• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Divdesmit latu banknote Latvijā līdere papīra naudas zīmju vidū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.01.2005., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100306

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kas ir korupcija veselības aprūpē, un kā ar to cīnīties?

Vēl šajā numurā

27.01.2005., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Divdesmit latu banknote Latvijā līdere papīra naudas zīmju vidū

NAUDA.PNG (138333 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Apgrozībā esošās skaidrās naudas apjoms aizvadītajā gadā pieaudzis par 6,6 procentiem un šā gada 1.janvārī sasniedza 727,4 miljonus latu. Visizplatītākās no papīra naudas zīmēm Latvijā ir divdesmit latu banknotes.
No kopējā naudas apjoma 95,2 procenti ir papīra naudas zīmes, pārējās – monētas. No papīra naudas zīmju kopsummas 20 latu banknošu ir 36 procenti, 100 latu banknošu – 21,3 procenti un 500 latu banknošu – 18,5 procenti. 5, 10 un 50 latu banknošu – attiecīgi 7,6, 10,2 un 6,4 procenti no papīra naudas zīmju kopsummas. 20 latu banknošu arī pēc skaita ir visvairāk – vairāk nekā 12 miljoni, otrajā vietā ir 5 latu, bet trešajā – 10 latu banknotes. Tiesa, pēdējo divu, kā arī 50 latu banknošu daudzums aizvadītajā gadā samazinājies pieprasījuma svārstību ietekmē. Savukārt pieprasītākas kļuvušas 500 latu, arī 100 un 20 latu banknotes.
Skaidras naudas apjoma apgrozība pieaugusi, taču, kā uzsver Latvijas Banka, novērtējot visu tautsaimniecības apritē esošo naudas līdzekļu summu – tā saukto plašo naudu, kurā līdzās skaidrajai naudai ir arī banku kontos esošie līdzekļi, paveras cita aina. Proti, kopš 1997.gada skaidrās naudas īpatsvars plašajā naudā sarucis divas reizes no 42 līdz 22 procentiem. Kā skaidro Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis, jo ekonomiski attīstītāka valsts un stabilāks banku sektors, jo mazāka kļūst skaidrās naudas daļa plašajā naudā. Latvijas Banka prognozē, ka arī turpmāk būs vērojama iepriekšminētā tendence, pakāpeniski tuvojoties šā rādītāja līmenim eiraszonā, kas jau vairākus gadus ir aptuveni 7 procenti no plašās naudas.

“LV” informācija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!