• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs, tiekoties ar Latvijas Garantiju aģentūras valdes priekšsēdētāju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2005., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100925

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrs, uzdodot ierosināt dienesta izmeklēšanu VID Latgales reģionālajā muitā

Vēl šajā numurā

04.02.2005., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs, tiekoties ar Latvijas Garantiju aģentūras valdes priekšsēdētāju

2.februārī ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš apmeklēja Latvijas Garantiju aģentūru (LGA) un tikās ar tās valdes priekšsēdētāju Litu Kalniņu.
Tikšanās laikā pārrunāti Latvijas Garantiju aģentūras darbības rezultāti 2004.gadā un šajā gadā plānotās izmaiņas aģentūras darbā un garantiju izsniegšanā. Ekonomikas ministrs pozitīvi vērtē aģentūras darbu, pēdējā gada laikā pieaudzis izsniegto garantiju apjoms. 2004.gadā Latvijas Garantiju aģentūra atbalstījusi 31 projektu, tās kopējais saistību apjoms ir 853 000 latu.
Ministrs uzskata, ka arī turpmāk Latvijas Garantiju aģentūras izsniegtās garantijas būs nozīmīgs atbalsts mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.
Aģentūras valdes priekšsēdētāja tikšanās laikā uzsvēra, ka būtisku atbalstu saņēmuši arī vairāki uzņēmumi Latvijas reģionos, kas, pēc ministra pārliecības, apliecina aģentūras sniegtā atbalsta nozīmīgumu un vajadzību, īpaši uzņēmējiem ārpus Rīgas.
2005. gadā ir plānots papildināt LGA – kā valsts atbalsta instrumenta – piedāvāto pakalpojumu loku. Bez aizdevumu garantijām Latvijas Garantiju aģentūra Latvijas mazajiem un vidējiem uzņēmējiem piedāvās arī atbalstu, darbojoties kā riska kapitāla fonds – tiešā veidā palīdzot piesaistīt investīcijas mazo un vidējo komercsabiedrību attīstībai. Riska kapitāla programma jau ir apstiprināta Eiropas Komisijā, bet Ekonomikas ministrijā gatavojas tās īstenošanas sākšanai. Riska kapitāla funkcijas ieviešanai paredzētie finanšu līdzekļi ir 10 miljoni latu laikam posmam no 2004. līdz 2006. gadam.
2004.gadā Latvijas Garantiju aģentūrai tika palielināts pamatkapitāls. Ar papildu finansējuma piesaisti LGA izsniegtās garantijas kļūs vēl pieejamākas komersantiem gan no to mērķa, gan apjoma, gan izmaksu viedokļa.
Saskaņā ar Latvijas Attīstības plānā noteikto Ekonomikas ministrija 2003.gadā izstrādāta LGA Aizdevumu garantiju atbalsta programma 2004.– 2006.gadam, kas paredz šajā laika posmā palielināt LGA pamatkapitālu par 10 miljoniem latu, piesaistot ES strukturālo fondu līdzekļus.
Lai saņemtu valsts atbalsta programmā paredzētos struktūrfondu līdzekļus, 2004. gada nogalē Ekonomikas ministrija izstrādāja nacionālo programmu “Aizdevuma garantiju sistēmas attīstībai”, kas 2004.gada decembrī tika apstiprināta Finanšu ministrijas vadības komitejā. Atbilstoši tai pirmoreiz pamatkapitālu palielināja 2004.gada 28. decembrī par 3,45 miljoniem latu. Turpmākajos divos gados pamatkapitāla palielināšana notiks ik gadu kopumā par atlikušo summu, t.i., par 6,9 miljoniem latu.
No 2004.gada 1.decembra ir samazināta maksa par garantijas izsniegšanu jeb LGA prēmija par uzņemto risku, kas ir vienreizējs maksājums un ko komersants veic pirms garantijas spēkā stāšanās. Līdzšinējo 3% vietā tiks piemērota likme 0,5% no LGA garantētās summas.
Latvijas Garantiju aģentūra ir valsts atbalstīta institūcija, kuras pamatuzdevums ir veicināt investīciju piesaisti Latvijas tautsaimniecības sektoram, atrisinot galvenokārt nepietiekamā nodrošinājuma problēmu aizdevumu saņemšanai komercbankā. LGA garantijas piešķir vidēja un ilgtermiņa aizdevumiem, kas paredzēti sākotnējām investīcijām uzņēmumā – pamatlīdzekļu, ēku un iekārtu iegādei, nemateriāliem ieguldījumiem – patentu iegūšanai un tehnoloģiju apgūšanai ar mērķi palielināt uzņēmuma konkurētspēju, kā arī aizdevumiem uzņēmumu investīciju attīstības sekmēšanai, kā arī aizdevumiem, kas izsniegti uz termiņu no diviem līdz astoņiem gadiem.

EM Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!