• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jauna Nacionālās drošības koncepcija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2005., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100949

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvenergo" apkopo darba rezultātus

Vēl šajā numurā

04.02.2005., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jauna Nacionālās drošības koncepcija

Latvijas ģeopolitiskā stāvokļa maiņa ir būtiskākais trešdien Saeimas pieņemtās jaunās Nacionālās drošības koncepcijas motīvs, kas noteiks valsts drošības politiku tuvākajos gados.

Jaunās Nacionālās drošības koncepcijas izstrāde galvenokārt balstīta uz Latvijas iestāšanos ES un NATO, kā arī saistīta ar terorisma izpausmēm pasaulē, skaidro Informācijas analīzes dienesta vadītājs Andris Brēķis. “NATO un ES dalībvalsts statuss būtiski maina Latvijas ārējo drošības vidi, maksimāli samazinot ārēju militāru un politisku apdraudējumu,” teikts Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadībā izstrādātā dokumenta ievadā.

Uzsverot demokrātijas aizsardzības nozīmi

Dalība minētajās organizācijās nostiprinājusi valsts neatkarības neatgriezeniskumu un ir saimnieciskās dzīves augšupejas garants. Tomēr koncepcijā atzīti valsts ekonomiskās neatkarības draudi, apdraudējumi, kas saistīti ar vides aizsardzības un ekoloģiskajiem aspektiem, organizētas noziedzības un korupcijas problēmām, kas var negatīvi ietekmēt demokrātisko procesu attīstību valstī. Tajā pašā laikā koncepcija atzīst ES piedāvātās ekonomiskās un politiskās iespējas, kuras paver Latvijai perspektīvu būt līdzvērtīgai Eiropas valstu partnerei gan saimnieciskajā, gan drošības jomā.
 

KAROGI.PNG (91033 bytes)
Latvijas drošības garants ir iekšpolitiskā stabilitāte un pilnīga integrācija Eiropas un Transatlantiskajās politiskajās, ekonomiskajās un aizsardzības struktūrās,– atzīts jaunajā Nacionālās drošības koncepcijā
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Par nacionālās drošības pamatu tiek uzskatīta arī visas sabiedrības un katra indivīda drošības garantēšana, Satversmē ierakstīto vērtību – valstiskās neatkarības, demokrātiskas iekārtas, cilvēktiesību ievērošanas – sargāšana. Kā valsts drošības būtiski priekšnosacījumi koncepcijā minēti iekšpolitiskās, sociālās, ekonomiskās situācijas stabilitāte, civilās aizsardzības un krīžu vadības spēju attīstīšana, sabiedrības integrācijas nostiprināšana, robežu kontrole, likuma varas garantēšana.
Latvijas ārpolitisko drošības interešu lokā ir demokrātisko procesu attīstība kaimiņvalstīs, to nodrošināšana starptautiski. Latvija arī apņemas ievērot starp-tautisko tiesību principus, kas ietverti starptautisko organizāciju dokumentos un sev saistošos starptautiskos līgumus.

Reizi ik četros gados precizējot jaunu

Nacionālās drošības likums noteic, ka līdz katra kārtējā Saeimas sasaukuma pirmā darbības gada 1.oktobrim, ņemot vērā apdraudējuma novēršanas pamatprincipus, ir jāapstiprina jauna Nacionālās drošības koncepcija, informē A.Brēķis. Koncepcijas izstrādei Ministru kabinets ik reizi pilnvaro vienu noteiktu institūciju, kura, iesaistot ministriju un drošības struktūru pārstāvjus, izveido darba grupu. Līdzšinējā drošības koncepcija izstrādāta kādreizējā Krīzes kontroles centra vadībā, bet jaunpieņemtā tapusi SAB pārziņā, iesaistot 20 dažādu institūciju pārstāvjus.
Nupat pieņemtais drošības pamatdokuments, kurš saistībā ar mainīgo iekšpolitisko situāciju, biežajām valdību maiņām bija iekavējies kopš 2003.gada oktobra, 9.Saeimas deputātiem būs jāpārskata līdz 2007.gada oktobrim.
Nacionālās drošības koncepcijā noteiktie principi jāņem vērā, izstrādājot politikas plānošanas un programmu dokumentus. Pamatojoties uz koncepcijā noteiktajām prioritātēm, valdība izstrādā nacionālās drošības plānu, kurā noteiktas prioritātes valsts drošības stāvokļa uzlabošanai. Koncepcijas principi ir jāievēro valsts institūciju darbībā, izstrādājot atsevišķu nozaru plānus un programmas.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv  

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!