• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Latvenergo" apkopo darba rezultātus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2005., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100945

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijai uzbrūk alerģija

Vēl šajā numurā

04.02.2005., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Latvenergo” apkopo darba rezultātus

Valsts akciju sabiedrība (VAS) “Latvenergo” šonedēļ publiskoja provizoriskos 2004.gada darbības rezultātu pārskatus, kā arī datus par 9.janvārī notikušās vētras postījumiem Latvijas energoapgādes tīklam.

STABS.PNG (107510 bytes)
Foto: Aigars jansons, A.F.I.

Pēc provizoriskiem, neauditētiem datiem, VAS “Latvenergo” beidzis pārskata periodu ar 22 miljonu latu peļņu, kas ir par 11 miljoniem latu vairāk nekā 2003.gadā. Peļņas pieaugumu uzņēmuma pārstāvji komentēja kā normālu un atbilstošu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas noteiktajam līmenim.
Palielinājies arī patērētājiem pārdotās elektroenerģijas apjoms – kopumā realizētas 5573 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas salīdzinājumā ar 2003.gadu ir par 179 GWh jeb 3,3 procentiem vairāk. Līdzīgi dinamisku patēriņa kāpumu uzņēmuma vadība prognozē arī šajā gadā. Pārskata periodā “Latvenergo” ražotnēs saražots par 690 GWh vairāk elektroenerģijas nekā pērn. Šā kāpuma cēlonis rodams lielākā elektroenerģijas izstrādē hidroelektrostacijās, jo šajā gadā bija ievērojami lielāka ūdens pietece Daugavā. Sekojot tirgus pieprasījumam, par 62 GWh pieaudzis no ārvalstu energosabiedrībām saņemtais neto elektroenerģijas daudzums, kā arī par 5 procentiem palielinājies iepirkuma apjoms no neatkarīgajiem ražotājiem.
Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, par 5 procentiem samazinājies siltumenerģijas patēriņš. Kopumā siltumenerģijas izstrāde bijusi 2767 GWh, kas ir par 147 GWh mazāk nekā pērn. Patēriņa kritums skaidrojams ar augstāku vidējo gaisa temperatūru, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu.
Kopumā VAS “Latvenergo” 2004.gada neto apgrozījums bija 227 miljoni latu, kas ir par 26 miljoniem vairāk nekā 2003.gadā. Par 16 miljoniem latu palielinātas arī uzņēmuma kopējās investīcijas, šogad kopumā veidojot 113 miljonus latu.
Uzņēmums izvērtējis arī naktī uz 9.janvāri nodarītos vētras postījumus. Nodarītie zaudējumi, pēc “Latvenergo” vadības domām, ir lielākie, kādus līdz šim stihija uzņēmumam izraisījusi. Pēc pašreizējiem datiem, vētrā tika bojāti 10 000 elektrolīniju balsti, un bez elektrības Latvijā palika 391 tūkstotis klientu. Šobrīd uzņēmuma pārstāvji ar gandarījumu var secināt, ka elektroenerģijas piegāde klientiem gandrīz pilnībā atjaunota. 9.janvārī izsludinātās valsts enerģētikas krīzes novēršanā piedalījās vairāk nekā 250 brigādes. “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons izteica pateicību Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, pašvaldību organizācijām un uzņēmuma klientiem, kuri piedalījās vētras izraisīto seku novēršanā. Kopā strādājot, jau 9.–11.janvārī energoapgāde tika atjaunota gandrīz visās Latvijas pilsētās un 17.janvārī tika atcelta enerģētikas krīze. Līdz šim apkopotā informācija liecina, ka vētras seku likvidēšana prasījusi 3,3 miljonus latu. Tomēr, kā atzīst K.Miķelsons, vētras seku pilnīga novēršana prasīs laiku līdz šā gada rudenim. Pēc janvāra vētras izraisītajiem postījumiem tapis ierosinājums papildināt Aizsargjoslu likumu.

Jānis Nicmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!