• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Paternitātes pabalstu saņēmusi ceturtā daļa jauno tēvu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.02.2005., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100581

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Repatriantu plūsma pērn apsīkusi

Vēl šajā numurā

01.02.2005., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Paternitātes pabalstu saņēmusi ceturtā daļa jauno tēvu

Pērn iespēju pavadīt desmit dienas kopā ar jaundzimušo bērnu, saņemot par to paternitātes pabalstu, izmantojusi gandrīz ceturtā daļa jauno tēvu.

BERNS.PNG (115818 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Paternitātes pabalstu pavisam ir saņēmis 4521 tēvs. Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) datiem, vidēji katru mēnesi paternitātes pabalstu saņem 377 tēvi. Gada beigās paternitātes pabalsta saņēmēju skaits ir nedaudz sarucis, ko Labklājības ministrijas (LM) speciālisti skaidro ar dzimstības samazināšanos.
Kā uzskata ministrija, vidējais paternitātes pabalstu saņēmēju skaits bijis negaidīti liels, jo šis sociālās apdrošināšanas sistēmas pakalpojums ieviests salīdzinoši pavisam nesen – tikai no 2004.gada 1.janvāra. Paternitātes pabalsts ieviests, lai arvien vairāk tēvu iesaistītos bērna audzināšanas procesā un netiktu uztverti tikai kā ģimenes apgādnieki. Labklājības ministre Dagnija Staķe uzskata, ka, spriežot pēc pērnā gada datiem, mērķis ir sasniegts.
Atgādinām, ka no 2004.gada 1.janvāra stājās spēkā grozījumi likumā par maternitātes un slimības apdrošināšanu, kas paredz piešķirt un izmaksāt paternitātes pabalstu. Tiesības uz paternitātes pabalstu ir sociāli apdrošinātam bērna tēvam, to piešķir 80 procentu apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.
Paternitātes pabalsta piešķiršanu, aprēķināšanu un izmaksu veic VSAA pēc Ministru kabineta noteiktās kārtības. VSAA pabalstu piešķir 10 dienu laikā pēc tam, kad saņemti visi pabalsta piešķiršanai nepieciešamie dokumenti.
Tēviem ir tiesības saņemt ne tikai paternitātes pabalstu, bet arī bērna kopšanas pabalstu. LM speciālisti atgādina, ka sabiedrībā šis pabalsts kļūdaini tiek saukts par māmiņu algu, bet likums noteic, ka kopšanas pabalstu ir tiesīgs izmantot viens no vecākiem – tātad māte vai tēvs.

“LV” informācija

Uzziņai

Pieprasot pabalstu, personai jebkurā VSAA filiālē jāiesniedz rakstveida iesniegums pabalsta piešķiršanai, darba devēja apstiprinājums par bērna tēva atrašanos atvaļinājumā sakarā ar bērna piedzimšanu, kā arī jāuzrāda bērna dzimšanas apliecība ar ierakstu par bērna tēvu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!