ne mazāko šaubu, taču mums ir jāiegūst objektīva visas traģēdijas un glābšanas darbu aina," teica Vladimirs Putins. "Nenotiks nekāda vispārēja izrēķināšanās emocionālu jūtu un apstākļu sagadīšanās iespaidā," paziņoja prezidents. Acīmredzami tieši tādēļ prezidents uzskata par "nepatiesiem" un nepamatotiem "vispārējus apvainojumus militāristiem nekompetencē." Taisnību sakot, Putins tikšanās laikā ar bojā gājušo jūrnieku radiniekiem Vidjajevā atvairīja prasību, lai Ziemeļu flotes komandieris Popovs noņem no sevis uzplečus.

Prezidents neuzskata, ka reizē ar "Kursk" ir "nogrimis arī flotes gods", "Krievijas lepnums" utt. Šajā sakarā viņš atzīmēja, ka "mūsu valsts ir pārdzīvojusi ne tikai tādus pārdzīvojumus vien. Krievijai vienmēr ir bijusi nākotne."

Otrkārt, prezidents atainoja savu redzējumu par to, kādai ir jābūt Krievijas armijai. "Tai ir jābūt mūsdienīgai, kompaktai un labi atalgotai," paziņoja Putins. Taisnība, prezidents turpat arī saminstinājās, piebilzdams, ka sarunas par armijas reformām notiekot jau daudzus gadus, taču maz kas pavirzījies pozitīvā virzienā. "Mūsu Bruņotajiem spēkiem ir jāatbilst prasībām, kādas tiem tiek izvirzītas, un vienlaikus tiem ir jāatbilst arī mūsu iespējām," pasvītroja valsts vadītājs. "Es būšu kopā ar armiju, es būšu kopā ar floti, es būšu kopā ar tautu. Un mēs visi kopā atjaunosim gan armiju, gan floti, gan arī visu valsti," paziņoja Krievijas prezidents.

Treškārt, prezidents apgalvoja, ka valdība centīsies panākt, lai "visi, kas atradās uz "Kursk"", tiktu nogādāti krastā." Viņa vārdiem sakot, tagad tiekot izskatīti dažādi varianti šī plāna izpildei. "Pats vienkāršākais un efektīvākais risinājums būtu sagriezt zemūdenes korpusu", teica prezidents. Tomēr nav izslēgts, ka zemūdeni bez Rietumvalstu palīdzības aiztransportēs uz seklākiem ūdeņiem.

Un, visbeidzot, prezidents atzina, ka viņš izjūtot "pilnīgu atbildības un vainas sajūtu par "Kursk" traģēdiju". Intervijā viņš atzīmēja, ka šo traģēdiju mēģinot izmantot arī nelabvēļi. "Ir taisnība tiem, kuri uzskata, ka pirmajās jūrnieku aizstāvju rindās tagad ir izvirzījušies tie, kuri ilgu laiku ir vainojami par armijas, flotes un visas valsts sabrukumu," teica prezidents. "Daži no viņiem pat ir savākuši miljonu rubļu." "Būtu labāk, ja viņi būtu pārdevuši savas villas Francijas Vidusjūras piekrastē vai Spānijā. Tikai tādā gadījumā viņiem nāktos paskaidrot, kādēļ šie nekustamie īpašumi ir noformēti uz svešiem vārdiem vai uz citu firmu vārda. Bet mēs droši vien varētu uzdot jautājumus, no kurienes ir cēlusies šī nauda," teica prezidents.

Pēdējiem prezidenta izteikumiem ir jāpievērš īpaša uzmanība. Viss iepriekš teiktais, kaut arī ir līdzīgs programmatiskiem izteikumiem, tomēr nav nekas jauns. Turklāt savu attieksmi pret militāristiem Putins ir demonstrējis jau agrāk. Arī armijas skaitliskās samazināšanas problēmu ir sapratuši jau pirms Putina. Arī par Krievijas diženumu ikviens valsts varas pārstāvis ir izteicies kaut vai vārdos. Taču pēdējie izteikumi, kas ir vērsti pret tiem, kuri ir vainojami armijas un flotes sabrukumā, acīmredzot arī ir kļuvuši par to "public relations" gājienu, kuru tik drudžaini meklēja prezidenta komanda pēc neveiksmīgā Putina atvaļinājuma Sočos. Nav ne mazāko šaubu, ka tautai varētu patikt, ka tieši "nepieklājīgi" bagātie cilvēki ir vainojami visās valsts nelaimēs. Jo vairāk tādēļ, ka prezidents visai neslēpti norādīja, kurš tieši ir turams aizdomās, izsakot savas aizdomas. Miljonu dolāru palīdzībai bojā gājušo jūrnieku ģimenēm, kā zināms, savāca tieši Boriss Berezovskis. Bet ar villām Vidusjūras piekrastē izceļas Vladimirs Gusinskis. Šķiet pat dīvaini, ka komunistu līderis Genādijs Zjuganovs nekādi nav reaģējis uz Putina paziņojumu.

Tiesa, ka par valsts varas dusmām uz abiem oligarhiem varēs spriest pēc situācijas ar NTV un ORT televīzijas raidītājiem. Ja tuvākajā laikā valsts sāks nopietnākus mēģinājumus "pievākt" abus telekanālus, tad Putina paziņojums kļūs par "public relations" gājienu, kas ir pastiprināts ar aktīvu rīcību. Ja tā nenotiks, tad Putina vārdi būs vienīgi sabiedrisko attiecību triks, kaut arī veiksmīgs.

Natālija Ivanova

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!