• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Simtiem preču komersanti var ievest lētāk. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.01.2005., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100094

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sola darboties Eiropas interesēs

Vēl šajā numurā

25.01.2005., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Simtiem preču komersanti var ievest lētāk

Šogad komersantiem pieejamas vairāk nekā 800 Eiropas Komisijas (EK) piešķirtās tarifu kvotas, kas ļauj lētāk ievest Eiropas Savienībā (ES) preces no citām valstīm.

Tarifu kvota dod iespēju importētājam ietaupīt līdzekļus, ievedot noteiktas preces ES teritorijā ar samazināto vai nulles muitas tarifa likmi. Kā “LV” jau ziņots, tarifu kvotas piešķir pēc principa – kas pirmais nāk, pirmais saņem. Proti, tās izsniedz uz muitas deklarāciju pamata, ievērojot hronoloģisko secību, kādā iesniegti tarifu kvotu pieteikumi.
Pieteikties uz tarifu kvotām ir vienkārši, jo tas neprasa no uzņēmējiem nekādu papildu formalitāšu kārtošanu vai papildu izmaksas, skaidro Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Galvenās muitas pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Marika Salmiņa. Šo tarifu kvotu pieteikšana ir viena no sastāvdaļām muitas procedūrā “preču izlaišana brīvam apgrozījumam”. Uzņēmējam tikai jāiesniedz muitas iestādē pareizi aizpildīta muitas deklarācija un nepieciešamie pavaddokumenti, pārējo kārto pati muita.
Kā norāda M.Salmiņa, lielākā daļa no tarifu kvotām ir preferenciālās (ar atvieglojumiem) – tās paredzētas noteiktu preču importam tieši no tām valstīm, ar kurām ES noslēgusi līgumus par muitas atvieglojumiem. Bet ir arī nepreferenciālās kvotas, kas paredzētas noteiktu preču importam no jebkuras valsts.
Tādu preču, kurām varēs piemērot samazināto vai nulles likmi tarifu kvotā, ir ļoti daudz. Vairums tarifu kvotu noteiktas pārtikas produktiem, arī zivīm un zivju izstrādājumiem, aitas un jēra gaļai, dažādiem dārzeņiem un augļiem no Ēģiptes, Marokas, Meksikas, Karību jūras un Klusā okeāna valstīm, Bulgārijas, Rumānijas, Izraēlas un citām valstīm. Lētāk varēs ievest vīnu, kafiju, kakao un izstrādājumus no cukura un citiem produktiem.
Savukārt nepreferenciālās tarifu kvotas noteiktas pārtikas, ķīmiskajiem un citiem produktiem, kurus iecerēts importēt un pašu mājās izmantot tālākai pārstrādei vai ražošanā. Šīs kvotas noteiktas, lai veicinātu ES ražošanas un pārstrādes uzņēmumu attīstību, kā arī metalurģijas nozares produktiem, stikla izstrādājumiem, atsevišķiem ķīmiskajiem produktiem un vēl citām precēm. Importējot no Dienvidaustrumāzijas valstīm un Dienvidu un Centrālās Amerikas valstīm dažādus roku darba izstrādājumus no tekstilmateriāliem, ādas, stikla, keramikas, metāla un citiem materiāliem, komersantiem kvotās var piemērot nulles likmi. Tekstilprecēm atvērtas arī preferenciālās kvotas no Laosas, Nepālas, Kambodžas un Fidži.
Šobrīd pieejamas arī daudzas tarifu kvotas, kas bija noteiktas 2004.gadam, atgādina Galvenās muitas pārvaldes pārstāve.

Uzziņai

VID Galvenā muitas pārvalde apkopojusi informāciju par Eiropas Savienības tarifu kvotām, kas atvērtas 2005.gadam. Pilns tarifu kvotu saraksts 2005.gadam ir publicēts VID mājas lapā, sadaļā “VID publikācijas” – “Muitas lietas” – “Jaunumi”.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!