• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2022. gada 5. maija likums "Grozījumi Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.2022., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/op/2022/94.8

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījumi Publiskās un privātās partnerības likumā

Vēl šajā numurā

17.05.2022., Nr. 94

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 05.05.2022.

OP numurs: 2022/94.8

2022/94.8
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā

Izdarīt Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2004, 10. nr.; 2006, 9. nr.; 2007, 3., 23. nr.; 2008, 8. nr.; 2009, 12., 14. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 25. nr.; 2011, 59., 169. nr.; 2012, 100. nr.; 2014, 214., 228. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1. panta 2. punktu šādā redakcijā:

"2) lauku attīstība — komplekss ilgtspējīgu darbību kopums lauku teritorijas ekonomikas, cilvēku dzīves kvalitātes, mobilitātes un publisko pakalpojumu pieejamības uzlabošanai, kā arī līdzsvarotai dabas resursu apsaimniekošanai un lauku ainavas saglabāšanai;".

2.  4. panta otrajā daļā:

izslēgt 4. punktu;

izteikt 6. punktu šādā redakcijā:

"6) ražotāju grupu, ražotāju organizāciju, ražotāju organizāciju apvienību un starpnozaru organizāciju atzīšana, darbības uzraudzība un atbalstīšana;".

3. 5. pantā:

papildināt astoto daļu pēc vārda "attīstībai" ar vārdiem "Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fondu, Eiropas Jūrlietu, zvejniecības un akvakultūras fondu";

papildināt pantu ar piecpadsmito un sešpadsmito daļu šādā redakcijā:

"(15) Eiropas Savienības atbalsta lauksaimniecībai un lauku attīstībai saņemšanas nosacījumu izpildes kontroles kārtību vides, klimata pārmaiņu, sabiedrības veselības, augu veselības, dzīvnieku labturības, sociālajā un darbaspēka tiesību jomā nosaka Ministru kabinets.

(16) Kārtību, kādā nosaka un piemēro atbalsta samazinājumu par Eiropas Savienības atbalsta lauksaimniecībai un lauku attīstībai saņemšanas nosacījumu neizpildi, kā arī atbalsta samazinājuma likmes un atbalsta samazinājuma piemērošanas izņēmumus, atbalsta atteikšanas un atmaksas kārtību nosaka Ministru kabinets."

4. Izslēgt 7. pantu.

5. Izteikt 9. pantu šādā redakcijā:

"9. pants. Ražotāju grupu, ražotāju organizāciju, ražotāju organizāciju apvienību un starpnozaru organizāciju atzīšana

(1) Ražotāju grupu, ražotāju organizāciju, ražotāju organizāciju apvienību un starpnozaru organizāciju atzīšanas kritērijus, atzīšanas un tās atsaukšanas kārtību, darbības nosacījumus un kontroles kārtību, atbalsta piešķiršanas kārtību, kā arī institūciju, kas atzīst un kontrolē ražotāju grupas, ražotāju organizācijas, ražotāju organizāciju apvienības un starpnozaru organizācijas, nosaka Ministru kabinets.

(2) Lēmumu par ražotāju grupas, ražotāju organizācijas, ražotāju organizāciju apvienības vai starpnozaru organizācijas (izņemot zivsaimniecības jomas grupas un organizācijas) atzīšanu vai atteikumu to atzīt pieņem četru mēnešu laikā pēc pieteikuma un visu atzīšanas prasību apliecinošo dokumentu iesniegšanas dienas."

6. Izteikt 10. panta 1.2 un otro daļu šādā redakcijā:

"(12) Lauksaimniecībā izmantojamās zemes ilgtspējīgai izmantošanai un informācijas ieguvei par zemes auglības līmeni un tā pārmaiņām Valsts augu aizsardzības dienests:

1) nodrošina augšņu agroķīmisko izpēti reprezentatīvā lauku saimniecību izlases kopā, kā arī pēc zemes īpašnieka vai tiesiskā valdītāja pieprasījuma;

2) veic oglekļa monitoringu;

3) izveido un uztur Lauksaimniecībā izmantojamās zemes pārvaldības sistēmu, kas integrēta Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmā. Lauksaimniecībā izmantojamās zemes pārvaldības sistēmā iekļauj datus par:

a) augšņu agroķīmisko izpēti,

b) oglekļa monitoringu,

c) lauksaimniecībā izmantojamās zemes augšņu kartēšanu,

d) augšņu apsaimniekošanas procesu plānošanu un uzskaiti;

4) pilda references laboratorijas funkcijas augšņu jomā;

5) nodrošina lauksaimniecībā izmantojamās zemes augšņu kartēšanu.

(2) Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā:

1) iegūst un apkopo informāciju par lauksaimniecībā izmantojamās zemes auglības līmeni un tā pārmaiņām, kā arī atzīst augšņu agroķīmiskās izpētes pakalpojumu sniedzējus;

2) iegūst un apkopo informāciju par oglekļa monitoringu lauksaimniecībā izmantojamā zemē;

3) uztur un izmanto Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmas Lauksaimniecībā izmantojamās zemes pārvaldības sistēmu;

4) īsteno augšņu references laboratorijas funkcijas un atzīst citu laboratoriju tiesības veikt analīzes augšņu agroķīmiskās izpētes vajadzībām."

7. 12. pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus "organizāciju sadarbības" ar vārdu "konsultatīvo";

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Lauksaimniecības konsultatīvā padome ir konsultatīva institūcija, kuras darbības mērķis ir veicināt līdzsvarotas lauksaimniecības nozares attīstības politikas veidošanu un īstenošanu Latvijā. Lauksaimniecības konsultatīvās padomes sastāvu, funkcijas, pienākumus un uzdevumus nosaka Ministru kabinets."

8. Izteikt 13. panta piekto daļu šādā redakcijā:

"(5) Kultūraugu ražības prognozēšanas kārtību un kārtību, kādā aprēķināms bruto segums par augkopības kultūru un lopu grupām, nosaka Ministru kabinets. Zemkopības ministrija kultūraugu ražības prognozēšanu un bruto seguma aprēķināšanu par augkopības kultūru un lopu grupām Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktajā kārtībā var deleģēt ar līgumu privāto vai publisko tiesību subjektam."

9. Papildināt pārejas noteikumus ar 26., 27., 28., 29. un 30. punktu šādā redakcijā:

"26. Šā likuma 5. panta piecpadsmitā un sešpadsmitā daļa stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī.

27. Šā likuma 9. panta jaunā redakcija stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī. Līdz šā likuma 9. panta jaunajā redakcijā minēto Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim piemērojami šādi Ministru kabineta noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu:

1) Ministru kabineta 2017. gada 10. oktobra noteikumi Nr. 621 "Noteikumi par augļu un dārzeņu ražotāju organizācijām";

2) Ministru kabineta 2014. gada 9. decembra noteikumi Nr. 753 "Zvejas un akvakultūras produktu ražotāju grupu atzīšanas kritēriji, kā arī ražotāju grupu darbības nosacījumi un tās kontroles kārtība";

3) Ministru kabineta 2013. gada 5. februāra noteikumi Nr. 80 "Piena un piena produktu ražotāju organizāciju atzīšanas un to darbības uzraudzības kārtība";

4) Ministru kabineta 2008. gada 4. novembra noteikumi Nr. 921 "Noteikumi par augļu un dārzeņu ražotāju grupu atzīšanu, to darbības nosacījumiem un kontroli, kā arī kārtību, kādā piešķir, administrē un uzrauga valsts un Eiropas Savienības atbalstu augļu un dārzeņu ražotāju grupām".

28. Šā likuma 10. panta 1.2 daļas 5. punkts stājas spēkā 2025. gada 1. janvārī.

29. Šā likuma 10. panta otrās daļas jaunā redakcija stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī. Līdz šā likuma 10. panta otrās daļas 1. punktā minēto Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim piemērojami Ministru kabineta 2004. gada 5. oktobra noteikumi Nr. 833 "Kārtība, kādā iegūstama un apkopojama informācija par lauksaimniecībā izmantojamās zemes auglības līmeni un tā pārmaiņām", ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

30. Šā likuma 12. panta otrās daļas un 13. panta piektās daļas jaunā redakcija stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī. Līdz šā likuma 13. panta piektās daļas jaunajā redakcijā minēto Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim piemērojami Ministru kabineta 2010. gada 12. janvāra noteikumi Nr. 30 "Kultūraugu ražības prognozēšanas, lauksaimniecības statistikas izlases apsekojumu veikšanas un bruto seguma aprēķināšanas kārtība", ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu."

Likums Saeimā pieņemts 2022. gada 5. maijā.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2022. gada 17. maijā

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!