• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Valsts prezidents
Oficiālajā izdevumā publicē Valsts prezidenta:
  • rīkojumus;
  • paziņojumus;
  • pavēles;
  • kā arī vispārējas nozīmes informāciju.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidenta 2023. gada 3. aprīļa paziņojums Nr. 8 "Par likumprojektu "Grozījums Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.2023., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/op/2023/67.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta paziņojums Nr. 9

Par likumprojektu "Grozījumi Vidzemes, Latgales, Kurzemes un Zemgales ģerboņu likumā"

Vēl šajā numurā

04.04.2023., Nr. 67

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts prezidents

Veids: paziņojums

Numurs: 8

Pieņemts: 03.04.2023.

OP numurs: 2023/67.4

2023/67.4
RĪKI

Valsts prezidenta paziņojumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valsts prezidenta paziņojums Nr. 8

Rīgā 2023. gada 3. aprīlī

Par likumprojektu "Grozījums Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā"

Daru zināmu, ka saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu esmu sagatavojis un 2023. gada 3. aprīlī iesniedzis Saeimai izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā".

Esmu rosinājis grozīt Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumu, lai veicinātu politisko organizāciju (partiju) kapacitātes stiprināšanu pietiekošā apmērā visas sabiedrības interesēs. Likumprojekts paredz, ka politiskā organizācija (partija) tās darbības saturiskai nodrošināšanai izlieto ne mazāk kā 30 procentus no attiecīgajā gadā izlietotā valsts budžeta finansējuma.

I

Vairākkārt esmu aicinājis Saeimu rūpīgi vērot regulējuma par valsts budžeta finansējuma piešķiršanu politiskajām organizācijām (partijām) piemērošanu praksē un būt gataviem veikt tajā vajadzīgus pilnveidojumus un koriģēt konstatētās nepilnības.

Izsludinot Saeimā 2022. gada 24. februārī pieņemto likumu "Grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā" citstarp uzsvēru nepieciešamību pilnveidot regulējumu saistībā ar mērķu grupām, kam un kādā apmērā politiskā organizācija (partija) ir tiesīga izmantot no valsts budžeta saņemtos līdzekļus, lai piešķirtie līdzekļi kalpotu paredzētajam mērķim (sk. Valsts prezidenta 2022. gada 14. marta paziņojums Nr. 7 "Komentārs likumam "Grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā"").

II

Valsts budžeta finansējuma piešķīrums partijām ir sava veida sabiedrības pasūtījums kvalitatīvai partiju darbībai un attīstībai, kas nepieciešama visas sabiedrības kopējās interesēs. Piešķirtais valsts budžeta finansējums politiskajām organizācijām (partijām) ir jāizmanto ne tikai lietderīgi, bet arī jēgpilni.

Atbilstoši Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 7.1 pantā iekļautajam regulējumam, kā arī ņemot vērā 2023. gadā paaugstināto minimālo mēneša darba algu, ir palielinājies valsts budžeta finansējums politiskajām partijām.

III

Esmu ļoti rūpīgi sekojis līdzi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma piemērošanai un regulāri pārrunājis partiju finansēšanas politikas jautājumus ar kompetento institūciju un politisko partiju pārstāvjiem, kā arī šīs jomas lietpratējiem.

Šajās diskusijās kā nozīmīgs iezīmējies jautājums par politiskajām organizācijām (partijām) piešķirtā valsts budžeta finansējuma jēgpilnu izlietošanu atbilstoši mērķim.

Datu analīze politisko partiju finansēšanas jautājumos atklāj, ka šobrīd piešķirto valsts budžeta finansējumu politiskās partijas vai to apvienības primāri izlieto algu izmaksām un reklāmai. Attiecīgi mazāka daļa valsts budžeta finansējuma tiek novirzīta politisko organizāciju (partiju) darbības saturiskai nodrošināšanai.

Tikai tādas politiskās partijas, kuras pienācīgi un tālredzīgi investē savā saturiskajā kapacitātē, dod nozīmīgu pienesumu valstiskas ilgtspējīgas politikas veidošanā un demokrātijas stiprināšanā.

Valsts prezidents Egils Levits

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!