• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vai un kā panāksim Šveices biržu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2005., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100783

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izvirzītas Latvijas prioritātes ES 2005.gadam

Vēl šajā numurā

03.02.2005., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vai un kā panāksim Šveices biržu

Vienotas Baltijas vērtspapīru tirgus struktūras izveidošana, šā tirgus kvalitātes uzlabošana, jaunu pakalpojumu ieviešana, jaunu biedru piesaistīšana un uzņēmuma “OMX Rīga” vērtības palielināšana ir prioritātes, kurām šogad galveno uzmanību savā darbībā pievērsīs Rīgas Fondu birža (RFB).

DAIGA.PNG (109404 bytes)
Daiga Auziņa–Melalksne
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Piesaistīs jaunus biedrus un emitentus

Arī šogad viens no svarīgākajiem RFB darbības virzieniem būs jaunu klientu, emitentu un biedru piesaiste, iepazīstinot ar šāgada prioritātēm, uzsver RFB valdes priekšsēdētāja vietniece, RFB un Latvijas Centrālā depozitārija Attīstības un pakalpojumu departamenta vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne.
Tā kā pērn biržā veiksmīgi ieviesta SAXESS tirdzniecības sistēma, kas ļāvusi integrēties Ziemeļvalstu vērtspapīru tirgū, visiem Latvijas emitentiem – gan esošajiem, gan potenciālajiem – ir tieši tādas pašas iespējas piesaistīt kapitālu ar biržas starpniecību kā Ziemeļvalstu uzņēmumiem. Tādēļ RFB tupinās aktīvi strādāt ar tiem emitentiem, kas izrādījuši interesi par kotācijas uzsākšanu biržā, un sniegs jebkādu atbalstu sākotnējā publiskā piedāvājuma procesa nodrošināšanā. Tas nozīmē, ka RFB atbalstīs ne vien akciju emitentus, bet arī kapitāla piesaisti ar vērtspapīru emisiju starpniecību. Turpināsies arī emitentu izglītošana visos ar sākotnējo publisko piedāvājumu saistītajos jautājumos. Liela uzmanība tiks pievērsta arī otrreizējam publiskajam piedāvājumam.
Kā norāda D.Auziņa-Melalksne, viens no RFB mērķiem ir ieinteresēt uzņēmumus kotēties biržā, skaidrojot, kā iespējams izmantot biržu savu projektu finansēšanai un piesaistīt kapitālu, jo kotēšanās biržā padara uzņēmumus vieglāk atpazīstamus investoriem.
Tā kā integrācija starptautiskajos tirgos palielina ārvalstu biržu biedru interesi par RFB, sagaidāma ārvalstu biedru skaita palielināšanās biržā. Tiks turpināts darbs ar vietējām bankām, kuras izrādījušas interesi piedāvāt saviem klientiem tirdzniecību ar vērtspapīriem. RFB cer šogad piesaistīt vismaz divus jaunus starptautiskos un vienu vietējo biedru.

Piedalīsies valsts uzņēmumu privatizācijā

Šogad birža plāno piedāvāt klientiem arī ar tās pamatdarbību nesaistītus pakalpojumus – tā vēlas piedāvāt valdībai savas zināšanas un pieredzi valsts uzņēmumu SIA “Lattelekom” un a/s “Ventspils nafta” privatizācijā. Ņemot vērā uzkrāto veiksmīgo pieredzi, biržas mērķis ir kļūt par stratēģisko konsultantu šajā procesā.
Pērn RFB sāka piedāvāt saviem klientiem pilnīgi jaunu pakalpojumu – kapitāla piesaistes iespējas, izmantojot Eiropas Savienības (ES) strukturālo fondu līdzekļus. Šobrīd birža noslēgusi līgumus ar vairākiem klientiem, kuriem palīdzēs apgūt šos līdzekļus.
Birža plāno arī nodrošināt atbalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) akciju portfeļa pārdošanai. VSAA šobrīd pieder akciju portfelis 25 miljonu eiru vērtībā. Lai garantētu pēc iespējas efektīvāku šā akciju portfeļa pārvaldīšanu, RFB izstrādājusi priekšlikumus šo akciju realizēšanai.

Veicinās Baltijas biržu integrāciju

Pagājušajā gadā aizsāktā Baltijas valstu biržu konsolidācija, ieviešot vienoto tirdzniecības sistēmu, turpināsies arī šogad, jo, ņemot vērā, ka visām trim Baltijas biržām ir vienoti mērķi, nepieciešams konsolidēt to darbību, lai piedāvātu klientiem efektīvāku servisu un samazinātu izmaksas nākotnē. Šis projekts pašlaik ir izpētes stadijā – RFB tikko sākusi konsultācijas ar pārējām Baltijas biržām par ciešākas turpmākās sadarbības iespējām. Tā kā sadarbība ir sākta veiksmīgi, šā gada laikā tiek plānots izpētīt iespējas apvienot korporatīvās struktūras, lai tādējādi mazinātu iespējamos riskus.
Paredzēts, ka šogad jaunajai Ziemeļvalstu tirdzniecības sistēmai pievienosies arī Viļņas Fondu birža, un RFB, izmantojot savu pieredzi, sniegs tai atbalstu.
Kā vienu no svarīgākajiem un nozīmīgākajiem biržas šāgada uzdevumiem D.Auziņa-Melalksne min nepieciešamību panākt vienotu izpratni par kopīgas vērtspapīru norēķinu sistēmas ieviešanu jeb depozitāriju sistēmu konsolidāciju.

Cels tirgus kvalitāti

Visiem Latvijas uzņēmumiem, no vienas puses, tagad ir tādas pašas iespējas piesaistīt kapitālu kā Ziemeļvalstu kompānijām, bet, no otras puses, nav īsti skaidrs, vai visi uzņēmumi izprot, kā šīs priekšrocības izmantot pilnībā. “Tas ir jautājums par vērtspapīru tirgus kvalitāti, kuras nodrošināšanai nepieciešams palielināt publiskā apgrozībā esošo akciju skaitu, lai to tirdzniecība kļūtu aktīvāka. RFB mērķis ir panākt, lai šā gada laikā brīvā publiskā apgrozībā esošo akciju daudzums biržas Oficiālajā sarakstā būtu 25%,” teic RFB pārstāve.
Ņemot vērā, ka RFB ir iespēja smelties Ziemeļvalstu pieredzi, tiks izstrādātas un ieviestas korporatīvās pārvaldības rekomendācijas biržas emitentiem. Šīs rekomendācijas, kas saistītas ar informācijas atklāšanas prasībām, emitentiem būs jāievēro attiecībās ar saviem akcionāriem.
Šogad turpināsies arī Baltijas emitentu mārketings starptautiskajos tirgos, kura ietvaros paredzēta Ziemeļvalstu investoru un analītiķu iepazīstināšana ar Baltijas vērtspapīru tirgu, Baltijas tirgus datu publicēšana skandināvu finanšu laikrakstos un dažādi semināri, kā arī labāko Baltijas tirgus dalībnieku apbalvošana.

Ieviesīs jaunus pakalpojumus

Gādājot par biržas turpmāko attīstību, tiek plānots pētīt vairākus jaunus projektus, kuros RFB varētu iesaistīties. Viens no šādiem projektiem ir tā dēvētā universālā birža. Tā kā pašlaik saistībā ar iestāšanos ES mūsu valstī pieaug interese par dažādu pārtikas un lauksaimniecības produktu kvotām, RFB plāno izpētīt pārtikas un lauksaimniecības produktu tirgu, lai tajā, iespējams, piedāvātu savus pakalpojumus.
Ņemot vērā, ka viens no OMX uzņēmumu grupas mērķiem ir kapitalizācijas ziņā panākt Šveices Fondu biržu, tiek aktīvi meklētas iespējas, kā palielināt kapitalizāciju. Tā kā Krievijas, Ukrainas un citu NVS valstu tirgi ir diezgan riskanti, viens no risinājumiem varētu būt piedāvājums šo valstu uzņēmumiem kotēties kādā no Baltijas valstu biržām, piesaistot investorus un nodrošinot otrreizējās tirdzniecības iespējas vietējām bankām.

Gita Kronberga, “LV”

gita.kronberga@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!