• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts atbalsts dižģimenei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.2005., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103101

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc simt dienām: kritika, secinājumi, plāni

Vēl šajā numurā

08.03.2005., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts atbalsts dižģimenei

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā pieņemti vairāk nekā pieci tūkstoši lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu, tostarp arī kādam tēvam, kurš viens pats audzina deviņus nepilngadīgusbērnus.

BERNS.PNG (67443 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Līdz šim uzturlīdzekļi galvenokārt izmaksāti iesniedzējiem vienas atvases uzturēšanai, taču pieņemti arī vairāki lēmumi nodrošināt uzturlīdzekļus ģimenēm, kurās tie nepieciešami sešu vai pat astoņu bērnu uzturēšanai.
Minētā deviņu bērnu ģimene ir vienīgā tik kuplā dižģimene. Bērnu māte neilgi pēc pēdējā bērna piedzimšanas ģimeni atstājusi un pārtraukusi rūpes par savām atvasēm vecumā no diviem līdz 17 gadiem, no kuriem trīs bērni ir pirmsskolas vecumā, informē Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas direktora palīdze Liene Pētersone. Tā kā bērnu aprūpēšana un audzināšana aizņem lielāko daļu tēva laika, viņa iespējas strādāt algotu darbu un nodrošināt ģimeni paša spēkiem ir ierobežotas. Pirms diviem gadiem tēvs vērsās tiesā, sniedzot prasību par uzturlīdzekļu piedziņu no bērnu mātes. Tiesa prasību apmierinājusi, nolemjot, ka sievietei katru mēnesi jāmaksā 208 lati savu bērnu uzturēšanai, skaidro fonda administrācijas pārstāve. Tā kā māte tiesas spriedumu nav pildījusi, daudzbērnu tēvs ar iesniegumu vērsās Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā, kur pēc iesnieguma un tam pievienoto dokumentu izskatīšanas pieņemts lēmums par uzturlīdzekļu izmaksāšanu. Tas nozīmē, ka bērnu tēvam katru mēnesi līdz pat bērnu pilngadības sasniegšanai vai arī līdz brīdim, kad parādniece pati sāks maksāt uzturlīdzekļus, no valsts līdzekļiem tiks izmaksāti uzturlīdzekļi tiesas noteiktajā apmērā.
Savukārt bērnu māte reģistrēta kā valsts parādniece, kurai nosūtīts paziņojums par parādsaistībām valstij, vienlaikus brīdinot, ka parāda summa ar katru gadu pieaugs par sešiem procentiem. Kā “LV” jau vairākkārt rakstīts, parādam nav noilguma. Tātad līdz pat parādnieka mūža beigām var vērst piedziņu uz jebkuru tā mantu, arī darba samaksu, pabalstiem, mantojumu un pat pensiju.
Līdz šim fonda administrācijā pēc palīdzības vērsušās 5845 mātes un 47 tēvi.

“LV” informācija

Uzziņai

Septiņu mēnešu darbības laikā Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija uzturlīdzekļos izmaksājusi jau 620 976 latus 5892 vecākiem, tā nodrošinot ar uzturlīdzekļiem gandrīz 7500 nepilngadīgos.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!