• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Centrālā vēlēšanu komisija
Centrālā vēlēšanu komisija publicē pieņemtos lēmumus, t. sk. par instrukciju apstiprināšanu, par grozījumiem vēlēšanu iecirkņu sarakstā, par tautas nobalsošanas izsludināšanu, par vēlēšanu vai tautas nobalsošanas rezultātiem, par iniciatīvas grupas reģistrēšanu vai atteikumu reģistrēt u.c.

Pirms vēlēšanām Centrālā vēlēšanu komisija publicē priekšvēlēšanu programmas, kandidātu sarakstus, kā arī ziņas par kandidātiem:

  • ne vēlāk kā divdesmit dienas pirms Saeimas vēlēšanu dienas;
  • ne vēlāk kā deviņpadsmit dienas pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanu dienas.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālās vēlēšanu komisijas 2024. gada 21. marta lēmums Nr. 32 "Par iniciatīvas grupas reģistrēšanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 25.03.2024., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/op/2024/60.3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums Nr. 33

Par labojumiem Centrālās vēlēšanu komisijas 2024. gada 8. februāra lēmumā Nr. 13 "Par vēlēšanu iecirkņu saraksta apstiprināšanu"

Vēl šajā numurā

25.03.2024., Nr. 60

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Centrālā vēlēšanu komisija

Veids: lēmums

Numurs: 32

Pieņemts: 21.03.2024.

OP numurs: 2024/60.3

2024/60.3
RĪKI

Centrālās vēlēšanu komisijas lēmumi: Šajā laidienā 5 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums Nr. 32

Rīgā 2024. gada 21. martā

Par iniciatīvas grupas reģistrēšanu

[1] 2024. gada 14. martā politiskā partija "Centra Partija", reģ. Nr. 40008095705, juridiskā adrese: Rīga, Jūrmalas gatve 93 k-2 - 68, LV-1029 (turpmāk – Iesniedzējs), iesniedza Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegumu par iniciatīvas grupas reģistrēšanu ar mērķi organizēt parakstu vākšanu tautas nobalsošanas ierosināšanai par 14. Saeimas atsaukšanu.

Izvērtējusi Iesniedzēja iesniegumu, Centrālā vēlēšanu komisija

konstatē:

[2] Saskaņā ar likuma "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" (turpmāk – Likums) 25.6 panta trešo daļu Centrālā vēlēšanu komisija 10 dienu laikā pēc iniciatīvas grupas iesnieguma saņemšanas pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

1. reģistrēt iniciatīvas grupu, ja tā atbilst šā likuma 23. panta otrās daļas prasībām un ja dienā, kad iesniegts iesniegums par reģistrāciju, nav iestājies Satversmes 14. pantā noteiktais termiņš, kad nevar ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu;

2. atteikt iniciatīvas grupas reģistrāciju, ja tā neatbilst šā likuma 23. panta otrās daļas prasībām vai ja dienā, kad iesniegts iesniegums par reģistrāciju, ir iestājies Satversmes 14. pantā noteiktais termiņš, kad nevar ierosināt Saeimas atlaišanu.

[3] Iesniedzējs ir politisko partiju reģistrā (2005. gada 11. novembrī, ar reģistrācijas Nr. 40008095705) reģistrēta politiskā partija. Līdz ar to Iesniedzējs atbilst likuma "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" 23. panta otrās daļas 1. punkta prasībām.

[4] Centrālajai vēlēšanu komisijai jānosaka, vai dienā, kad iesniegts iesniegums par reģistrāciju, ir iestājies Latvijas Republikas Satversmes 14. pantā noteiktais termiņš, kad nevar ierosināt Saeimas atlaišanu. Latvijas Republikas Satversmes 14. pantā noteikts, ka "tiesību ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu nevar izmantot gadu pēc Saeimas sanākšanas, gadu pirms Saeimas pilnvaru beigām, Valsts Prezidenta pilnvaru pēdējo sešu mēnešu laikā, kā arī agrāk par sešiem mēnešiem pēc iepriekšējās tautas nobalsošanas par Saeimas atsaukšanu".

[5] Iesniedzēja iesniegums Centrālajā vēlēšanu komisijā saņemts 2024. gada 14. martā. Tādējādi dienā, kad Iesniedzējs iesniedza iesniegumu par reģistrāciju, nav iestājies Satversmes 14. pantā noteiktais termiņš, kad nevar ierosināt Saeimas atsaukšanu.

[6] Iniciatīvas grupai ir tiesības prasīt iniciatīvas grupas reģistrāciju neatkarīgi no tā, vai parakstu vākšanai par Saeimas atsaukšanas ierosināšanu ir reģistrēta cita iniciatīvas grupa. Likums ir interpretējams un piemērojams kopsakarā ar Latvijas Republikas Satversmes 14. pantā minētajiem vārdiem "ne mazāk kā vienai desmitai daļai vēlētāju ir tiesība". Satversmes 14. panta piemērošanā ir svarīgi konstatēt, ka noteiktā laika posmā ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju ir izteikusi gribu ierosināt Saeimas atsaukšanu. Likumā paredzētā iniciatīvas grupas vai grupu reģistrācija un tai sekojošā parakstu vākšana ir vērsta uz to, lai noskaidrotu vēlētāju skaitu, kuri vēlas izmantot Latvijas Republikas Satversmes 14. pantā minēto tiesību. Tādējādi Satversmes 14. panta mērķa sasniegšanā nav būtiski, vai parakstus Saeimas atsaukšanas ierosināšanai vāc viena vai vairākas iniciatīvas grupas. Satversmes 14. panta piemērošanā ir svarīgi konstatēt, ka noteiktā laika posmā ir savākti ne mazāk kā vienas desmitās daļas vēlētāju par derīgiem atzīstami vēlētāju paraksti par Saeimas atsaukšanas ierosināšanu.

[7] Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma (turpmāk – APL) 193. panta otro daļu vienveidīgas lietas ar vairāku pieteicēju pieteikumiem pret vienu un to pašu atbildētāju tiesa var apvienot, ja šāda apvienošana sekmē administratīvo lietu ātrāku un pareizāku izskatīšanu. Tulkojot šo tiesību normu atbilstoši APL 17. panta otrajā daļā noteiktajai analoģijas metodei, arī iestāde ir tiesīga apvienot administratīvās lietas. Iesniedzēja iesniegumā norādītais sakrīt ar 2023. gada 1. novembrī Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegto iesniegumu par iniciatīvas grupas reģistrēšanu un 2023. gada 9. novembrī reģistrēto ierosinājumu ar iniciatīvas numuru 20231109-010. Reģistrētā iniciatīva ir par parakstu vākšanai ierosinājumam rīkot tautas nobalsošanu – par 14. Saeimas atsaukšanu.

[8] APL 6. pants noteic, ka, pastāvot vienādiem faktiskajiem un tiesiskajiem lietas apstākļiem, iestāde pieņem vienādus lēmumus (pastāvot atšķirīgiem faktiskajiem vai tiesiskajiem lietas apstākļiem – atšķirīgus lēmumus).

Ievērojot augstāk minēto, pamatojoties uz Latvijas Republikas Satversmes 12. pantu un 14. pantu un likuma "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" 25.6 panta trešās daļas 1. punktu, Centrālā vēlēšanu komisija

nolemj:

reģistrēt iniciatīvas grupu – politisko partiju "Centra Partija", reģ. Nr. 40008095705, parakstu vākšanai par ierosinājumu rīkot tautas nobalsošanu par 14. Saeimas atsaukšanu un pievienot to reģistrētajai iniciatīvai ar iniciatīvas numuru 20231109-010.

Šo lēmumu viena mēneša laikā var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā Administratīvajā rajona tiesā Rīgas tiesu namā (Baldones iela 1A, Rīga, LV-1007).

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja K. Saulīte

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretārs R. Eglājs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!