• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Centrālā vēlēšanu komisija
Centrālā vēlēšanu komisija publicē pieņemtos lēmumus, t. sk. par instrukciju apstiprināšanu, par grozījumiem vēlēšanu iecirkņu sarakstā, par tautas nobalsošanas izsludināšanu, par vēlēšanu vai tautas nobalsošanas rezultātiem, par iniciatīvas grupas reģistrēšanu vai atteikumu reģistrēt u.c.

Pirms vēlēšanām Centrālā vēlēšanu komisija publicē priekšvēlēšanu programmas, kandidātu sarakstus, kā arī ziņas par kandidātiem:

  • ne vēlāk kā divdesmit dienas pirms Saeimas vēlēšanu dienas;
  • ne vēlāk kā deviņpadsmit dienas pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanu dienas.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālās vēlēšanu komisijas 2024. gada 21. marta lēmums Nr. 31 "Par labojumiem Centrālās vēlēšanu komisijas 2024. gada 12. februāra lēmumā Nr. 18 "Par politisko partiju apvienības "Tauta. Zeme. Valsts." kandidātu saraksta reģistrēšanu Eiropas Parlamenta vēlēšanām"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 25.03.2024., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/op/2024/60.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums Nr. 32

Par iniciatīvas grupas reģistrēšanu

Vēl šajā numurā

25.03.2024., Nr. 60

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Centrālā vēlēšanu komisija

Veids: lēmums

Numurs: 31

Pieņemts: 21.03.2024.

OP numurs: 2024/60.2

2024/60.2
RĪKI

Centrālās vēlēšanu komisijas lēmumi: Šajā laidienā 5 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums Nr. 31

Rīgā 2024. gada 21. martā

Par labojumiem Centrālās vēlēšanu komisijas 2024. gada 12. februāra lēmumā Nr. 18 "Par politisko partiju apvienības "Tauta. Zeme. Valsts." kandidātu saraksta reģistrēšanu Eiropas Parlamenta vēlēšanām"

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta vēlēšanu likuma 14. panta pirmo daļu Centrālā vēlēšanu komisija 2024. gada 12. februārī reģistrēja Eiropas Parlamenta vēlēšanām politisko partiju apvienības "Tauta. Zeme. Valsts." kandidātu sarakstu.

1. Ar 2024. gada 8. marta lēmumu Nr. 6-17/22591 "Par valsts notāra lēmumu atcelšanu daļā" Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs (turpmāk – Reģistrs) informēja Centrālo vēlēšanu komisiju par sekojošiem lietas faktiskajiem apstākļiem:

1.1. 2024. gada 2. februārī Reģistrā saņemti politisko partiju apvienības "Apvienība Latvijai", vienotais reģistrācijas Nr. 40008315581 (turpmāk – Partiju apvienība), dokumenti izmaiņu reģistrācijai politisko partiju reģistrā, tai skaitā Partiju apvienības 2024. gada 24. janvāra statūti jaunajā redakcijā (turpmāk – Statūti). Atbilstoši statūtu 1.1. punktam Partiju apvienība mainījusi nosaukumu uz "Tauta. Zeme. Valsts";

1.2. 2024. gada 5. februārī valsts notārs pieņēmis lēmumu Nr. 6-17/8116/1, ar kuru cita starpā reģistrējis Partiju apvienības statūtu grozījumus, ieskaitot nosaukuma maiņu no "Apvienība Latvijai" uz "Tauta. Zeme. Valsts.";

1.3. Atbilstoši likuma "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" 18.5 pantam politisko partiju reģistra vešanai piemēro iepriekš minētā likuma piektās nodaļas "Biedrību un nodibinājumu reģistra vešana" noteikumus, ja šajā nodaļā nav noteikts citādi. Saskaņā ar likuma "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" 18.1 panta pirmo daļu, izskatot iesniegtos dokumentus, Uzņēmumu reģistra valsts notārs pārbauda, vai:

1.3.1. iesniegti visi likumos paredzētie dokumenti, kurus reģistrē (pievieno lietai) vai uz kuru pamata izdara ierakstu biedrību un nodibinājumu reģistrā;

1.3.2. dokumentiem, kurus reģistrē (pievieno lietai) vai uz kuru pamata izdara ierakstu biedrību un nodibinājumu reģistrā, ir juridisks spēks un vai citas formas prasības atbilst normatīvajiem aktiem, kā arī vai ziņu un noteikumu apjoms un saturs atbilst normatīvajiem aktiem un citiem reģistrācijas lietā esošajiem dokumentiem;

1.3.3. biedrību un nodibinājumu reģistrā nav reģistrēts cits tiesisks šķērslis.

2. Politisko partiju likuma (turpmāk – Likums) 6. pantā uzskaitīti politisko partiju nosaukuma veidošanas nosacījumi, arī paredzot, ka partijas nosaukumā nedrīkst ietvert vārdus "Latvijas Republika", valsts un pašvaldību institūciju nosaukumus, kā arī vārdus "valsts" vai "pašvaldība". Partijas simbolika nedrīkst sakrist ar valsts, pašvaldību vai to institūciju simboliku. Atbilstoši Likuma 2. panta otrajai daļai minēto normu attiecina arī uz politisko partiju apvienībām.

3. Konkrētajā gadījumā konstatēts, ka Partiju apvienības statūtu jaunajā redakcijā norādītais un politisko partiju reģistrā ierakstītais Partiju apvienības jaunais nosaukums "Tauta. Zeme. Valsts" neatbilst Likuma 6. panta septītās daļas noteikumiem, jo nosaukumā ietverts vārds "valsts".

4. Pastāvot šādiem apstākļiem un pamatojoties uz likuma "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" 18.1 panta pirmo daļu, 18.5 pantu, Politisko partiju likuma 6. panta septīto daļu, Administratīvā procesa likuma 70. panta trešo daļu, 84. pantu, 86. panta otrās daļas 5. punktu, Reģistrs nolēma atcelt Reģistra valsts notāra 2024. gada 5. februāra lēmumu Nr. 6-17/8116/1 daļā, ar kuru politisko partiju reģistrā ierakstītas ziņas par Partiju apvienības dibināšanas dokumentu – statūtu grozījumiem un nosaukuma maiņu no "Apvienība Latvijai" uz "Tauta. Zeme. Valsts" un izdarīt ierakstu politisko partiju reģistrā, nomainot nosaukumu no "Tauta. Zeme. Valsts." uz "Apvienība Latvijai".

5. Ar 2024. gada 18. marta lēmumu Nr. 6-17/25153 "Par politisko partiju apvienības izmaiņu ierakstīšanu politisko partiju reģistrā" Reģistrs informē Centrālo vēlēšanu komisiju, ka:

5.1. 2024. gada 15. martā Reģistrā saņemts politisko partiju apvienības "Apvienība Latvijai", vienotais reģistrācijas Nr. 40008315581, pieteikums un tam pievienotie dokumenti par izmaiņu ierakstīšanu politisko partiju reģistrā. Iesniegtie dokumenti atbilst normatīvo aktu prasībām;

5.2. Reģistrs, pamatojoties uz likuma "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" 2.10 pantu, 2.14 pantu, 18.1 panta trešo daļu, 18.2 panta pirmo daļu un 18.5 pantu un Politisko partiju likuma 20. panta otro daļu, nolēma par politisko partiju apvienību "Tauta. Zeme. Valstiskums.", vienotais reģistrācijas Nr. 40008315581, ierakstīt, ka nosaukums mainīts no "Apvienība Latvijai" uz "Tauta. Zeme. Valstiskums.".

6. Atbilstoši likuma "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" 14. pantā noteiktajai Reģistra kompetencei, Reģistrs pārbauda, vai pieteikumam par izmaiņu izdarīšanu reģistrā ir pievienoti šādai reģistrācijai tiesību normās noteiktie dokumenti un iesniegto dokumentu atbilstību tiesību normu prasībām, taču nepārbauda lēmuma pieņemšanas faktiskos apstākļus. Reģistra kompetencē ietilpst arī iesniegto dokumentu satura atbilstības pārbaude.

7. Ņemot vērā, ka Reģistra darbības mērķis ir veikt atbilstoši likuma "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" noteikto tiesību subjektu reģistrāciju, lai nodibinātu tiesību subjektu juridisko statusu un nodrošinātu normatīvajos aktos noteikto ziņu (par reģistrētajiem tiesību subjektiem un juridiskajiem faktiem) publisku ticamību, kā arī nodrošinātu normatīvajos aktos noteikto ziņu pieejamību, tad, pamatojoties uz Reģistra izdoto 2024. gada 18. marta lēmumu Nr. 6-17/25153 "Par politisko partiju apvienības izmaiņu ierakstīšanu politisko partiju reģistrā", Eiropas Parlamenta vēlēšanu likuma 15. panta pirmo daļu, likuma "Par Centrālo vēlēšanu komisiju" 5. pantu un Administratīvā procesa likuma 72. panta pirmo daļu, Centrālā vēlēšanu komisija

nolemj:

labot Centrālās vēlēšanu komisijas 2024. gada 12. februāra lēmumā Nr. 18 deputātu kandidātu saraksta nosaukumu, nosakot to atbilstoši Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra 2024. gada 18. marta izdotajā lēmumā Nr. 6-17/25153 "Par politisko partiju apvienības izmaiņu ierakstīšanu politisko partiju reģistrā" norādītajam nosaukumam - "Tauta. Zeme. Valstiskums.".

Šo lēmumu viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas var pārsūdzēt Latvijas Republikas Senāta Administratīvo lietu departamentā (Brīvības bulvārī 36, Rīgā, LV-1511).

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja K. Saulīte

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretārs R. Eglājs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!