• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas māksla Polijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.01.2005., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100098

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Simtiem preču komersanti var ievest lētāk

Vēl šajā numurā

25.01.2005., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas māksla Polijā

POLIJA.PNG (110612 bytes)
Vilhelms Purvītis. Ziema. Ap 1908. gadu. Glezna iekļauta ekspozīcijā no Valsts muzeja zelta fonda

Ievadot Rīgas dienas Varšavā, 28. janvārī Polijas Nacionālā muzeja filiālē Krolikarnijā atklās Valsts mākslas muzeja klasikas izstādi “Savos spārnos ceļoties. 20.gadsimta sākuma māksla Latvijā”. Ar 63 kompozīcijām tajā pārstāvēti 16 izcili mākslinieki: Vilhelms Purvītis, Janis Rozentāls, Jānis Valters, Pēteris Kalve, Rūdolfs Pērle, Teodors Ūders un citi. Viņu gleznas un grafikas darbi atspoguļo latviešu nacionālās mākslas skolas veidošanos un savdabību, akcentējot simbolisma un jūgendstila ietekmes un stilistisko daudzveidību. Ekspozīcijā iekļauti arī pirmo profesionālo mākslinieču – Emīlijas Gruzītes, Alises Dmitrijevas un Zelmas Pļavnieces – darbi. Izstādes goda patrons ir Polijas Republikas kultūras ministrs Valdemārs Dombrovskis. Ekspozīcijas atklāšanā piedalīsies Rīgas mērs Gundars Bojārs un Varšavas mērs Lehs Kačiņskis.
Kā pastāstīja izstādes kuratore Irēna Bužinska, Varšavā ekspozīcija būs skatāma līdz 6.martam. Uz galvaspilsētu tā pārvesta no Ščecinas Nacionālā muzeja, kur izstāde tika atklāta 2004.gada 27.oktobrī un bija atvērta līdz šā gada 16.janvārim. Latviešu mūsdienu mākslas izstāde “Personīgais laiks” 1996.gadā notika Varšavas mūsdienu mākslas galerijā “Zacheta”.
Vienīgā Polijas mākslas izstāde Latvijā notika 1935. gadā. Kā atbildes solis toreiz jau nākamajā gadā tika sarīkota Latvijas mākslas izstāde Varšavā un Krakovā. Valsts mākslas muzeja un Ščecinas Nacionālā muzeja sekmīgi uzsāktie kontakti ļauj cerēt, ka izstāžu apmaiņa turpināsies.

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!