• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija - Lietuva: joprojām labu kaimiņattiecību garā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.2005., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101684

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas uzņēmumi apņēmības pilni iekarot NVS valstu pārtikas tirgu

Vēl šajā numurā

16.02.2005., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija – Lietuva: joprojām labu kaimiņattiecību garā

Lietuvas ārlietu ministra Antana Vaļoņa darba vizīte Latvijā

Vakar, 15.februārī, Rīgā Lietuvas ārlietu ministrs Antans Vaļonis, kas bija ieradies mūsu valstī darba vizītē, ar Latvijas ārlietu ministru Arti Pabriku parakstīja līgumu “Par parāda atmaksāšanu Latvijas Republikai sakarā ar Lietuvas Republikas vēstniecības uzturēšanu Vašingtonā”.

Šis fakts lika atcerēties ceturtdaļgadsimtu tālus notikumus, kad Latviju, Lietuvu un Igauniju vēl bija okupējusi Padomju Savienība. Tolaik īpaši nozīmīga bija Baltijas valstu sūtniecību pastāvēšana ASV un Lielbritānijā. Tā apliecināja pasaulei, ka ietekmīgākās rietumvalstis nav atzinušas Baltijas valstu okupāciju un inkorporāciju PSRS. Mūsu diplomātiskās pārstāvniecības Rietumos ļāva arī atgādināt pasaulei latviešu, lietuviešu un igauņu dramatisko likteni.
Diemžēl 1980. gadā izbeidzās ārzemēs deponētās Lietuvas zelta rezerves, no kurām okupācijas laikā tika uzturētas šīs valsts diplomātiskās pārstāvniecības ārzemēs. Toreizējais Latvijas Republikas pagaidu pilnvarotais lietvedis Vašingtonā Anatols Dinbergs ar Amerikas Savienoto Valstu Valsts departamenta starpniecību piekrita finansiāli atbalstīt Lietuvas diplomātiskās pārstāvniecības darbību, sniedzot Lietuvas Republikai bezprocentu aizdevumu no Latvijas sūtniecības līdzekļiem. Laikā no 1981. līdz 1991. gadam Lietuva aizņēmās vairāk nekā 1,5 miljonus ASV dolāru.
Ar vakar, Lietuvas valsts svētku priekšvakarā, parakstīto līgumu Lietuva apņemas parādu Latvijai atdot līdz šā gada beigām.
Pēc līguma parakstīšanas Latvijas Ārlietu ministrijā notika abu valstu ārlietu ministru Arta Pabrika un Antana Vaļoņa preses konference, kurā ministri apliecināja Latvijas un Lietuvas uzticību brālīgo kaimiņvalstu sadarbības principiem un pauda optimismu par turpmākās sadarbības iespējām.
Atbildot uz “Latvijas Vēstneša” jautājumu, kāda ir Lietuvas Republikas oficiālā attieksme pret Krievijas Federācijas prezidenta ielūgumu Baltijas valstu prezidentiem piedalīties Uzvaras svētku svinībās Maskavā 9. maijā, Lietuvas ārlietu ministrs Antans Vaļonis teica:
– Problēma ir tā, ka ielūgums piedalīties 9. maija svinībās adresēts mūsu prezidentam un viņš vēl nav devis atbildi. Lietuvas Ārlietu ministrija ir izanalizējusi visus par un pret un iesniegusi prezidentam savus ieteikumus. Taču, pirms Lietuvas prezidents nav paziņojis par savu lēmumu, arī man nebūtu saprātīgi darīt zināmu Ārlietu ministrijas priekšlikumu saturu.
Atbildot uz citu žurnālistu jautājumu, kā Lietuvas puse vērtē Latvijas Valsts prezidentes izteikumu, ka Latvija, Lietuva un Igaunija ir trīs suverēnas valstis, nevis kaut kāda nešķirama “Pribaltika”, A.Vaļonis teica: “Es pilnībā piekrītu jūsu prezidentes viedoklim. Mēs tiešām esam trīs suverēnas valstis, kas katra pieņem savus neatkarīgus lēmumus. Taču pastāv jomas, kurās mēs varam sadarboties.”

Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!